Wątpliwa użyteczność combo?
Napisano Ponad rok temu
Panowie!
Wszyscy znamy chyba powiedzenie: "Co uniwersalne, to do dupy".
Ponieważ na tym forum jestem od niedawna, jako nożowa lama chcialbym Was zapytać, jako fachowców - praktyków:
NA ILE UŻYTECZNE jest ostrze typu COMBO? Chodzi mi zwłaszcza o krotkie głownie, gdzie jest mało miejsca na szlif, a tu jeszcze trzeba go podzielić i naciąć ząbki.
W jakich sytuacjach może sie przydać taki nóż?
Jakie są problemy przy ostrzeniu?
Z góry dzięki za odpowiedź.
P.S. jak sprawdzacie "domowym sposobem" ostrość ostrza serrated? Golić włosów się nie da za bardzo, bo grozi to amputacja ramienia
Pozdro
yacca
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja sprawdzam scinajac naskorek na czubku kciuka jesli sie da sciac naprawde cieniutka warstwe to jest oki
a co do uzytecznosci w malych ostrzach to mam combo w 3,1" ostrzu i nie widze mozliwosci przejscia na ostrze plain, tnie pieknie wszystko i to bardzo agresywnie a jesli cos ma byc uciete precyzyjnie to jest niecale 2" ostrza do tego, a no i jeszcze jedna wielka zaleta (badz wada) ceny combo na wtornym rynku budo sa przewaznie smiesznie niskie
Napisano Ponad rok temu
Combo tnie fajnie jak masz śliskie powierzchnie(plastik), dobrze rżnie liny, i tkaniny, często pomaga zacząć cięcie, które kontynuuje już normalny plain. Ostrzy się pręcikami z ceramiki. Fajnie się sprawdza przy cięciu twardszych materiałów(kości)
No wlasnie - na poczatku filmu do TriAngla, Sal TNIE W LOCIE kawał grubej liny jednym cięciem! Może to właśnie był serrated lub combo ... Robilo to wrażenie, bo lina była spora ...
Napisano Ponad rok temu
co sie golic nie da jak sie da :wink:
ja sprawdzam scinajac naskorek na czubku kciuka jesli sie da sciac naprawde cieniutka warstwe to jest oki
Kurcze - to ekstremalny sposób
Spójrzcie na Avatara Diabełka Prawie już kciuka nie ma
a co do uzytecznosci w malych ostrzach to mam combo w 3,1" ostrzu i nie widze mozliwosci przejscia na ostrze plain, tnie pieknie wszystko i to bardzo agresywnie a jesli cos ma byc uciete precyzyjnie to jest niecale 2" ostrza do tego, a no i jeszcze jedna wielka zaleta (badz wada) ceny combo na wtornym rynku budo sa przewaznie smiesznie niskie
Czyli jednak nie jest to lipa, jak piszecie ...
Ostrzycie to na Trainglu, czy prętami jak z Crock Sticka?
Napisano Ponad rok temu
a combo to musisz sam sprobowac i zobaczyc, bo na forum jest malo zwolennikow combo wiec kazdy musi sie dopasowac
http://www.forum-kul...showtopic=78770
tu masz o ostrzeniu zabkow
dupa to nie ten temat, byl lepszy ale niestetty nie na tym forum chyba
Napisano Ponad rok temu
hehe kciuk na avatarze to po pijaku zalatwilem i to nie nozem tylko przy zjezdzie na materacu plazowym po schodach w wynajetej willi
Hehehe - to niezle sie kolega upodlił hehehe
a combo to musisz sam sprobowac i zobaczyc, bo na forum jest malo zwolennikow combo wiec kazdy musi sie dopasowac.
Pewnie dlatego ceny są niskie ...
Napisano Ponad rok temu
wcale nie odrazu mnie bolalo czyli bylem trzezwy... prawie :wink:Hehehe - to niezle sie kolega upodlił hehehe
a co do ostrzenia to ostrzyc najlepiej na trainglu, dog bone czy innym trojkatnym ustrojstwie po krawedzie i to jednym ciagiem wszystkie zabki na raz, mozna tez pojedynczo kazde zaglebienie osobno ale j*** za duzo a efekt zbvlizony, no chyba ze dopasujesz do zabkow oselke, sa dog bone pasowane do ostrzy combo spiderco i bodaj emersona
Jednym ciagiem z tym ,ze raz ciagne ostrze do siebie a raz je pcham od siebie......nie widze sensu w bawieniu sie po jednym zabku , roznicy nie zauwazylem.
