Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7276 odpowiedzi w tym temacie

budo_darknesss
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 64 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)

Na koniec powiem jeszcze tyle że moja wiedza jest poparta konkretnymi faktami i zastosowaniami

Cizzia

chciałbym zainteresować wszystkich nową odmianą OC – 17 o nazwie ELIMINATOR. Ta zabawka dostępna jedynie w stanach chwilowo jest produkowana tylko w formie piany ale jak widać jej konsystencja i samo rozpylanie nie pozostawia wiele do życzenia. Moc tej zabawki jest jak w przypadku samego OC – 17 wysoce skuteczna ( 17% OC / 2.000.000 SHU ) a sama pojemność w tym wypadku 2 oz. sprawia że pojemnik jest doskonale poręczny i wygodny w przenoszeniu jak i samym ukryciu.

Cizzia

znalazłem ten gaz na stronce [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] myślałem że to Ty zrobiłeś te zdjęcia jednak to nie ty. w poprzednich Twoich tematach niewiem teraz czy to Ty robiłeś fotki tych gazów czy też skopiowane zostały z innych stronek. i teraz też niewiem czy Ty wkońcu masz poparte dowody czy tylko jak to napisałeś SŁYSZAŁEŚ że dobry jest ten gaz jedno drugiemu przeczy hehe bo to wogóle bardzo duża różnica jest.Jeśli chodzi o skopiowane fotki to niewiadomo także z jakiej odległości był użyty ten gaz że tak ładnie zakryło temu manekinowi twarz.
  • 0

budo_axel1
  • Użytkownik
  • Pip
  • 47 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kolego Darknesss zejdź na ziemie i nie baw się w detektywa bo chętnie bym poczytał coś nowego o miotaczach a nie dywagacji czyjego autorstwa są zdjęcia bo gówno mnie to obchodzi resztę czytelników zapewne też!
  • 0

budo_johnysh2
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 71 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mój Sabre ma biało-przeźroczystą wkładkę w dyszy, ten na stronie producenta ma czarną :?: :roll: wtf
  • 0

budo_fedormajk
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 436 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Właśnie doszedł do mnie MK4 CrossFire, trochę dziwi mnie dysza, podejrzane, ma dosłownie 0.5mm średnicy, niechciałbym żeby się np. zapchała czymś, w końcu prawie zawsze noszę gaz w kieszeni... Waży 122g, wg producenta ~90g netto. W porównaniu raz użyty Magnum OC-17 (inter-ark) waży 134g. Poza tym nie słychać nic przy potrząsaniu puchy co zapewne tłumaczy technologia CrossFire. Mam dziki zwyczaj obklejania wszystkich gazów czarną taśmą izolacyjną :P
Jaki skuteczny zasięg ma CrossFire? Fedormajk chyba Ty testowałeś? :?:

Mnie poleciał na jakieś 4,5 m i byłem zadowolony. Przy puszce odwróconej dnem do góry wydawało mi sie, że poleciało trochę słabiej ale może to była tylko sugestia wynikajaca z nietypowej pozycji. Wg producenta powinno lecieć na 4 do 5 m.

W nocy, co oczywiste ale przypomnę, Crossfire strumień jest prawie kompletnie nie widoczny. Czyli na ulicę wieczorową porą ten typ strumienia raczej odpada.
  • 0

budo_pogromca z lbn
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 588 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

Mój Sabre ma biało-przeźroczystą wkładkę w dyszy, ten na stronie producenta ma czarną :?: :roll: wtf

ło Ty pączku na forum się pochwaliłeś, że doszło a mi znać nie dałeś ... :evil:

@ Cizzia & Darkness

Chłopy zluzujcie, każdy ma coś w sobie wkurwiającego, ogólnie Cizzia przekazuje całkiem ciekawe wieści, nie zapominaj, że wiele osób potraktowało gazy jako "domową pasję" (między innymi ja) i dalsze kupowanie przez nich gazów nie ma raczej charakteru "do samoobrony" (no chyba że ktoś użyje 10 puszek gazu na raz).

