Style aikido
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sporo dał mi staż, kiedy to Wysocki objaśniał na czym polega np. wykorzystanie siły przeciwnika czy siły bioder, nie mięśni, przy rzucie (teoria poparta następnie praktyczną demonstracją).
Staże generalnie dużo dają Nigdy nie zapomnę mojego pierwszego kontaktu z Nishio Sensei w Kopenhadze - na "dzieńdobry" powiedział, że jego aikido to "irimi i atemi". Pomyślałem sobie, że to nic nowego :wink: Ale kiedy zademonstrował swoją interpretację aikido to włosy stanęły mi dęba, szczęka opadła na matę i generalnie przeżyłem szok 8O
A kiedy zademonstrował coś mojemu koledze oraz mnie... Pamiętam, że przy kotegaeshi nogi same mi wyleciały spod tyłka Nishio Sensei nie musiał po prostu nic mówić, jego ruchy przekazywały o wiele więcej.
Podobnie było z Jackiem Wysockim - też robił na mnie kotegaeshi kiedyśtam, i też wrażenie było piorunujące. Różnica była jednak taka, że w Jacka dość mocno "wszedłem", natomiast Nishio Sensei rzucił mną praktycznie tak jak stałem...
No nic dość tych wspomnień :wink: Ligeia interesuj się ile wlezie, wiedza to potęga :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Żeby wyrobić sobie zdanie na temat innego stylu trzeba go poznać.
Aby dostrzegać różnice między poszczególnymi szkołami trzeba też przede wszystkim mieć pojęcie o własnym stylu.
Idzie wiosna, do wakacji będą najróżnorodniejsze staże. Jeżeli naprawdę zależy Ci na poznaniu choć w niewielkim zakresie togo co robią inni, nic nie stoi na przeszkodzie, abyś się na kilka seminariów wybrała, a potem podzieliła z nami swoimi przemyśleniami :wink:
Pozdrawiam, h-k
Napisano Ponad rok temu
:peace: :peace: :peace: Może tylko dodam, że poznać znaczy także zrozumieć. Zrozumieć to co widzą w tym stylu osoby, które go ćwiczą. Wymaga to pozbycia się uprzedzeń, co bywa trudne... :wink:...Żeby wyrobić sobie zdanie na temat innego stylu trzeba go poznać...
Napisano Ponad rok temu
I o to właśnie mnie chodziło. :wink:to co widzą w tym stylu osoby, które go ćwiczą.
Uff... i trzeba było na to aż trzech stron postów, żeby w końcu dojść do sedna. A to podobno kobiety są zakręcone i nie mówią wprost. :roll:
Napisano Ponad rok temu
Wyczyscilem troche topik. przypominam grzecznie, ze zamiast offtopow mozna latwo stworzyc nowy temat. :twisted:
Prosze trzymac sie tematu :balisong: :balisong: :2gunfire: :2gunfire:
mod off
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Otrzymałeś, ale została wykasowana, wraz z kilkom innymi wypowiedziami.A tak sie ladnie dyskusja rozwijala... I jak ja teraz otrzymam z pewnoscia celna riposte Randalla??? Mod - jestes przewrazliwiony...
Nie chce mi sie drugi raz pisać.
Napisano Ponad rok temu
PS. Czy nasza "wymiana pogladow" przekroczyla w jakims momencie granice tzw. kultury osobistej czy z jakiego powodu usunieto posty? Ze nie calkiem na temat? Sami sobie, ludzie, rozwalacie swoje wlasne forum... (to do Moda bylo...)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- cel jaki mamy osiągnąć trenując daną szkołę (np.KI- aikido czy Tomiki aikido)
- podstawy teoretyczne szkoły.
- wplyw wcześniejszych (przed aikido) doświadzeń Mistrza( np.Nischio, Tohei czy Tomiki) na ruch, dystans, pojęcie ataku itp.
- kiedy (w jakim okresie życia) trenowali u Osensei.
Można oczywiście znależć więcej przyczyn dość poważnych różnic w rozumieniu i praktyce aikido, ale myślę że te są najistotniejsze i może pozwolą zrozumieć istnienie rozmaitych szkół
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Staż z Sensei Hiroshi Isoyama, 8 dan aikido - Poznań
- Ponad rok temu
-
Etienn Leman Sensei w Warszawie
- Ponad rok temu
-
Aikido shihani a japońskie gestapo, yakuza i inne kwiatki
- Ponad rok temu