Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kapitalny filmik G.Shiody

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

budo_kendoka
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 317 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Kapitalny filmik G.Shiody

Widzę że dział Aikido jest bardzo popularny na tym forum, nie tylko wśród Aikidoków Smile

No cóż, dział miecza jakoś ostatnio oklapł jeśli chodzi o kontrowersyjne tematy (ile można jeździć po szkole "szichana" Piotrkowicza...) a w dziale Aikido zawsze się coś dzieje...
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Szczepan: ja już słyszałem, jak to ćwiczyłeś z kol. Pancerem nikyo, więc więcej już nie musisz dodawać :lol:

.........hmhhm........mowisz ze z nim cwiczylem nikyo? :? To pewnie prawda. Ale za cholere nie pamietam jak to tam sie odbywalo....
  • 0

budo_yagyu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 291 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

kontrowersyjne tematy (ile można jeździć po szkole "szichana" Piotrkowicza

Niezły tekst ;)

Nie ćwiczyłem nigdy aikido (chociaż mam wielu znajomych którzy ćwiczą) ale dośc dobrze się w tym i owym orientuje bo od dawna ćwicze inne SW choćby karate, kung fu i JJ...

Jako laik w aikido muszę powiedzieć że filmik zrobił na mnie raczej pozytywne wrażenie. Z wcześniejszych postów rysował mi się obraz całkowitego braku realizmu. A muszę przyznać że tylko kilku rzeczy bym się przyczepił. W zasadzie to widzi się bardzo duże umiejętności a te akcje z kolesiami biegającymi za senseiem można potraktować dosyć humorystycznie ale nie można mu zarzucić że nie poruszał się wśród uke z wyczuciem własnego ciała i ruchu partnerów. Techniki w zasadzie proste i można założyć że też skuteczne.

Kolesie po tych ciosach w krtań faktycznie dziwnie padają a i kilka innych momentów wzbudza wątpliwości ale ogólnie całkiem niezły filmik pokazowy.

Można oczywiście powiedzieć że jakby uke chcieli to by się nic nie dało zrobić, ale widać było że oni faktycznie momentami bardzo chcieli (aż chyba za bardzo) a raczej nie powinno być tu mowy o wjeżdżaniu w senseia pięściami, kopniakami i łokćmi ;)

Natomiast co do kwestii strachu i rzekomego szacunku płynącego z tego że sensei wcześniej swoich uke łamał i bił to uważam to za czysty idiotyzm... Rozumiem że można robić techniki realistycznie ale takie rzeczy to już przesada. To marne wytłumaczenie dla "dziwacznych" i nienaturalnych miejscami zachowań uke.

Tyle z mojej strony... ale gryziecie się strasznie i faktycznie... niby sztuka mająca uczyć harmonii ze wszechświatem itd... a Wy się tu obszczekujecie jak nie powiem co w schronisku ;) (nikogo nie chciałem obrazić)
  • 0

budo_keramb
  • Użytkownik
  • 7 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Odnośnie wypowiedzi Yagyu (szczególnie - ostatniego fragmentu) - święte słowa Panie,święte słowa.
  • 0

budo_randall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2751 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tyle z mojej strony... ale gryziecie się strasznie i faktycznie... niby sztuka mająca uczyć harmonii ze wszechświatem itd... a Wy się tu obszczekujecie jak nie powiem co w schronisku ;) (nikogo nie chciałem obrazić)

8O
Słuchaj, a w reklamy z TVszopa to też wierzysz? To bajki są przecież... :lol:
"Ludzie są i nie będą nigdy inni."
  • 0

budo_yagyu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 291 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a w reklamy z TVszopa to też wierzysz

Nie wierze, ale myślałem że słowa O'Senseia (O'....) mają dla Was jakąś wartość w życiu. Bo jeśli nie to nie wiem po co ćwiczycie właśnie tą sztukę walki, dla zarobku ?

Nie odbieram przez to prawa do dyskusji i posiadania oddzielnego zdania, ale czym innym są oskarżenia niskich lotów wykorzystywane przez co niektórych (chyba z wysokimi stopniami mistrzowskimi).

Jednym słowem słowa o harmonii z wszechświatem nadają się tylko na papier toaletowy ? Czy też może ktoś stara się to wyznawać ?

