dźwignie, chwyty i rzuty w karate
Napisano Ponad rok temu
Co o tym sądzicie?
Teraz ćwiczę karate, wcześniej - jiu jitsu (zmieniłem miejsce zamieszkania, nie pasowała mi godzinowo żadna inna sekcja) i mam trochę niedosyt np. dźwigni, chociaż ostatnio coraz częściej te elementy pojawiają się na treningach. Jak w waszych treningach wygląda ten aspekt? Jak dużo ćwiczycie na treningach karate te elementy? Są w Warszawie jakieś sekcje które "interpretują" kata pod np. rzuty (i ni chodzi mi tylko o podcięcia), dźwignie?
Dzięki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dzwignie, chwyty i rzuty sa caly czas w karate, chociazby shotokan, w kata mozna znalezc tego bardzo duzo,
Zgadza sie.
trzeba tylko dobrze szukac , za przyklad podam chociazby dwa zwykle przejscia w kokutsu dachi z kata heian shodan, doskonala dzwignia, ale trzeba wiedziec ze tam cos takiego jest...
To jest akurat kwestia interpretacji prawdziwej dzwigni czu rzutu w tym miejscu nie ma.
Dzwignie i rzuty wystepuja w sposob doslowny w kata, tylko wielu tego nie wie lub nie zna interpretacji i czesto pomija te elementy badz interpretuje je blednie....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
U mnie na treningach bardzo czesto sa dzwignie i rzuty
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiele faktycznie zalezy od trenera. Jeden to wie inni nie za bardzo. Jeśli trener zaczynał trenowac w czasach gdy karate przyszło do Polski to poznał interpretacje kata uwzględniające w/w elemety. W shorin-ru i innych mniej zmienionych odmianach takie elementy występuja częściej niz w shotokanie.
Napisano Ponad rok temu
Dźwignie i rzuty sa obecne w karate w takim stopniu jak np. ciosy w bjj, niby są, ale tak na prawdę nie ma.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
raczej na odwrot - niby ich nie ma, ale tak naprawde to sa
dokladnie :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No i druga sprawa - wykonanie rzutu czy dzwigni opiera sie na czuciu drugiego ciala. Niezaleznie od tego, czy jakies ruchy z form sa nieco podobne do jakichs ruchow z rzutow czy nie sa, cwiczenie takiego ruchu moze jedynie pomagac cos unaocznic, ale nauka technik graplerskich w oparciu o ruchy w powietrzu jest niemozliwa. Patrzac na fragment kata w ktorym jest podciecie nie wpadniesz na to, ze to mozna interpretowac jako podciecie, jesli wczesniej nie cwiczyles podciec w normalny sposob. Nigdy nikogo nie podetniesz cwiczac podciecia poprzez kata.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
na zawodach z ju-jitsu i wushu jakoś udało im się to połączyć. Masz rację jeśli chodzo o karate light contact. ale z drugiej strony całkowite odejście od rzutów na zawodach powoduje że ten element prawie całkowicie zaniknął na treningach karate.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
sensej Ryszard Murat
- Ponad rok temu
-
W jakim kierunku powinno rozwijać się karate ?
- Ponad rok temu
-
Shidokan
- Ponad rok temu
-
Jakie kimono?
- Ponad rok temu
-
Jestem nowy w tym temacie :)
- Ponad rok temu
-
Murat o Drewniaku