Dzwignie, duszenia, rzuty, uderzenia
Napisano Ponad rok temu
Zazwyczaj po jakiej dzwigni/duszeniu poddajecie sie lub wymuszacie odklepanie?
Zapraszam do dyskusji
PS
Opis dzwigni/duszen z innego dzialu: tutaj.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam wszystkich
gogatsu
Napisano Ponad rok temu
Gilotyna... Mata Leo... Hmm czysto japońskie nazwy technik :roll:
Pozdrawiam wszystkich
gogatsu
Wiem, wiem :wink: ale nie znam japońskich nazw, chyba tylko 'balacha' to 'juji-gatame' , co do większości to nie jestem pewien - moge znaleśc i napisać - tylko po co(myśle że te nazwy są bardziej zrozumiałe niż japońskie)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam wszystkich
gogatsu
a ma znaczenie wogole nazwa??? żeby tylko działało jak należy... pozatym ja przynajmniej mieszkam w poslce i mówie po polsku, nie widze powodów żeby uczać się jakiegoś sportu walki uczyć się też nowego języka :roll: :roll:
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam wszystkich
gogatsu
a ma znaczenie wogole nazwa??? żeby tylko działało jak należy... pozatym ja przynajmniej mieszkam w poslce i mówie po polsku, nie widze powodów żeby uczać się jakiegoś sportu walki uczyć się też nowego języka :roll: :roll:
No ja też nie widze, ale niektórzy system(sztuke walki)nieodłącznie kojażą z kulturą i tradycją kraju z jakiego sie wywodzi - trza to zrozumieć :wink:
Ja tam wole sie uczyc technik - niż ich nazw(japońskich), a nazwa np. 'gilotyna'(z polskiego, jakby ktoś nie wiedział)od razu mi się kojaży z konkretną techniką - a oto chyba chodzi, nie? Nie ważne w jakim języku, ważne żeby czaić "o so chosi"...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie ma znaczenia na dzialanie i umiejetnosc wykonania techniki ale daje poglad czy ktos tylko chce rozwijac mięśnie czy tez i troche ten zanikajacy ostatnio wsrod ludzi organ
Nazw mozna nie uzywać ale powinno je sie znac ....
Napisano Ponad rok temu
Czy jest sens ubierac gi?
Przeciez to nie wazne ze jujutsu jest tradycyjna japonska sztuka walki... :?
gogatsu
Napisano Ponad rok temu
No ok. to z francuskiego - ale przyjęło się do potocznego języka - jak np. komputer(z ang. computer) - wiec nie bardzo masz się o co przypier***Gilotyna to oczywiscie czysto polskie slowo... :roll:
Jak by się człowiek uparł, to by się JJ w dresie nauczył!Czy jest sens ubierac gi?
Jeśli JJ wywodziło by się kurwa z Bangladeszu, to co - nie trenował byś już? A może uczył byś się tego języka?
To skąd dana sztuka walki pochodzi, ma dla mnie mnie akurat najmniejsze znaczenie(tradycja, cała otoczka) - ważne że techniki są logiczne, poukładane, spójne!
PS: A o japoni czytam chętnie - bynajmniej nie z powodu że trenowałem JJ - poprostu interesuje mnie ta kultura, samurajowie itp. itd. Ale to nie ma nic do rzeczy, bo równie dobrze mógłbym pasjonować się krzyżakami, a dalej trenował bym Jujutsu
Napisano Ponad rok temu
Nie ma znaczenia na dzialanie i umiejetnosc wykonania techniki ale daje poglad czy ktos tylko chce rozwijac mięśnie czy tez i troche ten zanikajacy ostatnio wsrod ludzi organ
Nazw mozna nie uzywać ale powinno je sie znac ....
Nie oszukujmy sie, ale akurat na rozwoj mozgu to jest wiele lepszych sposobow niz cwiczenie SW. :roll:
A juz napewno nie wbijanie na pamiec skomplikowanych nazw technik, ktore nie znajacemu japonskiego nic nie mowia.
Oczywiscie jak ktos chce to bardzo dobrze, ale jak ktos nie chce to nie widze powodow zeby sie krzywic.
Napisano Ponad rok temu
Gilotyna to oczywiscie czysto polskie slowo... :roll:
Czy jest sens ubierac gi?
gogatsu
gi to ubranie... więc jest sens się ubierać... :roll: :roll:
jest sztuka walki... nie trzeba być japończykiem żeby ją trenować, i nie trzeba znać japońskiego.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
PZJJ
- Ponad rok temu
-
Pytanie o ju-jitsu w Opolu.
- Ponad rok temu
-
Robótka w Angli
- Ponad rok temu
-
Pytanie o japońskie nazwy technik
- Ponad rok temu
-
Jiu Jitsu czy taekwondo???
- Ponad rok temu
-
Pytanie o wyniki
- Ponad rok temu
-
Kiedy najbliższe zawodyw sport jiu-jitsu?
- Ponad rok temu
-
Jujitsu a nadwaga
- Ponad rok temu
-
treningi w czasie ferii w Kobyłce
- Ponad rok temu
-
JJ w Przemyślu
- Ponad rok temu