PEACE chłopaki :)

Pozdrawiam
  • 0

budo_johnysh2
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 71 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ziom, bo Cie nie było ;p
Kusi mnie żeby przetestować ten shit.
Lece na miasto to może akurat :)
  • 0

budo_cizzia
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 987 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

Śledząc temat wpadłem na taki oto artykuł :

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

pozwolę sobie przetłumaczyć ( mniej więcej ) –

„W Republice Południowej Afryki uznawanej za jedno z bardziej niebezpiecznych miejsc bankomaty zostały wyposażone w miotacze pieprzu. Urządzenia wykrywają próby manipulacji przy szczelinach do wkładania kart bankomatowych i w takim przypadku uruchamiają automat z gazem pieprzowym który ma oszołomić i unieszkodliwić złodzieja do czasu przyjazdu policji ( z którą jak wynika z artykułu połączone są owe bankomaty ). Jednak ostatnio zdarzył się wypadek w którym to trzej technicy zostali porażeni owym gazem pieprzowym. Jak donosi rzecznik banku w trakcie rutynowych prac konserwacyjnych urządzenie zostało przypadkowo uruchomione. Obezwładnieni technicy wymagali pomocy medycznej :)

co mnie osobiście zastanawia to to że Afryka w szczególności słynie z pikantnej kuchni – głównie sosów – serwowanych do ryżu choć nie tylko, a ci technicy byli jak mniemam ( choć to moje dywagacje ) osobami miejscowymi. W wielu wypadkach na forach amerykańskich spotkałem się z wypowiedziami – głównie strażników więziennych – że ich miotacze pieprzu słabiej działają na np. meksykanów którzy przyzwyczajeni są do bardzo ostrej i pikantnej kuchni. Oczywiście ten problem został już dawno rozwiązany ze względu na wzmocnienie samych formuł gazu pieprzowego, a wiadomo że w zakładach penitencjarnych nie są dozwolone środki które działają zbyt agresywnie, niemniej jednak jest to ciekawostką że 3 ludzi naraz zostało tak skutecznie obezwładnionych ... :)

Cizzia

Ps. Czytając ostatnie wypowiedzi zaczynam odnosić wrażenie że znaczna część obecnych posiadaczy gazu pieprzowego myśli że jak już go mają ( bo prawo na to zezwala osobom pełnoletnim ) to mogą nim sypać kiedy im się rzewnie podoba i komu popadnie – otóż niestety ale NIE !

bo prawo was z tego rozliczy – a wiem cos o tym :) - szczególnie teraz kiedy wiedza o tym środku jest już dość szeroko znana - co ciekawego w obecnych czasach w większości miast a już na pewno tych większych są bardzo przyzwoite systemy monitoringu które pozwolą dojść do ewentualnego agresora – bo i tacy zapewne gazu używają, jednocześnie nie liczył bym na to że ci co komuś napsikają pozostaną anonimowi bo prawdopodobieństwo że trafi się jakiś postronny świadek jest więcej niż BARDZO duże – szczególnie w mniejszych miastach i miasteczkach gdzie z reguły wszyscy się znają więc zapewne niedługo możemy usłyszeć o pierwszych wyrokach w tego typu sprawach.

Osobiście od dawien dawna nie byłem zmuszony aby komuś nasypać gazem no ostatnio może raz jakimś nachalnym pijanym 3 gamoniom co się bezczelnie przypieprzyli aby ich wspomóc finansowo i ci właśnie oberwali foxem ( w wersji CONE ) z 1,5 metra. Co do samego efektu to nie narzekam podziałało jak gaz pieprzowy ale nie jestem zbyt zadowolony z samego czasu obezwładnienia jak i zachowania po obskoczeniu owych typków - po pierwsze ten co dostał jako najbardziej wysunięty w moim kierunku to oczywiście kapota - ale ci dwaj pozostali co stali za nim jedynie trochę pocharczeli popluli kurew nasłali ale po 5 minutach byli że tak powiem na nogach jedynie ten pierwszy dziamgolił z 15 minut ale i tak po 20 góra 25 minutach wszyscy zniknęli z miejsca zdarzenia a starałem się złapać czas od momentu zajścia bo było to u mnie na widoku.
Oczywiście FOX(a) jak najbardziej polecam - szczególnie dla policji i ochrony - ale ja osobiście ( poza nim ) bardziej wole zdecydowanie dłużej i agresywniej działające środki.
  • 0

budo_piesciarz
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ty wez Darkness usadz tylek bo juz pale przeginasz......to forum o miotaczach a nie forum"kto komu bardziej wrzuci" wiec jak nie masz co robic to zmien forum a nie zasmiecasz strony z cennymi informacjami.... :)
  • 0

budo_johnysh2
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 71 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cizziu, kiedyś wylądowałem na komisariacie z Pogromcą po tym jak pocisnelismy typa gasniczkami, psy nas przeszperały - mielismy przy sobie ok. sześciu gazów, batony i kosy. Nie poniesliśmy zadnych konsekwencji, powiedzieli wręcz że postapiliśmy prawidłowo. Sytuacja była naprawde skomplikowana, ale to on był napastnikiem :) My się tylko broniliśmy.

