Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony akceptujesz nowy regulamin z 4 grudnia oraz wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Skocz do zawartości

Zdjęcie

A może liga kung-fu ???

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
60 odpowiedzi w tym temacie

budo_tsailifo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: A może liga kung-fu ???
Zaraz uznam to za Off-Top'a
  • 0

budo_qixing
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 504 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_jiamin napisał

... ale czy to jest możliwe? Bez rękawic zgoda. ale tradycyjne techniki o ile sie dobrze orientuje, to np. uderzenia poniżej pasa dosłownie, na szyję itp. Tj. niektóre są trochę niebezpieczne. Ale przyznaję, że nigdy nie widziałam walki w stylu tradycyjnym, więc mogę się mylić. Zresztą ja wolę formy.

Nie oglądaj za dużo filmów z HK. Bez względu na nazwę czy będzie to sanda sportowa czy sanda tradycyjna będzie podlegać pewnym regulaminom, które przede wszystkim stawiają sobie za cel jak największe bezpieczeństwo walczących. I zapomnij że będzie można walczyć bez rękawic. My jako Modliszka już to przerobiliśmy.

MW
  • 0

budo_jiamin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 114 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

chyba rzeczywiście za dużo się naoglądałam filmów z HK, bo przyszła mi do głowy taka myśl, że fajnie byłoby zobaczyć walkę tradycyjną gdy zawodnicy reprezentują różne style. To taka sugestia do przyszłych ewentualnych organizatoów... :idea:
ps. Co mówiłeś o tych rękawicach a raczej ich braku -mieliście jakieś złe doświadczenia?
  • 0

budo_piotrj
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 527 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_jiamin napisał

chyba rzeczywiście za dużo się naoglądałam filmów z HK, bo przyszła mi do głowy taka myśl, że fajnie byłoby zobaczyć walkę tradycyjną gdy zawodnicy reprezentują różne style. To taka sugestia do przyszłych ewentualnych organizatoów... :idea:
ps. Co mówiłeś o tych rękawicach a raczej ich braku -mieliście jakieś złe doświadczenia?

zerknij na forum. rzucilem tu klipa, calkiem niedaleko...
  • 0

budo_maciej t
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 336 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pomysł ciekawy, wszystko rozbije sie oprócz trudności obiektywno-formalnych :D , o dokładne ustalenie tego co pisaliście czyli REGUŁ WALKI.

Może spróbujmy zacząć taki plan tworzyć.
  • 0

budo_tsailifo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie będzie żadnych problemów. Powstanie regulamin walk, który wszyscy zainteresowani będą "musieli" zaakceptować aby mieć możliwość udziału...

Oczywiście regulamin ustalimy z "pierwszymi" zainteresowanymi :)

Więc jak masz coś do powiedzenia na ten temat to pisz śmiało :)
  • 0

budo_khunag
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2091 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

Cytat

który wszyscy zainteresowani będą "musieli" zaakceptować aby mieć możliwość udziału...

Tylko czy nie zacznie sie zaraz jeczenie, ze ktorys tam styl jest faworyzowany, bo jego techniki sie lepiej wykonuje w rekawicach, a sila innego tkwi w jakichs "przerazajaco smiertelnych" nietypowych uderzeniach itp, itd?

Nie chce byc czarnowidzem, ale ludzie tacy juz sa - ciezko moze byc ustanowic zasady, ktore by kazdemu odpowiadaly - poza tym nikt nie bedzie "musial" niczego akceptowac, jesli poczuje, ze zasady mu nie odpowiadaja, to moze po prostu nie brac udzialu, co nie jest bez roznicy, jeli obawiacie sie o frekwencje.

Cytat

opracować własny regulamin i popchnąć walki w kierunku bardziej tradycyjnym zbliżonym trochę do mma (bez parteru).

A czemu bez parteru w sumie? Gdzies pisano, ze jesli styl jest autentyczny, to powinien zawierac rowniez elementy walki w parterze, dzwignie itp.

Moze rownolegle rozgrywac walki dopuszczajace i nie dopuszczajace parteru? ...no moze troche za bardzo w przyszlosc tu wybiegam...

Ogolnie jednak (choc na pewno moze wystapic sporo problemow) cel jest szczytny, a pomysl bardzo dobry. Moje najlepsze zyczenia w kwestii pomyslnosci wprowadzenia go w zycie :-)
  • 0

budo_bartoolz
  • Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak walczyc to tylko w tego rodzaju rekawicach Dołączona grafika Tylko tak można chociaż trochę wykorzystac techniki Kung-Fu. Dzwignie na łokiec powinny być dozwolone ,nadgarstak też (moim zdaniem) Nie bijemy w oczy , krtań , kolana, krocze.Tył głowy przechodzi bo takie są techniki.Ja tak to widze wtedy bedzie się coś działo .Ale czy bedą chętni? :?
  • 0

budo_wu xia
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 551 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

do wysyłania paczek organizatorom za kraty....wątpię
  • 0

budo_bartoolz
  • Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Racja chyba byłoby troche za ostro ... :oops:
  • 0

budo_qixing
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 504 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Takich rękawic używamy od kilku lat. Widać to na naszych clipach. Co do zakładania dźwigni na łokieć i nadgarstek to życzę powodzenia. Zastanów się najpierw a potem napisz.
  • 0

budo_elentali
  • Użytkownik
  • 5 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ogólnie fajny pomysł, tylko... jego realizacja nie zależy od naszych postów czy dogadania się szkół?? Bo na forum to każdy przeciętny pożeracz białego kung fu moze byc za (np. ja :-) ), tylko czy to coś da.

