Utwardzanie...
Napisano Ponad rok temu
Od jakiegos czasu trenuje modliszke, szczerze mowiac jestem jeszcze zoltodziobem jesli chodzi o kung-fu.
Zastanawia mnie do czego w zyciu codziennym, poza treningami, moze mi sie przydac utwardzanie, np kosci przedramienia.
Slyszalem ze sa ludzie ktorzy utwardzaja wszystko lacznie z genitaliami i glowa itp. Czy to prawda??
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
po porstu prosze o odpowiedz
Napisano Ponad rok temu
Też trenuje KF, ale na całe utwardzanie patrzę sceptycznie. Poczytaj troszke ten artykuł.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Po przeczytaniu obu artykulow sam juz nie wime co o tym myslec. Jeden odradza, drugi przedstawia nieco inny poglad...
Sam nie wiem co o tym myslec.. Skoro utwardzanie nie ma sensu to po co sie to robi nadal w wielu klubach??
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Mnie się nie pytaj. Wszystko zależy od punktu patrzenia.Sam nie wiem co o tym myslec.. Skoro utwardzanie nie ma sensu to po co sie to robi nadal w wielu klubach??
Napisano Ponad rok temu
Nie wiesz czy ludzie piszacy na stronce ktorej link mi podales, patrza na to utwardzanie z punktu widzenia ludzi majacych zwiazek z medycyna sportowa lub sa trenerami czy po porstu wypisuja wlasne przemyslenia??
Bo to wbrew pozorom tez jest wazne. Co innego poglad lekarza a co innego zawodnika...
Czekam na opinie forumowiczow o utwardzaniu!!
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
a jak Ci mówi twój trener? Jeśli nie dał Ci żadnych instrukcji to znaczy że miał jakiś powód. Wszystko wg rad trenera i wszystko w swoim czasie. On wie lepiej. Nie radze z tą główką. :nie: :nie:Widzisz Czarny Tygrysie nie bylo az tak zle :wink:
Po przeczytaniu obu artykulow sam juz nie wime co o tym myslec. Jeden odradza, drugi przedstawia nieco inny poglad...
Sam nie wiem co o tym myslec.. Skoro utwardzanie nie ma sensu to po co sie to robi nadal w wielu klubach??
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Utwardzasz jednak głównie umysł. Przyzwyczajasz sie, że boli. nie ma co liczyć, że kość stanie sie (w fizycznym znaczeniu) wytrzymalsza od stali
i bacz by nie przesadzać - ani mentalnie, ani fizycznie
Warto korzystać z doświadczeń swojego nauczyciela, wypytać dokładnie (!) w jaki sposób wykonywać dane ćwiczenie utwardzania. Inaczej bracie ... kalectwo przedwczesne może Cię dopaść
Aha no i jeśli uszkadzasz, powinieneś też pomóc organizmowi to zagoić (nawet te mało dostrzgalne mikrourazy). Dobrze więc jest właściwie sobie odpocząć (medytacja, wyciszenie, qi gong).
I nie przesadzać z tym no... "da dong" (czy jakos tak sie mówi
- cielesne uciechy wyczerpują bowiem esencję (fisia na tym punkcie mieli niektórzy taoiści)
Mój Mistrz używał tradycyjnych specyfików, które pomagały mu bezpieczniej osiagnąc i pewniej utrwalić owo "utwardzenie" (...cóz w chińska farmakopea 8)
PS . jest prawie 2 w nocy , więc trochę nawiedzony jestem :balisong:
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Napisano Ponad rok temu
Witam wszystkich!!
Od jakiegos czasu trenuje modliszke, szczerze mowiac jestem jeszcze zoltodziobem jesli chodzi o kung-fu.
Zastanawia mnie do czego w zyciu codziennym, poza treningami, moze mi sie przydac utwardzanie, np kosci przedramienia.
Slyszalem ze sa ludzie ktorzy utwardzaja wszystko lacznie z genitaliami i glowa itp. Czy to prawda??
Pozdrawiam
Ty Twarog skąd się urwałeś. Dlaczego jako awator zamieściłeś logo naszej fińskiej szkoły, jesteś z Finlandii???
MW
Napisano Ponad rok temu
Ja chodze na Modliszke w Suwałkach i szczerze mowiac nie narzekam...
Pozdrawiam
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
Twaróg w innym miejscu na forum:
Ja chodze na Modliszke w Suwałkach i szczerze mowiac nie narzekam...
Pozdrawiam
Piotrek
Dzięki musiało mi umknąć.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
chen taiji xinjia clip
- Ponad rok temu
-
Yiquan esencją Shaolinu
- Ponad rok temu