Kapitalny filmik G.Shiody
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Wszelkie komentarze mile widziane.
Od razu mam pytanie, jak go mozna sciagnac do siebie? Chetnie bym go obejrzal na calym ekranie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Od razu mam pytanie, jak go mozna sciagnac do siebie? Chetnie bym go obejrzal na calym ekranie.
Podmienic ".htm" w linku na ".asf" - przynajmniej w Mozilli pojawil sie wybor "Open/Save"
Napisano Ponad rok temu
Wiadomo, ze pokazy i filmy rządzą się swoimi prawami.... :wink:
Oczywiście powyższe nie ma na celu dyskredytowanie osoby Mistrza czy stylu...
Natomiast ci goście w studiu powinni dostac bencki za tzw. "podśmiechujki", a ta skośna panna mogłaby mi też nikyo porobić... :wink:
Pancer (który od dziś też będzie próbował ściągnać komuś włosy z głowy podczas kote gaeshi )
Napisano Ponad rok temu
Prosiem bardzo:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
PS: Słyszałem, że Gozo Shioda wraz z Tomiki Sensei i Mochizuki Sensei otrzymali jako jedyni od Ueshiby certyfikat mistrzostwa w Daito ryu. Czy to prawda?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jest taka cudowna scena w ktoryms filmiku mistrz stoi kolesiowi na stopie - tamten sie zwija a mistrz kalruje ze akikdo to relaks i brak wysilku:)wykazuje on (mistrz) dużo (czarnego) humoru.
Fascynujace jest ze ludzie od akikido czasem lykaja takie sciemy ze mi zeby wypadaja - ostatnio np. widzialem jak - a z drogiej strony potrafia powiedziec ze uczniowie Shiody udaja.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
moze i lepiej
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak mi sie tez wydawalo kiedys, odkad spotkalem osobiscie czlowieka ktoremu Shioda sensei przebil watrobe bokenem na pokazie bo probowal go zaatakowac od tylu i znienacka 8) . Sensei po prostu robil techniki naprawde, wiec jako uke, musiales sie chronic poprzez odpowiednie ich odbieranie -- znaczy odbieranie w miare bezpiecznie. A to oznacza reakcje na zagrozenie, zagrozenie REALNE, a nie reakcje na bol, bo wtedy tojuz jest o wiele za pozno....Uke dobrze "graja"... :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Nie zapominaj drogi Pancerze, ze sensei pokazuje ZASADY, zasady ogolne, a nie jakeis tam szczegolowe aplikacje technik. Zamiast skupiac sie na powierzchni, zajrzyj glebiej, i np. zobacza jak sie gosciu przemieszcza i jak operuje timingiem, jak wykonuje irimi, jak kontroluje calego atakujacego a nie tylko od pasa w gore, jak potrafi skupic cala moc techniki w jednym punkcie itd...itd..........Mhm, zawsze jak oglądam kolejny pokaz Ś.P. Gozo Shioda sensei odnoszę wrażenie , że już to kiedys widziałem - strzał w gula, kop w goleń i utrata przytomności uke wbitego w mate podczas randori - dla mnie akcje pokazowe i wyreżyserowane.
Wiadomo, ze pokazy i filmy rządzą się swoimi prawami.... :wink:
Oczywiście powyższe nie ma na celu dyskredytowanie osoby Mistrza czy stylu...
Natomiast ci goście w studiu powinni dostac bencki za tzw. "podśmiechujki", a ta skośna panna mogłaby mi też nikyo porobić... :wink:
Pancer (który od dziś też będzie próbował ściągnać komuś włosy z głowy podczas kote gaeshi )
Shioda sensei robi na tym filmie dokladnie to co Dziadek pod koniec zycia.
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem czy cwiczysz aikido?co dokładnie "kapitalnego" jest w tym filmiku?? :roll:
Jesli tak, to jesli jestes poczatkuajcy, to mi uwierz na slowo, ze sensei robi aikido na najwyzszym poziomie.
Jesli jestes zaawansowany, to patrzysz ale nie widzisz :roll: Za malo treningu, wytrzeszcz oczy mocniej. Pewnie ci twoj instruktor podaje wszytsko na tacy, stad wzrok masz malo wycwiczony.....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pzdr
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Aikitaiso
- Ponad rok temu
-
30-lecie aikido w Polsce w wersji PSA
- Ponad rok temu
-
Męczyć uke do końca
- Ponad rok temu
-
Taki sobie filmik SW instruktażowo-rozrywkowy... :)
- Ponad rok temu
-
[PAA] Staż Aikido z Patrick Matoian sensei 6 Dan Aikido
- Ponad rok temu
-
29.01.2006 - 3.02.2006 jade do Europy!
- Ponad rok temu
-
Japoński mistrz aikido w Przemyślu
- Ponad rok temu
-
Aikido, SW, Budo
- Ponad rok temu
-
o stopniach - ładne
- Ponad rok temu
-
Zagrożenia duchowe:Techno aikido amulety(new age)
- Ponad rok temu