Gaz obronny-mity a rzeczywistość (opracowania, filmy)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A jakiego koloru (zielona czy czerwona) była naklejka na puszce Red Pepper?Ogólnie RP nie jest złym gazem, ale go nie polecam ponieważ jest stosunkowo słaby.
Napisano Ponad rok temu
jeszcze warto wiedziec jak jest z tym CR tam tak dokladniej, zebys sie nie wjebal na posiadaiu nielegalnych srodkow u nich na terenie
Akurat o to raczej się martwić nie należy, gdyż na Ukrainie właśnie CR (określany jako "ALGOGEN") jest legalny i dostępny zarówno dla służb jak i zwykłych ludzi (rozporządzenie КМУ № 352 р от 28.06.1997г.), ważne tylko by miał określone stężenie - gazy "Kobra" przynajmniej jak podaje ich producent spełniają te wymogi.
Gorzej z wwozem takich środków do Polski - reguluje to Ustawa o broni i amunicji w art. 37 (przypominam, iż wbrew niektórym obiegowym opiniom pojawiającym się na Forum, RĘCZNY MIOTACZ GAZU OBEZWŁADNIAJĄCEGO też jest BRONIĄ, tyle tylko że jego posiadanie nie wymaga pozwolenia):
Art. 37. 1. Przywóz broni i amunicji, z państw niebędących państwami członkowskimi Unii Europejskiej, przez obywateli polskich wymaga uprzedniego wydania zaświadczenia przez właściwego konsula Rzeczypospolitej Polskiej.
2. Osoby, o których mowa w ust. 1, przekraczając zewnętrzną granicę Unii Europejskiej, zobowiązane są do pisemnego zgłoszenia właściwemu organowi celnemu przywozu broni i amunicji. Organ ten niezwłocznie przekazuje informacje zawarte w zgłoszeniu właściwemu organowi Policji.
3. Jeżeli osoby, o których mowa w ust. 1, nie posiadają pozwolenia na broń, są obowiązane niezwłocznie złożyć przywożoną broń i amunicję do depozytu właściwego organu celnego, a także, w terminie 14 dni od dnia przywozu broni na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, wystąpić do właściwego organu Policji z wnioskiem o wydanie pozwolenia na broń.
4. Koszty związane z deponowaniem broni i amunicji w trybie, o którym mowa w ust. 3, ponosi osoba składająca broń i amunicję do depozytu.
5. Minister właściwy do spraw wewnętrznych określi, w drodze rozporządzenia, wzór zgłoszenia oraz tryb przekazywania informacji, o których mowa w ust. 2. Zgłoszenie powinno zawierać dane, które pozwolą na jednoznaczną identyfikację osoby przywożącej broń i amunicję, a także jednoznaczną identyfikację tej broni i amunicji.
Tak więc aby legalnie wwieźć w/wym. miotacze do Polski trzeba by uzyskać zaświadczenie z Konsulatu we Lwowie. Nie radzę też przemycać czegokolwiek, gdyż Art. 51 ust. 2 pkt 5 w/wym ustawy każe grzywną lub aresztem osobę która:
"przywozi z zagranicy albo wywozi za granicę broń i amunicję lub przewozi broń i amunicję przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej bez wymaganego zaświadczenia właściwego konsula Rzeczypospolitej Polskiej lub bez zgody właściwego organu Policji, a także nie dopełnia obowiązku pisemnego zgłoszenia przywozu broni i amunicji przy przekraczaniu granicy;"
Niestety nie znam procedur związanych z wystawieniem takiego zaświadczenia przez Konsula RP. Natomiast na granicy trzeba będzie jeszcze wypełnić formularz określony w rozporządzeniu MSWiA z dnia 6 marca 2000 r. (Dz.U.2000.17.222). Wysoce prawdopodobne jest również, iż trzeba będzie uiścić cło od wwiezionej broni - niestety przepisów celnych także nie znam.
Warto wspomnieć, iż osoba fizyczna może również sprowadzić broń za pośrednictwem poczty, co normuje Art. 36 w/wym. ustawy, jednak jest to jeszcze trudniejsze (i z pewnością droższe) niż przy osobistym wwiezieniu na teren kraju.
Mając na uwadze wszystkie powyższe fakty i okoliczności, stwierdzić należy, iż legalne przywiezienie z państw z poza UE miotaczy gazu jest dla osoby fizycznej, nie prowadzącej zawodowego obrotu bronią i amunicją (działalność koncesjonowana), niezbyt opłacalne i dość trudne (choć możliwe do wykonania, gdy się ktoś uprze...)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A jakieś jeszcze testował, w ogóle to wszystkie testowałeś, że masz taką skalę porównawczą? Widzisz ja dostałem forcem i uwierz mi, że na prawdę nie wspominam tego miło, a nie ględzę, że jest najlepszy.Wiem ponieważ testował mój kolega na mnie właśnie...zapomniałem o tym napisać.
Co do przepisów. Do wakacji mogę coś wymyśleć, najwyżej mi pomożecie :wink: . W razie czego mogę chyba nie ryzykować i próbować to zarejestrować. Jeślibym próbował przewozić w bagażniku, to przeszukają mały skuterek pod podejrzeniem przemytu? Jeszcze jest ważne jakie byłyby koszta tej "rejestracji" :roll: .
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
:roll:
Napisano Ponad rok temu
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Co do 60 euro, jeśli ktoś weźmie więcej sztuk i je sprzeda po nawet nie wygórowanej cenie to i tak mu się to zwróci. No chyba, że to jest za sztukę...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Both brand are the same products.
PM CHIMIE..."
odpwiedz na mojego maila od producenta
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ta róznice zauwazyłes tylko miedzy Force80 -50ml a Puissance90 -300ml?
Czy miedzy tymi samymi pojemnosciami tez? Bo moze w gasnicach jest poprostu lekko inna konsystencja a zawartosc substancji ta sama.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 11
0 użytkowników, 11 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
barszcz sosnkowskiego, barszcz mantegazziego
- Ponad rok temu
-
Kompaktowy gaz obronny
- Ponad rok temu
-
Więzień bije strażnika w ... więzieniu (stójka, gleba, gaz)
- Ponad rok temu
-
Co sadzicie o gazie ...
- Ponad rok temu
-
Gaz do samoobrony
- Ponad rok temu
-
pistolet gazowy
- Ponad rok temu
-
Gaz pieprzowy/paralizujacy dla dziewczyny..
- Ponad rok temu
-
Pytanie od Nowego :) - Hartowniczy Piecyk Gazowy
- Ponad rok temu
-
Pozwolenie na broń gazową
- Ponad rok temu
-
mini test gazu
- Ponad rok temu