No bo właśnie na tym miała według mnie polegać nauka aikido żeby ludzie robili się inni - lepsi.
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie łudź się. Większość osób która miała coś konkretnego do powiedzenia już dawno stąd odeszła. I czasem tylko z politowaniem nas czyta.
  • 0

budo_athropina
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 162 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No i wielka szkoda... :(
  • 0

budo_yagyu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 291 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie łudź się [...]I czasem tylko z politowaniem nas czyta.

Wiesz mi może być tylko żal tych którzy są nauczani w takim duchu. Już dawno zacząłem się leczyć z idealizmu, ale taka sytuacja to coś w ordzaju patologii.

Nie zdawałem sobie sprawy że taki jest w istocie punkt widzenia cześci ludzi z danami. Pozostaje mieć nadzieje że to głosy mniejszości.
  • 0

budo_ninja_usuniety
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1394 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie wierze, ale myślałem że słowa O'Senseia (O'....) mają dla Was jakąś wartość w życiu. Bo jeśli nie to nie wiem po co ćwiczycie właśnie tą sztukę walki, dla zarobku ?

No z tym pytaniem to nie do Randalla... :roll: :lol:
Cwiczymy po to by byc skuteczni w walce... :lol: :) 8) [/code]
  • 0

budo_yagyu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 291 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cwiczymy po to by byc skuteczni w walce...

Nie chce zaczynać oklepanego już solidnie wątku, ale chyba jeżeli tego szukasz to nie jest to "najwłaściwsza" ku temu droga ;)

Przyznaj się, lubisz chodzić w hakamie :P ;) :D
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie zdawałem sobie sprawy że taki jest w istocie punkt widzenia cześci ludzi z danami. Pozostaje mieć nadzieje że to głosy mniejszości.

Wiesz akurat takie są poglądy Randalla, który nie ma autorytetów i odrzuca filozofię aikido. Wiele osób już się na tym tutaj przejechało. Wiec nawet go nie pytaj dlaczego ćwiczy tylko poszukaj w archiwum ;)
  • 0

budo_ninja_usuniety
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1394 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cwiczymy po to by byc skuteczni w walce...

Nie chce zaczynać oklepanego już solidnie wątku, ale chyba jeżeli tego szukasz to nie jest to "najwłaściwsza" ku temu droga ;)

Przyznaj się, lubisz chodzić w hakamie :P ;) :D

Oczywiscie ze lubie chodzic w hakama. A moj post byl raczej ironiczny. :)
Nie,ja nie cwicze po to by byc skuteczny w walce. Ja zaczalem trenowac aikido gdyz w odroznieniu od judo wydawalo mi sie sztuka walki a nie sportem walki. I o to mi chodzilo. Cos co ma ducha japonskosci,istnieje pewna etykieta...Jako rywalizacje sportowa lubie pograc w siatkówke lub inne gry druzynowe ale sport walki mnie nie kreci jako taki. Dlatego aikido. Co mnie urzeklo jeszcze? Piekno ruchu. Zapisujac sie nie myslalem o tym czy jest skuteczne czy tez nie bo z zalozenia wiedzialem ze to nie styl jest skuteczny a czlowiek ktory nim wlada,wiec nie spedzalo mi to snu z powiek czy bede skuteczny w walce. A to ze pare razy bylem skuteczny w ulicznej zaczepce to tylko i wylacznie wynik dlugoletniego treningu i pewnosci siebie. Wiadomo ze jak w przyrodzie sa wygrani i przegrani tak samo w walce - zawsze mozna trafic na lepszego od siebie,totez nie zakladalem nigdy ze bede kopal tylki komu mi sie żywnie podoba...To tak po krotce...dlaczego aikido.
  • 0

budo_randall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2751 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak to już jest, że opinie i przekonania czesto nijak sie mają do świata.
Kiedyś zrobiłem ankiete "dlaczego ćwiczysz aikido?". Dla zdrowia, zabawy, relaksu, towarzystwa itp. Nikt o rozwoju duchowym sie w topiku nie produkował specjalnie.

Jednym słowem słowa o harmonii z wszechświatem nadają się tylko na papier toaletowy ? Czy też może ktoś stara się to wyznawać ?

Oj nie, do poczytania do poduszki są niezłe. Na pewno wielu sie to stara wyznawać. Jak wszystko, od satanizmu po buddyzm.

No bo właśnie na tym miała według mnie polegać nauka aikido żeby ludzie robili się inni - lepsi.