4 razy po stronie ząbków ,1 raz po gładkiej . Fakt, nigdy nie były na tyle tępe ,żeby było widać na oko czy moje działania coś dają
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jedyne plusy ostrza ząbkowanego z moich doświadczeń to cięcie butelki PET no i w Cricket pierwszy ząbek działa jako wspaniały nóż do tapet.
Uwagi:
- ja mam doświadczenia z ostrzem w pełni ząbkowanym lub w pełni gładkim a nie mieszanym
-myślałem, że ząbki są super do lin i dlatego kupiłem - rozczarowałem się
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pojechalismy z Viajero przetoczyc do bryki troche lewego soku z dinozaurow (szczegolow nie bedzie ). Mielismy plastikowy lejek z bardzo cienkim zakonczeniem - 60 litrow trwaloby wieki.
Viajero wyszarpnal Busse MeanStreak - INFI ostrzone na TriAnglu, ale nie baldzo to szlo.
A moj Crawford-Kasper z byle 420J2 zabkami zalatwil sprawe w 5 sekund (w charakterze pily) i nie zauwazylem, zeby stracil na ostrosci.
Zaczynam sie zastanawiac czy nie zostac zwolennikiem combo...
OT: Inna sprawa, ze jakbysmy obcieli calkiem te koncowke, zostawiajac tylko gietki waz, to kazdym nozem by poszlo, bo ta gietka czesc ma cienkie scianki, tylko koncowka miala grube. Ale co tam...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No wlasnie - na poczatku filmu do TriAngla, Sal TNIE W LOCIE kawał grubej liny jednym cięciem! Może to właśnie był serrated lub combo ... Robilo to wrażenie, bo lina była spora ...
Na nożowym zlocie w Warszawie cięto do 4 kawałków wiszącej swobodnie liny. Chyba wszyscy startujący mieli plain. Tu Sergiusz Mitin bodajże ze Spyderco
Napisano Ponad rok temu
No wlasnie - na poczatku filmu do TriAngla, Sal TNIE W LOCIE kawał grubej liny jednym cięciem! Może to właśnie był serrated lub combo ... Robilo to wrażenie, bo lina była spora ...
Na nożowym zlocie w Warszawie cięto do 4 kawałków wiszącej swobodnie liny. Chyba wszyscy startujący mieli plain. Tu Sergiusz Mitin bodajże ze Spyderco
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
8O 8O Opad kopary!!!
Ja naprawdę niewiele wiem o nożach 8O
Ale jednak plain. Dzięki za to foto.
Napisano Ponad rok temu
- ostrze plain - jest świetne - pod warunkiem, że... ostre, combo - nawet tępawe - zachowuje swoje właściwości;
- tak - gwoli przykładu - świeży chleb krojony ostrym nożem (Tojiro :wink: ) - da się pokroić na plasterki grubości 3 mm, nożem tzw. "do chleba" czyli - combo - nie da się tego zrobić. ALE - kiedy skórka podeschnie - mój japoński cudak z 37 warstw - DUPA , a bazarowiec z ząbkami - piłuje aż miło;
- ostrze serrated - to tak mała piłka- nigdy nie będzie gładko ciąc, ale przepiłuje każde badziewie - kartki papieru tym nie potniesz na paski, ale suchy patyk przepiłujesz...
Tak naprawdę - rzecz gustu i faktycznego wykorzystania noża.
Słynny "test pomidorowy" - każdy serrated - przejdzie bez problemu.
Niedostrzone plain - hmmmm....
Tyle.
Pzdr.
-wój-
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Osobiscie combo nie lubie ale czasemdobrze miec przy sobie jakiegos malego folderka fullcombo. Wlasnie do tworzyw sztucznych.
Co to jest "fullcombo"?
Napisano Ponad rok temu
combo = mieszane
ale moge sie mylic
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
OMG Microtech
- Ponad rok temu
-
Model 10115 - Salmon Creek Fillet (Steigerwalt)
- Ponad rok temu
-
P.K.P. czyli...
- Ponad rok temu
-
Survival
- Ponad rok temu
-
Stal N690
- Ponad rok temu
-
Prybaby
- Ponad rok temu
-
Test jakości - ostrze o ostrze - prawda czy fałsz...
- Ponad rok temu
-
Gerber Applegate-Fairbairn Mini Covert
- Ponad rok temu
-
DB at last...
- Ponad rok temu
-
plagiat czy autoryzacja ???
- Ponad rok temu