Śmierć na zawodach...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
moja ulubiona kolezanka Dzika krzyczy ze to byly zawody taekwondo a sama trenuje mt.
za to ja lubie wlasnie :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"Mysle ze nie mozna kategorycznie stwierdzic ze walki na tych zawodach nie mialy nic wspolnego z taekwondo. Po prostu zawodnicy musieli przystosowac swoje techniki do przepisow sportowych obowiazujacych na tym turnieju. "
Czyżbyś sugerował że turniej Taekwondo został rozegrany w/g przepisów które z TKD mają niewiele wspólnego?
"Gdzies na necie przeczytalem o zolnierzu koreanskich sil specjalnych, ktory w sytuacjach bojowych stosowal taekwondo. Byly to przede wszystkim techniki reczne i kopniecia ponizej pasa (w krocze i na stawy). "
Też słyszałem, i to nie o jednym. Tylko co ma piernik do wiatraka, i co ma wspólnego taka walka z zawodami sportowymi gdzie ma być również bezpiecznie?
Nie wiem dlaczego prównujesz związki WTF i ITF do postaci RM. To nie ta klasa. Ale jeżeli już chcesz wiedzieć to RM próbował pisać jakieś paszkwile na TKD, ale nic z tego nie wyszło. Jedyną rzeczą która mogła mieć miejsce to założenie PUT. Napisałem że mogła mieć miejsce taka sytuacja bo dowodów nie ma, ale założyciel PUT p.Gąsior zanim założył organizację był instruktorem tsunami pana RM. I żebym nie zapomniał - na imprezie od której PUT też się chyba odciął byli sędziowie PUT.
Zgadzam się że oceną czy organizator odpowiada za śmierć zajmuje się prokuratura i trzeba zaczekać na opinię.
Tylko powiedz mi jak nazwac organizatora który organizuje walki z naruszeniem przepisów obowiązujących w kraju dla dzieci poniżej 12-ego roku życia?
Napisano Ponad rok temu
a o Muracie i karate tsunami nie ma co mowic.
Napisano Ponad rok temu
Nie porownuje pana Ryszarda Murata z WTF czy ITF. Chcialem tylko przekazac mysl, aby wypowiadac sie przynajmniej na razie w tym temacie w sposob nie osadzajacy bez agresji wobec kogokolwiek, gdyz zaden chyba z forumowiczow nie ma dokladnej wiedzy o tym co zdarzylo sie na tych feralnych zawodach. Kategoryczne wypowiedzi na podstawie szczatkowych informacji powoduja przeklamania krzywdzace osoby zaangazowane emocjonalnie w to tragiczne zdarzenie.
Nie potrafie sie rowniez wypowiedziec na temat, czy walki dzieci ponizej 12-tego roku zycia byly naruszeniem obowiazujacego prawa. Gdyby jednak mialo to jakiekolwiek znaczenie to prokuratura badajac okolicznosci smierci Tomka przedstawilaby ogranizatorowi zarzut popelnienia przestepstwa polegajacego na narazeniu zdrowia dzieci na niebezpieczenstwo. Pozdrawiam Kwiat
Napisano Ponad rok temu
http://budo.net.pl/v...ghlight=#727046
Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 12 listopada 2002 r.
w sprawie uprawiania dalekowschodnich sportów i sztuk walki oraz kick-boxingu
(Dz. U. z dnia 22 stycznia 2003 r.), § 3 ust. 2:
"2. Osoby, które ukończyły 12 lat i uczestniczyły w treningach w formach bezkontaktowych, przez co najmniej 9 miesięcy, mogą być dopuszczone do udziału w zajęciach, treningach i zawodach, w sportach i sztukach walki w formach z ograniczonym kontaktem, których zasady uprawiania lub rywalizacji nie przewidują możliwości pokonania przeciwnika przez zadawanie uderzeń rękami lub nogami z pełną siłą, a w walkach z bronią obszar zadawanych uderzeń jest ograniczony."
Co prawda ten akurat fakt nie ma nic wspólnego z samym wypadkiem, ale nie mamy się co oszukiwać co do jakości organizacji turnieju.
Napisano Ponad rok temu
Dlatego nadal dosc ostroznie podchodze do padajacych na internecie opinii o zlej organizacji turnieju.
Napisano Ponad rok temu
"1. Osoby do lat 12 mogą brać udział wyłącznie w zajęciach, treningach i zawodach w sportach i sztukach walki w formach bezkontaktowych, których uprawianie lub rywalizacja odbywa się w postaci demonstracji techniki albo walki reżyserowanej."
Faktem jest, że przepis ten jest nagminnie w Polsce łamany, ale faktem jest też, że istnieje. Walki semi-contact nie da się podciagnąć pod demonstrację techniki w formie bezkontaktowej. To wszystko.
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
kwiat, przekora nie ma nic do tego. Przeczytaj komunikat na stronie klubu. Jest mowa o walkach dzieci poniżej 12-go roku życia. I jest to złamanie przepisów ustawy.IRA bede moze troche przekorny . . ..
Napisano Ponad rok temu
I jest to złamanie przepisów ustawy.
...rozporządzenia ;-)
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem jak sprawa wygląda w sensie ubezpieczyciela.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Egzaminy
- Ponad rok temu
-
cO TRZEBA ZROBIĆ żEBY ZDAĆ NA ZÓŁTY PAS ??
- Ponad rok temu
-
Prośba zw. z nazewnictwem...
- Ponad rok temu
-
Artykuł z "TAEKWON-DO!" - prośba
- Ponad rok temu
-
11.XII.2005 Szczecin
- Ponad rok temu
-
wtf -itf co to znaczy i czym się rózni ??
- Ponad rok temu
-
DOBOK (pOmocY)!!!!!
- Ponad rok temu
-
plan treningowy pilnie potrzebny
- Ponad rok temu
-
TKD w ringu?
- Ponad rok temu
-
Saju Tulgi? / K.O.