A co do anonimowości to mam trochę inne zdanie. W czym problem żeby się ulotnić? Była druga sytuacja kiedy użyłem gazu, a w zasadzie pierwsza, kiedy typ zaszedł mi drogę i pomimo ostrzeżeń zaczą mnie atakować. Nie wzywałem psiaków bo nie było potrzeby, nie chcialo mi sie, poszedłem sobie poprostu 8) Sytuacje się wyczuwa.

Ogólnie to zależy co miałeś na myśli Cizziu, Ja nikogo bez powodu gazem pisikać nie będę ;) chyba że jakiegoś kumpla, który sam zgodzi się na test, ogólnie nie widzę twojego problemu :) i nie będę zawiedziony jak mi sie fronterek przeterminuje i nie zdążę go użyć, przecież chodzi o bezpieczeństwo. Gazem nikogo nie skrzywdzisz pomijając szczególne przypadki, gaz jest do obrony, naturalnie.

PS
Cizziu, bo zrozumiałem że drugą część twojego postu kierowałeś do mnie, przez ten żart mój :)
  • 0

budo_darknesss
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 64 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ty wez Darkness usadz tylek bo juz pale przeginasz......to forum o miotaczach a nie forum"kto komu bardziej wrzuci" wiec jak nie masz co robic to zmien forum a nie zasmiecasz strony z cennymi informacjami.... :)

jeden już to pisał to Ty niemusiałeś bo też zaśmiecasz forum :) jak już powiedziałem wcześniej zaczynasz kogoś rozliczac z zaśmiecania to rozlicz sam siebie robiąc to w pierwszej kolejności. :]

Co do FOXA niewiem jeszcze jakie można by mieć inne bardziej drażniące środki. szkoda ze niemożna tego jakoś przetestować ogólnie, który jest najmocniejszy i jak to cizia czy jak mu tam napisał żeby był drażniący najbardziej.bo to jest temat rzeka z tego co widać... :X
  • 0

budo_cizzia
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 987 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

drogi - Johnysh2 -

Jeszcze jeden artykuł – tym razem KU PRZESTRODZE WSZYSTKIM GAZO-MANIAKOM jak również zwykłym normalnym użytkownikom - zresztą nie raz wspominałem o tym na Forum że gazem pieprzowym, zresztą nie tylko pieprzowym - można zabić – wystarczy mieć pecha lub się postarać e/w chcieć ...

Tak więc czytaj lub jeśli nie znasz dobrze angielskiego poproś kogoś o tłumaczenie ( jest kilka trudnych zwrotów / sam miałem kłopoty z interpretacją ) – bo jest zbyt obszerny abym go tu tłumaczył w całości, traktuje on o zejściach śmiertelnych po zastosowaniu gazu pieprzowego w USA – i wcale nie mam tu na myśli Hi Powera !!!

tak wiec :

co istotne zejścia śmiertelne po pieprzu wcale nie należą do rzadkości a jedynie do tej pory mniej się na ten temat mówiło ( w końcu tak naprawdę dopiero od niedawna stosowany jest na taką skalę ) – obecnie w stanach prowadzone są BARDZO poważne badania nad jego zastosowaniem a samo użycie porównywane jest z zadawaniem tortur !!! co jest jasno opisane i wytłumaczone w powyższym artykule.