edit BartoolZ: ja raczej innej opcji nie widze.
  • 0

budo_tsailifo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dźwignie... o ile dość trudno zastosować je w walce, to do tego dochodzi ryzyko niepotrzebnych kontuzji.

Walki w tego typu rękawicach - TAK, ale przepisy muszą przedewszystkim zapewniać bezpieczeństwo zawodników.
  • 0

budo_dar75
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3410 postów
1
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

jedno pytanie: walczylibyście także w parterze: bo jeśli tak to proponowane zawody zmierzają w stronę "zwykłego" MMA :D
  • 0

budo_tsailifo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie, parter odpada :)
  • 0

budo_dar75
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3410 postów
1
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

no i fajnie: głupio by było jakby wszystkie SW pomalutku zlały się w jedno MMAshu :)
  • 0

budo_tomasz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2420 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_tsailifo napisał

Nie, parter odpada :)

a ja bym zrobil!!! ale 15 sekund :idea: :!:

dlaczego juz wyjasniam:
- czystosc rzutu - jezeli zrobi sie dobry rzut i przeciwnik nie sciagnie do parteru - ok nie ma akcji kontunuowania w parterze - dlaczego? bo w samoobronie jak dobrze rzucisz kolesia na chodnik to on nie wstanie -wiem sprawdzalem pare razy:wink:

co innego jak spadniesz do parteru z kolesiem albo konczysz go w 15 sekund albo stop - dlaczego? to samo na ulicy prawie zawsze masz sytuacje w ktorej przeciwnik jest z kolegami, z tego co wiem na poczatku (czytalem badania na podstawie analizy kamer bezpieczenstwa w UK I Germany) jest wahanie ale im dluzej trwa kulanka w parterze to zaczyna sie okopywanie pCiebie przez kolegow przeciwnika - wiec albo szybka akcja i koniec albo stop dla kulanki
w momencie kiedy rzut konczy sie sciagnieciem do parteru a w 15 sekund nie zakonczono akcji - brak punktow za rzut
  • 0

budo_tsailifo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jest to jakieś rozwiązanie :)
  • 0

budo_zorro
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 453 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_tomasz napisał

co innego jak spadniesz do parteru z kolesiem albo konczysz go w 15 sekund albo stop - dlaczego? to samo na ulicy prawie zawsze masz sytuacje w ktorej przeciwnik jest z kolegami, z tego co wiem na poczatku (czytalem badania na podstawie analizy kamer bezpieczenstwa w UK I Germany) jest wahanie ale im dluzej trwa kulanka w parterze to zaczyna sie okopywanie pCiebie przez kolegow przeciwnika - wiec albo szybka akcja i koniec albo stop dla kulanki
w momencie kiedy rzut konczy sie sciagnieciem do parteru a w 15 sekund nie zakonczono akcji - brak punktow za rzut

przecież to okaże się kompletną pomyłką. Dlaczego?! Ano dlatego że na ulicy w tych 15 sekundach obaj zawodnicy będą walczyć- tzn. będą aktywni, będzie tam akcja i będzie faktycznie możliwość zakończenia walki bo żaden z nich nie będzie wiedział że po tych 15 sekundach sędzia im przerwie i podniesie.
A jak będzie na waszych zawodach - ano tak że jeden będzie miał ochote na parter a drugi nie i jak akcja sie tam przeniesie to ten co mu w tym dystansie niewygodnie po prostu zepnie sie jak "Nastula w gardzie Mino" :lol: i przetrzyma tam te 15 sekund.
Więc pytam sie jaki to ma sens, jakie to ma przełożenie na ulice bo moim zdaniem niewielkie.

budo_tsailifo napisał

Jest to jakieś rozwiązanie

Jakie rozwiązanie?
Ech tsailifo twa ręka jest szybsza od mózgu :) to tak jak u Muhammada Ali - on też twierdził że po naciśnięciu wyłącznika światła jest w łóżku zanim ono zgaśnie.
  • 0

budo_tsailifo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2580 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_zorro napisał

Ech tsailifo twa ręka jest szybsza od mózgu :)

Jak zawsze masz jakieś przybite uwagi a później się żalisz że ktoś Cię prześladuje... żegnam
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025