Śledziłem z zaciekawieniem ten wątek, lecz nie zabierałem głosu w dyskusji - w końcu rzekoma wojna pomiędzy klubami bjj w stolicy dotyczy właśnie Warszawki, i przede wszystkim mają tu do powiedzenia coś warszawiacy.
Szkoda jednak, że każdy praktycznie wiesza psy na Mirku, pomijając jakiekolwiek plusy jego dotychczasowej działalności. Jeśli natomiast ktoś staje w jego obronie to jest określany jako "obrońca uciśnionych i pokrzywdzonych", a przecież każdy może się wypowiadać jak chce - to dotyczy również samego Mirka.
Ze swojej strony chciałem dodać tylko tyle, że kiedyś spytałem Mirka o Radka Turka, którego bodajże widziałem/poznałem jakieś 4 lata temu w Toruniu, kiedy to Paweł Klimkiewicz otwierał tam sekcję Luta Livre/Vale Tudo. Przy mnie Mirek wypowiadał się na temat Radka bardzo dobrze, podkreślając jego umiejętności techniczne - co zresztą ma odzwierciedlenie w licznych sukcesach Radka. Zapewne jest wiele osób, które słyszały inaczej, no ale nie mnie to oceniać.
Ani mnie, ani mojego klubu Mirek nigdy nie oszukał. Dzięki niemu rozkręciliśmy bjj w Toruniu. Dużo się od niego uczymy. Dzięki niemu mamy dostęp do najlepszych instruktorów z Gracie Barra. Mirek ma świetnych ludzi w Warszawie, od których również można się baaaaardzo dużo dowiedzieć. Żałuję jedynie, że Mirek wdał się w tą pyskówkę na forum, ponieważ dla mnie nie musi on nikomu nic udowadniać. Należy on do tych osób, których nazwiska zawsze będą się kojarzyły z genezą bjj i mma w Polsce. Niezależnie od tego, jak ludzie postrzegają Mirka to on ciągle działa i ciągle ma swój wkład w rozwój bjj i mma w Polsce. Wkład inny, niż tylko pyskówki i objeżdżanie ludzi na forum, z czego są znane (i tylko z tego) inne osoby, reklamujące szumnie swoją przynależność do tego czy tamtego klubu, w Polsce czy poza jej granicami.
Podsumowując, chciałbym podkreślić, że GRACIE BARRA jest jedno, i każdy instruktor i zawodnik GB jest członkiem GRACIE BARRA - niezależnie czy jest z Mirkiem, czy nie.
Każdy reprezentuje Gracie Barra - SEM, M. Kiczela, Mirek, ja. I wszyscy inni zawodnicy ćwiczący pod szyldem GB. Czy nie lepiej skupić się na tym???
PAX.