W związku z tym w niedługim czasie przepisy nie tylko zostaną zaostrzone ale i mogą w dużej mierze wykluczyć jego posiadanie w Polsce, pozostawiając go wyłącznie do dyspozycji organów ścigania – zapewniam że to tylko kwestia czasu jak i kilku przypadków z jego użyciem prowadzących do zgonu - a wtedy taki darknesss, prawdziwy ura bura delektujący się sypaniem gazem innym ( jak to dzisiaj sam z dumą napisał ), wyląduje za kratami gdzie mu zrobią z dupy jesień średniowiecza, bo rodzina ofiary puści gryps a „dowódca” przymknie oko, zresztą jego to wali nie będziesz pierwszy ani ostatni który puszcza bąki ustami ;)

Cizzia

Ps. jesteśmy kwita „kolego” darknesss gdybyś chciał drążyć temat to pisz do mnie na priva zapewne wszyscy forumowicze będą ci zobowiązani :)
  • 0

budo_pogromca z lbn
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 588 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

@Cizzia

Ale nie zapominajmy o tym, że mimo iż mogą być zejścia śmiertelne (np uczulenie na kapsaicynę) to i tak dalej pozostaje to jedna z najskuteczniejszych i najbezpieczniejszych środków do samoobrony. Nie wprowadzajmy od razu paniki, bo ktoś sobie krzywdę może zrobić. Jak ktoś mnie zaatakuje to gazu żałować mu nie będę a jak przypadkowo zejdzie to wyrzutów sumienia mieć nie będę (po co mnie atakował?), wtedy jednak mogę mieć problem z polskim prawem.

Zacząłem się jednak zastanawiać nad testami gazów na ochotnikach...

Pozdrawiam
  • 0

budo_malachi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 325 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Johny z Pogromcą - jak wylądowaliście na komisariacie? Od razu zgłosiliście po zdarzeniu czy was znaleźli?
  • 0

budo_cizzia
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 987 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

aby nie mielic tematu Pogromco

tak wiec przetłumacz tekst ze strony którą zamieściłem i wtedy podywagujemy - proszę bądź tak łaskaw to zrobić zanim się wypowiesz ... niezmiernie ciekawy jestem Twojego zdania po ogarnięciu tematu - a jest co ogarniać i nad czym się zastanawiać ZAPEWNIAM

Cizzia
  • 0

budo_adamooo
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 405 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cizzia skąd pewnośc ze przepisy w Polsce zastaną zaostrzone?nie wspominam juz o calkowitej delagalizacji.
  • 0

budo_cezary_d
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 91 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Orientujecie się jakie wymiary ma Frontiersman?

a jakie wymiary HI MAX 550 ml?
  • 0

budo_cezary_d
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 91 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Głupio samemu sobie odpowiadać, ale odnalazłem w starszych postach informację dotyczącą wielkości Frontiersmana:

Frontiersman wysokość 20 cm średnica puszki 5 cm przydatnosc 05/2012

Pytanie jest aktualne co do wielkości HI MAX 550 ml...
  • 0

budo_danielw2208
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 278 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Panowie, spokojnie. Wiadomo że CS jest dla zdrowia dużo grozniejszy. Jak na razie jest oficjalnie sprzedawany, używany itd. Może ograniczona zostanie moc czy wielkość opakowań, ale pieprz raczej nie zniknie ze sprzedaży i użycia.
Pozdrawiam
  • 0

budo_danielw2208
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 278 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Panowie, spokojnie. Wiadomo że CS jest dla zdrowia dużo grozniejszy. Jak na razie jest oficjalnie sprzedawany, używany itd. Może ograniczona zostanie moc czy wielkość opakowań, ale pieprz raczej nie zniknie ze sprzedaży i użycia.
Pozdrawiam
  • 0

budo_darknesss
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 64 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

darknesss gdybyś chciał drążyć temat to pisz do mnie na priva zapewne wszyscy forumowicze będą ci zobowiązani :)

Nie nie będziemy tego drążyć na privie bo Ty myślisz że mi naubliżasz i będzie ok a na privie będziesz mi h.. wie co pisać.W odpowiedzi na Twój post do mnie napiszę Ci tylko Tyle... MATKA CIĘ NIE KOCHA A TATUŚ TYLKO W NOCY i Tobie tatuś zrobił z dupy jesień średniowiecza. :) to Tyle co do Ciebie mam

a jeśli chodzi o użycie gazu to jeszcze nigdy nie było tak abym używał go bez podstaw to jedno a drugie nie uzywał dla eksperymentowania na człowieku lub zwierzęciu.to Tyle co do tematu o gazie.Fajnie że piszesz taaaak bardzo duuuużo na temat .. ale to że pierwszy pojechałeś po mnie to ni nie odpuszczę :) spokojnej nocy gazomaniaki :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 19

0 użytkowników, 19 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024