o stopniach - ładne
Napisano Ponad rok temu
For example, Tamura Sensei was 4th dan when I started aikido and now both of us have the same rank. And it's obvious to everybody, including myself, that there is a big difference between he and I. By the way, Tamura Sensei was recently promoted to 9th dan but he humbly refused it. I feel like I should have refused my 8th dan promotion. "
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
a nawet w moim dojo- sensei nadaje komus 1. dana a nie przeprowadza egzaminu. taki troche japonski system. takze na stopnie mistrzowskie ktos wychodzi na srodek i robi prezentacje, na co go stac, przy czym nawet jak zrobi badziewie, i tak dostanie stopien, bo tak postanowil sensei.
wez pmasz przypomnij sobie naszego znajomego doktora sadyste- mizeria techniczna do szescianu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po ponad roku trenigów mogę się pojawić na forum. Choć mój rok to nic w Aikido, ale już jakieś minimalne doświadcznie posiadam..
Kiedyś rozmawiałem na SKYPE z Japończykiem i nawiązał do stponi w Aikido.
Jak twierdził - w Japoni czarny pas to 3 lata treningów. Głownie jako fakultet na studiach..
pozdrawiam
M
Napisano Ponad rok temu
Pozdr
Napisano Ponad rok temu
Fakt, uke ładnie latali.W ostatni weekend mój sensei zdawał na 2 Dan, nieskromnie chwaląc się miałem zaszczyt mu asystować. Egzamin był w formie pokazu. Ostra jazda trwała ponad godzinę. To było przepiękne widowisko.
P.S. Nikoś, asystowałeś może w parze z hara-kiri? ;-)
Napisano Ponad rok temu
Tamura sensei-> poklon poklon poklon poklon poklon poklon
obawiam sie ze to dotyczy nie tylko "zachodu"stopnie, szczegolnie na zachodzie sa nie odzwierciedlaja poziomu technicznego ludzi. ile w niemczech spotyka sie badziewia z wysokimi stopniami.
obawiam sie ze nie zawsze.....dlatego shihani co przyjada do Polski to mowia ze mamy tu wysoki poziom.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
P.S. Nikoś, asystowałeś może w parze z hara-kiri? ;-)
Niestety, ten przystojniak co z Hara-kiri występował , to mój serdeczny kolega Franciszek.
Moja skromna osoba posiada długie włosy ;-)
Napisano Ponad rok temu
Aaaa, to już chyba wiem. Kolega Sajo? ;-)Niestety, ten przystojniak co z Hara-kiri występował , to mój serdeczny kolega Franciszek. Moja skromna osoba posiada długie włosy ;-)
Napisano Ponad rok temu
Aaaa, to już chyba wiem. Kolega Sajo? ;-)
Jakżesz to odgadła, Wsza spostrzegawczość :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W końcu ćwiczymy dla koloru paska, czy dla umiętności...??
pozdr.
Napisano Ponad rok temu
ze w Polsce taki wysoki poziom jest, to bym nie powiedzial (chociaz nie wiem jak jest gdzie indziej). ogladalem sobie staz z Sensei Isoyama, gdzie poziom co niektorych cwiczacych hakam byl co najmniej zastanawiajacy... ale nie mi oceniac, bo do tych portek jeszcze daleka dla mnie droga...
Napisano Ponad rok temu
Ze stopniami bywa różnie: kwadratowo i podłużnie. Zawsze będzie istaniało zróznicowanie w poziomie, asy i badziewiaki, przeciętni i wyróżniajacy się in plus, itp., itd...
Najważniejsze by być świadomym w którym miejscu drogi się znajdujemy: ile zrobiliśmy, co umiemy, dokąd idziemy, co przed nami do zrobienia...
Najsmutniejsze, nie jest to, że ten czy ów ćwiczy mizernie jak na stopień który posiada, ale znacznie gorzej, że sobie sprawy nie zdaje, że jest kolejną aikidocką "z"upą...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zagrożenia duchowe:Techno aikido amulety(new age)
- Ponad rok temu
-
Skutecznośc dźwigni
- Ponad rok temu
-
"w oku cyklonu jest cisza.ale jak tam dotrzeć?"
- Ponad rok temu
-
Takashi Kuroki w Poznaniu
- Ponad rok temu
-
Daniel Vetter w Gdansku
- Ponad rok temu
-
Staż - Jacek Wysocki - Biała POdlaska 13-14 stycznia 06
- Ponad rok temu
-
Czy bol jest nieodlacznym skladnikiem dzwigni?
- Ponad rok temu
-
Gratulacje dla Redakcji
- Ponad rok temu
-
Meian w Men's Health
- Ponad rok temu
-
Dlaczego zostal zdjety temat o exodusie?
- Ponad rok temu