Przepraszam za zmyłkę -Finały jak najbardziej ale nie w TV
za to super liga - też było nieźle.
No ale wracając do tematu - zawody sztuk i różnych systemów walki w Polsce są niepokazywane za często bo faktycznie nie ma lobby które by jakoś promowało to w TV. Ilość osób uprawiająca i zainteresowana tym jest wystarczająca.
Inna sprawa to sprawność TV - moim zdaniem mierna - to jak nagrywane są zawody i pokazywane to naprawdę odbiega od już obecnych standartów. Te osoby, które pojawiają się na takich imprezach po porstu tego nie potrafią. Druga sprawa to jak są robione nasze zawody - w większosci to turnieje - nie show czy coś co miało by to przypominać. Turnieje robione są tanim kosztem - bo na to nie ma jak zdobyć pieniędzy - więc marnie wypadają w TV do tego "super spece od kamery" i mamy kiszkę.
Miałem okazję obserwować pracę osób będących na Matsushima Cup - i byłem zaskoczony. Mimo wszystko goście przyjechali nakręcać turniej - robili to z kilu kamer cały czas obserwując to działo się najpierw na dwóch - później na jednej macie. Po ich reakcjach widać było, że znają się na temacie. Jak zmątowano materiał tego już nie wiem. Ale myślę, że w ciekawy sposób.
Natomiast co do PZK i ich promocji karate - tak naprawdę tej grupie ludzi nie zależy by to wogóle promować szerszej publice
- bo być może ktoś w końcu zapyta o szczegóły i co wtedy? a tak proszę tyle lat mimo zawieruchy i to niejednej cały czas ta sama ekipa te same gadki te same wojny i te same obiecanki i ci sami wierzący w to ludzie - po prostu sialanka - a jak ktoś spróbuje pomyśleć inaczej to wróg, beszczelny odmieniec, nielegalny karateka!!! nielegalny klub, nielegalny turniej i wogóle trzeba by ich wszystkich pozamykać - no chyba, że się zamkną i wrócą pod nasze skrzydełka płacąc składeczkę a jakby tak ktoś chciał podwyższyć kwalifikację (o zgrozo!!!) to jeszcze tysiączka na media -prasę PZK - tzw okazyjny kwartalnik BUDO!!!! 8)