A może liga kung-fu ???
Napisano Ponad rok temu
... ale czy to jest możliwe? Bez rękawic zgoda. ale tradycyjne techniki o ile sie dobrze orientuje, to np. uderzenia poniżej pasa dosłownie, na szyję itp. Tj. niektóre są trochę niebezpieczne. Ale przyznaję, że nigdy nie widziałam walki w stylu tradycyjnym, więc mogę się mylić. Zresztą ja wolę formy.
Nie oglądaj za dużo filmów z HK. Bez względu na nazwę czy będzie to sanda sportowa czy sanda tradycyjna będzie podlegać pewnym regulaminom, które przede wszystkim stawiają sobie za cel jak największe bezpieczeństwo walczących. I zapomnij że będzie można walczyć bez rękawic. My jako Modliszka już to przerobiliśmy.
MW
Napisano Ponad rok temu
ps. Co mówiłeś o tych rękawicach a raczej ich braku -mieliście jakieś złe doświadczenia?
Napisano Ponad rok temu
chyba rzeczywiście za dużo się naoglądałam filmów z HK, bo przyszła mi do głowy taka myśl, że fajnie byłoby zobaczyć walkę tradycyjną gdy zawodnicy reprezentują różne style. To taka sugestia do przyszłych ewentualnych organizatoów...
ps. Co mówiłeś o tych rękawicach a raczej ich braku -mieliście jakieś złe doświadczenia?
zerknij na forum. rzucilem tu klipa, calkiem niedaleko...
Napisano Ponad rok temu
Może spróbujmy zacząć taki plan tworzyć.
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście regulamin ustalimy z "pierwszymi" zainteresowanymi
Więc jak masz coś do powiedzenia na ten temat to pisz śmiało
Napisano Ponad rok temu
który wszyscy zainteresowani będą "musieli" zaakceptować aby mieć możliwość udziału...
Tylko czy nie zacznie sie zaraz jeczenie, ze ktorys tam styl jest faworyzowany, bo jego techniki sie lepiej wykonuje w rekawicach, a sila innego tkwi w jakichs "przerazajaco smiertelnych" nietypowych uderzeniach itp, itd?
Nie chce byc czarnowidzem, ale ludzie tacy juz sa - ciezko moze byc ustanowic zasady, ktore by kazdemu odpowiadaly - poza tym nikt nie bedzie "musial" niczego akceptowac, jesli poczuje, ze zasady mu nie odpowiadaja, to moze po prostu nie brac udzialu, co nie jest bez roznicy, jeli obawiacie sie o frekwencje.
opracować własny regulamin i popchnąć walki w kierunku bardziej tradycyjnym zbliżonym trochę do mma (bez parteru).
A czemu bez parteru w sumie? Gdzies pisano, ze jesli styl jest autentyczny, to powinien zawierac rowniez elementy walki w parterze, dzwignie itp.
Moze rownolegle rozgrywac walki dopuszczajace i nie dopuszczajace parteru? ...no moze troche za bardzo w przyszlosc tu wybiegam...
Ogolnie jednak (choc na pewno moze wystapic sporo problemow) cel jest szczytny, a pomysl bardzo dobry. Moje najlepsze zyczenia w kwestii pomyslnosci wprowadzenia go w zycie :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
edit BartoolZ: ja raczej innej opcji nie widze.
Napisano Ponad rok temu
Walki w tego typu rękawicach - TAK, ale przepisy muszą przedewszystkim zapewniać bezpieczeństwo zawodników.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie, parter odpada
a ja bym zrobil!!! ale 15 sekund
dlaczego juz wyjasniam:
- czystosc rzutu - jezeli zrobi sie dobry rzut i przeciwnik nie sciagnie do parteru - ok nie ma akcji kontunuowania w parterze - dlaczego? bo w samoobronie jak dobrze rzucisz kolesia na chodnik to on nie wstanie -wiem sprawdzalem pare razy:wink:
co innego jak spadniesz do parteru z kolesiem albo konczysz go w 15 sekund albo stop - dlaczego? to samo na ulicy prawie zawsze masz sytuacje w ktorej przeciwnik jest z kolegami, z tego co wiem na poczatku (czytalem badania na podstawie analizy kamer bezpieczenstwa w UK I Germany) jest wahanie ale im dluzej trwa kulanka w parterze to zaczyna sie okopywanie pCiebie przez kolegow przeciwnika - wiec albo szybka akcja i koniec albo stop dla kulanki
w momencie kiedy rzut konczy sie sciagnieciem do parteru a w 15 sekund nie zakonczono akcji - brak punktow za rzut
Napisano Ponad rok temu
przecież to okaże się kompletną pomyłką. Dlaczego?! Ano dlatego że na ulicy w tych 15 sekundach obaj zawodnicy będą walczyć- tzn. będą aktywni, będzie tam akcja i będzie faktycznie możliwość zakończenia walki bo żaden z nich nie będzie wiedział że po tych 15 sekundach sędzia im przerwie i podniesie.co innego jak spadniesz do parteru z kolesiem albo konczysz go w 15 sekund albo stop - dlaczego? to samo na ulicy prawie zawsze masz sytuacje w ktorej przeciwnik jest z kolegami, z tego co wiem na poczatku (czytalem badania na podstawie analizy kamer bezpieczenstwa w UK I Germany) jest wahanie ale im dluzej trwa kulanka w parterze to zaczyna sie okopywanie pCiebie przez kolegow przeciwnika - wiec albo szybka akcja i koniec albo stop dla kulanki
w momencie kiedy rzut konczy sie sciagnieciem do parteru a w 15 sekund nie zakonczono akcji - brak punktow za rzut
A jak będzie na waszych zawodach - ano tak że jeden będzie miał ochote na parter a drugi nie i jak akcja sie tam przeniesie to ten co mu w tym dystansie niewygodnie po prostu zepnie sie jak "Nastula w gardzie Mino" i przetrzyma tam te 15 sekund.
Więc pytam sie jaki to ma sens, jakie to ma przełożenie na ulice bo moim zdaniem niewielkie.
Jakie rozwiązanie?Jest to jakieś rozwiązanie
Ech tsailifo twa ręka jest szybsza od mózgu to tak jak u Muhammada Ali - on też twierdził że po naciśnięciu wyłącznika światła jest w łóżku zanim ono zgaśnie.
Napisano Ponad rok temu
Ech tsailifo twa ręka jest szybsza od mózgu
Jak zawsze masz jakieś przybite uwagi a później się żalisz że ktoś Cię prześladuje... żegnam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Broń kung-fu
- Ponad rok temu
-
Wing Chun Master Lo Man Kam - special interview
- Ponad rok temu
-
BaGuazhang application
- Ponad rok temu