Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
W grudniu zeszłego roku cena w militaria.pl za 120 ml / 4 oz. Smith & Wesson(a) sięgała 59 pln za sztukę – obecnie jest to już 65 pln – i właściwie wszystko było by do przeżycia bo 6 złotych nie zabija, tyle tylko że to cena promocyjna i jak wróci do normalnego poziomu ten miotacz będzie kosztował 77 pln. Co ciekawe UZI o takiej samej pojemności który kosztował 65 pln, obecnie ( na promocji ) kosztuje już 79 pln a docelowo ma kosztować 98 pln.
Wychodzi na to że ceny gazów obronnych w najbliższym czasie mocno pójdą w górę, co jedynie sprawi że zakup miotacza klasy HIGH END nawet sprowadzonego z zagranicy nie będzie już fanaberią jak twierdzą niektórzy, a zwyczajnie zdrowo rozsądkowym podejściem, tym bardziej że docelowa kwota do zapłacenia za taki miotacz będzie mocno zbliżona do sklepowych cen w Polsce – czego jednak nie można powiedzieć o jakości.
Z ciekawostek dodam że o ile Sabre produkuje miotacze z których faktycznie można oddać większą ilość „strzałów” niż z produktów konkurencji – to jednak informacje podane na ich opakowaniach to zwyczajna BZDURA.
Cizzia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
@Cizzia
Nie podawaj danych 4o.z/120 ml skoro jedno to pojemność, a drugie waga, a jak wiadomo z wagą gazów o tej pojemności różnie bywa... Wprowadzasz w ten sposób odrobinę błędu. (wiem upierdliwy jestem )
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
35 ml starczy na 45 strzałów? Ile w tym prawdy? A swoją drogą testował ktoś kiedyś taki gaz i może stwierdził czy jest tam też "CS"?
Pozdrawiam
tam (wedlog producenta ) jest 5x wiecej CS-a niz OC wiec nie wiem czy specjalnie tak pytanie postawione bo masz jakies info czy o pytasz jak paruje czy cos
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja wyznaję zasadę, że na swoim i rodziny bezpieczenstwie oszczędzać nie można i dlatego kupuję tylko to co najlepsze na rynku. Najwyżej sam mniej szynki zjem albo gorszego browara wypiję przez czas jakiś. Poza tym zwykle termin ważności gazów " z importu np z USA" jest znacznie dłuższy niż tych kupowanych w Polsce więc w sumie wychodzi,że cena prawie ta sama a jakość i siła rażenia zupełnie inna. Oczywiście uwagi te nie dotycza jakiś dezodorantow typu NATO , TW itp badziewia.
Napisano Ponad rok temu
Dziwne przedtem działały nie wiem dla czego nie wchodzą chciałem pokazać czarno niebieskie puszki sabre ale nie wyszło. 8)
Raczej ten link
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gaz był przeze mnie wcześniej użyty trzy razy. Dwa razy poszła z niego sekundowa dawka, za trzecim razem (to co widać na obrazku), to był 0,5s strzał.
Odległość 2 - 2,5 m i co dość istotne, miotacz był przed strzelaniem przechowywany w plecaku przez 2 godziny przy temperaturze -5 st. C. Wyraźnie było czuć, że jest zimny. Spodziewałem się gorszego zasięgu. Warto też zwrócić uwagę na fakt, że strzelałem na śnieg, więc gaz wlatywał w środek a nie oblewał jak by to miało miejsce strzelając w napastnika.
Miotacz został całkowicie zużyty, nic w nim potem już nie zostało.
Napisano Ponad rok temu
a jakieś e/w testy organoleptyczne były ?! HE HE
co do reszty nareszcie postanowiłeś pozbyć się tego staruszka i zapakować w kieszeń coś bardziej odpowiedniego - POPIERAM w 100% -
Cizzia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Test wykonałem po to przede wszystkim, by sprawdzić jak zachowuje się miotacz w minusowych temperaturach. Jak mówiłem - spodziewałem się o wiele gorszego zasięgu, ponieważ zbiornik był dość mocno zmrożony. Odległość była 2,-2,5m ale od miotacza do drzewa. Teraz wiem, że nie ma obaw z używaniem go w zimie. Drugi powód testu to chęć sprawdzenia ilości (czasu w sekundach) środka w zbiorniku, co przekłada się jakoś tam w starciu ulicznym. Oczywiście nikt wtedy czasu nie liczy...jednak jak widać 8 sekund ciągłego strzelania tu jest, można założyć, że na 4 gości starczy. Ale jak wiemy na to wpływa juz wiele czynników. Uliczne starcie to nie strzelanie w stojące drzewo. No i trzecia rzecz, jak widzimy wylatuje głównie płyn ale o różnej wielkości kropelek - od standardowych kropli aż do drobnego pyłu, słuszne rozwiązanie.
Teraz noszę taki sam Uzi i Hi-Powera.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 7
0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
barszcz sosnkowskiego, barszcz mantegazziego
- Ponad rok temu
-
Kompaktowy gaz obronny
- Ponad rok temu
-
Więzień bije strażnika w ... więzieniu (stójka, gleba, gaz)
- Ponad rok temu
-
Co sadzicie o gazie ...
- Ponad rok temu
-
Gaz do samoobrony
- Ponad rok temu
-
pistolet gazowy
- Ponad rok temu
-
Gaz pieprzowy/paralizujacy dla dziewczyny..
- Ponad rok temu
-
Pytanie od Nowego :) - Hartowniczy Piecyk Gazowy
- Ponad rok temu
-
Pozwolenie na broń gazową
- Ponad rok temu
-
mini test gazu
- Ponad rok temu