Błędnik - czy da się wyćwiczyć?
Napisano Ponad rok temu
Mam spory problem - choroba lokomocyjna (powinieniem napisać: megachoroba lokomocyjna).
O ile w środkach komunikacji wiem jak z nią walczyć (aviomarin + wysiadki + per pedes) to na treningach jest klapa.
Przewroty jakoś jeszcze się udają. Jednak próba toczenia się po macie (na odcinku ok. 10 m) oznacza resztę treningu z głowy (zawroty głowy a co najgorsze przemożna chęć na ofiarowanie daniny Neptunowi).
Moje pytanie: czy da się jakoś wytrenować zbyt wrażliwy błędnik? Jakie ew. ćwiczenia robić samodzielnie, bo farmakologia tu się nie sprawdzi (aviomarin + trening = zero refleksu + pranie po facjacie)?
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Łapiduch po zbadaniu powiedział, że pewien odsetek ludzi tak już ma i objawowo zalecił aviomarin oraz podobne śmieci .
Pytam tutaj, bo generalnie w życiu wiem jak sobie z tym radzić, natomiast jeśli chodzi o trening to nie (poza oczywistym unikaniem pewnych ćwiczeń, ale nie o to mi chodzi).
Może ktoś też to miał i sobie z tym poradził?
Jakieś inne propozycje?
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem powinno zadziałać. Po prostu spróbuj błędnik przyzwyczaić do dziwnego obracania się ćwicząc coś, co w pewnym stopniu sprawia ci trudność, ale co jeszcze nie blokuje cię kompletnie.
Ważna jest systematyczność - żeby te ćwiczenia stały się dla Ciebie rutyną.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bary: wiele dolegliwości mija w okolicach okresu dojrzewania (już dawno się nie łapię ) lub po andropauzie (jeszcze mi sporo brakuje :wink: ). Jako, że mam trzeci krzyżyk na karku na wielkie zmiany raczej nie liczę...
A swoja drogą ciekawe dlaczego przy przewrotach (większe wzburzenie płynu w błędniku) odczuwam mniejsze problemy niż w trakcie obrotów wokół osi - może wpływ ma bezwładność tego płynu? Nie mam pojęcia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zresztą jakby choroba lokomocyjna zależała od wyćwiczenia, to by była na to fizykoterapia, a przecież takiej nie ma...
No ale spróbuj, może jednak zadziała. Dobrze by było jeszcze jakiegoś dobrego lekarza odwiedzić i się dowiedzieć.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
BTW po co ma isc do lekarza sportowego?? oni się znają na zawrotach głowy wywołanych położeniem??
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
inaczej na sprawe patrzy 60 letnia prof laryngolog a lekarz ktory sam ma ze sportem do czynienia. pozatym to normalne nie jest zeby ktos po zrobieniu przewrotow mial takie jazdy wiec lepiej przebadac kazda ewentualnosc i skonsultowac z kim sie da
ja na sprawe patrzę inaczej ale to już się robi dyskusja akademicka
BTW satwaiam na łagodny oczopląs połozeniowy czy jakoś tak... chociaz oczywiscie raczej zgaduje bo Cię nie widziałem
Napisano Ponad rok temu
BTW satwaiam na łagodny oczopląs połozeniowy czy jakoś tak... chociaz oczywiscie raczej zgaduje bo Cię nie widziałem
Znaczy - jak mnie zobaczysz to stwierdzisz naocznie, czy mogę wywołać oczopląsy?
Mogę
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Zdrowie jest najważniejsze i musisz o tym pamiętać. Nie rób nic na siłę, bo nie tędy droga. Jak Cię trener 'ciśnie' abyś coś zrobił, mimo tego, że wie o Twoim błędniku - zmień Klub...
Ja nauczyłem się robić sporo rzeczy na materacach mimo 'głupiego' błędnika, ale nigdy nie robię nic na siłę.
Powiem Ci, że 3 lata temu jak byłem na kursie instr. to zapytałem sie mojego Trenera co mam z tym zrobić? Czy ćwiczyć 'na siłę' czy odpuścić? Efektem rozmowy był zakaz robienia dla mnie trudniejszych elementów, nawet jak chciałem.
"Nic na siłę, odpuść sobie" - tym podsumował rozmowę...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak biegać zimą?
- Ponad rok temu
-
nadrywające się paznokcie
- Ponad rok temu
-
Skakanka - jaka długość?
- Ponad rok temu