Pytanko
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
masz do wyboru min: przekroczenie obrony koniecznej, udział w bójce, pobicie - codo wysokości kar niech się wypowie jakiś prawnik albo Rzozio
Ps. Rzozio jeśli to czytasz to pamiętaj, że wszyscy czekamy na Twój powrót z "tamtego świata"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
B.
P.S.
Za KK Art 158. [Bójka i pobicie] 1. Kto bierze udzial w bojce lub pobiciu, w ktorym naraza sie czlowieka na bezposrednie niebezpieczenstwo utraty zycia albo nastepnie skutku okreslonego w art. 156 lub w art. 157 podlega karze pozbawienia wolnosci do lat 3.
Napisano Ponad rok temu
a tak na serio to jak ktos do ciebie cos krzyknie/opluje/walnie z bara i mu sprzedasz to mozesz byc pociagniety do odpowiedzialnosci karnej za pobicie z doswiadczenia powiem ci ze nawet jakby on cie pierwszy walna i byl z dwoma kumplami i ty bys go pobil to tez mozesz byc przez "prawo" ukarany
w sumie jak koles cie nie skojarzy to nie ma problemu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po pierwsze, co ma do rzeczy, ze jedna osoba ma 18 lat, a druga 32? Chyba tylko to, że jedna od drugiej głupsza ... Wiek sprawców nie ma znaczenia o tyle, że za wykroczenia odpowiadają ci, którzy skończyli 17 lat.
Po drugie, zachowanie jednego i drugiego może być potraktowane jako wybryk i ścigane na zasadach określonych w ustawie prawo wykroczeń. Karalność wykroczenia ustaje po roku.
Po trzecie wreszcie, przechodząc na grunt prawa cywilnego, można byłoby się dopatrzeć naruszenia dóbr osobistych po jednej i po drugiej stronie, ale wiem, że dochodzenie roszczeń z tym związanych jest czasochłonne, uciążliwe i bardzo drogie. Nie przypuszczam, żeby o taką pierdółkę ktoś wytaczał proces z ochrony dóbr osobistych.
Napisano Ponad rok temu
Mam takie pytanko..Jesli ktos mnie opluje i potem dostanie ode mnie w ryjek to moga byc z tego problemy ???Dzieki za info,pzdr (ja mam 18 lat,a tamta osoba 32)
Po kolei:
Tylko o prawie karnym mówię, bo mi się nie chce pisać:
1. Nieprawda, ze trzeba się bronić takim samym środkiem. Jest takie śmieszne orzeczenie Sądu Najwyższego, że "można" dać "w ryjek" jeśli ktoś nas atakuje słownie
2. Odpowiedzialnosć karna jest uzależniona od tego, jak mocno dasz "w ryjek".
W zasadzie w takiej sytuacji jak opisana, wchodzą w grę art. 156 i 157 kk.
Jeśli "naruszenie czynności narządu ciała lub rozstrój zdrowia" trwały krócej niż 7 dni, pokrzywdzony musiałby wnieśc prywatny akt oskarżenia. Nie wiem czy by mu się chciało .
To tak w skrócie.
Do studenta 2 roku prawa:
Bójka jest jak jest przynajmniej 2:1 i walcza sobie.
Pobicie, jeśli ten jeden się nie broni.
Napisano Ponad rok temu
Bójka jest jak jest przynajmniej 2:1 i walcza sobie.
Pobicie, jeśli ten jeden się nie broni.
moi koledzy mieli taka sytuacje ze jak byli we 3 to ich prawie 20 osobowa grupa napadla, dwoch sie wyrwalo kasujac kilku z tamtych kolesi, jeden ostro dostal, na policji powiedzieli ze w razie wnisienia oskarzenia na napastnikow moi znajomi tez beda pociagnieci do odpowiedzialnosci za udzial w bojce !!??!!??!! jak to jest oni przeciez zycie ratowali
Napisano Ponad rok temu
Dzieki (co do pobicia to nie wiadomo czy ten 32 latek by sie bronil )
Napisano Ponad rok temu
Stern:
Dzieki (co do pobicia to nie wiadomo czy ten 32 latek by sie bronil )
nieprecyzyjnie się wyraziłem.
Zgodnie z kk, min. 2:1, który się nie broni, to jest pobicie.
Oczywiście upraszczając.
Co do powyższego. NIe musisz wierzyć we wszystko co mówi Policja.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co Wybrac !!! Second Edition
- Ponad rok temu
-
Broń do samoobrony
- Ponad rok temu
-
A moze nie tędy droga...?
- Ponad rok temu
-
pozdrowionka na wigilie
- Ponad rok temu
-
Pechowe urodzinki ! ! !
- Ponad rok temu
-
Krav Maga
- Ponad rok temu
-
CO Wybrac ???
- Ponad rok temu
-
Paranoja!!!
- Ponad rok temu
-
Sposoby
- Ponad rok temu
-
Czego oczekujecie wychodząc późno na ulicę czy do baru?
- Ponad rok temu