Na tym miał polegać marksizm, idealne państwo platona, nauka Chrystusa i w ogóle wszystkie utopie. Doświadczenie wskazuje że wszelkie idee zakładające wewnętrzną przemianę ludzi pod wpływem tych czy innych czynników, biorą w praktyczej realizacji w łeb. Pomysł Ueshiby nie jest wyjątkiem. Zawsze jest mniej czy więcej oddanych/wierzących/fanatyków/zabobonnych/naiwnych (wybrać w zależności od punktu widzenia i światopoglądu) i nic poza tym, życie toczy sie dalej, a ludzie są tacy sami od tysiącleci.

A ćwiczę aikido bo lubię, jest wiele rzeczy które robię, jak zresztą każdy, bez praktycznego sensu, dla przyjemności. Taki ze mnie przyjemnościowiec.

Randall (zastanawiając się, czy hedonista jednak nie brzmi lepiej...)
  • 0

budo_yagyu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 291 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak wszystko, od satanizmu po buddyzm.

Postaraj się nie mylić filozofii życia z religią...

Na tym miał polegać marksizm, idealne państwo platona, nauka Chrystusa i w ogóle wszystkie utopie

No i teraz odnosze wrażenie że zupełnie nie wiesz o czym mówisz... Czy Ty wiesz jakie były poglądy Karola Marksa ?? nazywasz to utopią, i próbą zmiany człowieka ?? Nie wiem gdzie to wyczytałeś albo kto Ci takich głupot naopowiadał. Platon - państwo idealne ?? on mówił o "ideach" a nie o idealnym państwie, a to dwie zupełnie inne rzeczy. Nie popierał demokracji, popierał arystokracje i w jego państwie były trzy grupy ludzi (rządzący [mędrcy], walczący [strażnicy] i podlegli - skazani na życie sługusów).
Odsyłam do choćby Tatarkiewicza

To nie jest forum poświęcone filozofii, ale obok takiego tekstu ciężko mi przejść obojętnie.

No ale przynajmniej się wyjaśniło że ćwiczysz dla przyjemności a nie dla duchowości i filozofii. Zatem życze dużo tego uczucia na treningach.
  • 0

budo_randall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2751 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No i teraz odnosze wrażenie że zupełnie nie wiesz o czym mówisz... Czy Ty wiesz jakie były poglądy Karola Marksa ??

Właściwie to nie wiem, bo do końca nie wiadomo ile z tego to Engels.
Toś teraz dał do pieca. 8)

Zatem życze dużo tego uczucia na treningach.

A dziękuję, nawzajem.
  • 0

budo_ninja_usuniety
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1394 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Yagyu daruj sobie komentarze do Randalla bo z niego taki aikidoka jak z koziej dupy trąba...
Ma swoj swiat,klapki na oczach,temat przewodni skutecznosc i nikt tego nie zmieni.
Ma w dupie wszelkie swietosci to niech ma. Kiedys sie moze na tym przejedzie i bedzie jak trwoga to do Boga. Szkoda czasu i nerwow Yagyu na niego.

P.S. Randall nawet nie odpisuj bo doskonale wiem co odpiszesz dlatego sobie daruj.

Przypomne temat topicu: Kapitalny filmik G.Ghiody.
  • 0

budo_randall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2751 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Oj ninja, znow przeżywasz.

Szczepan, to jest kolejny jego wjazd osobisty i kolejne przez Ninje pogwałcenie regulaminu, za które juz 2 razy dostał ostrzeżenie. Nie skutkuje. Za 3 jest ban czy więcej?
  • 0

budo_ninja_usuniety
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1394 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Oj ninja, znow przeżywasz.

Szczepan, to jest kolejny jego wjazd osobisty i kolejne przez Ninje pogwałcenie regulaminu, za które juz 2 razy dostał ostrzeżenie. Nie skutkuje. Za 3 jest ban czy więcej?

pokazac ci topiki gdzie szczepan tez lamie regulamin?

mniejsza o to.wiedzialem ze tak a nie inaczej odpowiesz a ja tylko dobra rad dalem innemu nieswiadomemu koledze. to byla rada a nie wjazd osobisty bo post nie byl kierowany do ciebie.

Back to topic ;)
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

pokazac ci topiki gdzie szczepan tez lamie regulamin?

Szczepan jest Modem, wiec nie stosuja sie do niego prawa zwyklych smiertelnikow 8)
Ninja jestes na skraju przepasci :twisted:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024