Uciekando
Napisano Ponad rok temu
Czemu pisze to na tym forum?-poniewaz w kazdym topicu traktujacym o walce z paroma przeciwnikami-piszecie ze najlepiej jest palic trampki jak sie da...a ja natomiast uwazam, ze taki LP daje nam o wiele wieksze mozliwosci niz sprint chodnikiem/ulica poniewaz zamiast uciekac 100/200 metrow mozemy przeskoczyc przez 2 ploty,wejsc na dach i na tym sie pogon skonczy...ale doklady opis LP znajdziecie na [ poszukacie to znajdziecie /AdamD ]
zadaje wiec pytanie-czy przyswojenie sobie chociazby podstaw Parkour nie daje nam pewnej przewagi nad przeciwnikami?w koncu to wyglada tak samo jak walka kogos trenujacego cokolwiek z zupelnym laikiem-uciekanie przez wyszkolonego 'uciekacza' przed kims ktory potrafi tylko pobiec po prostym...
ja na przyklad trenuje troche LP i w tym momencie widze o wiele wiecej drog ucieczki niz widzialem przez treningami...
co prawda byly juz 2 podobne topiki ale zaden z nich nie poruszal w ten sposob tego zagadnienia
pozdro,Mr Box
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do przetrwania na ulicy - faktycznie LP może pomóc i raczej nie może przeszkadzać, nie zmienia to jednak mojego podejścia do zagadnienia. Przede wszystkim MÓZG. Trzeba unikać problemów, a nie się z nich wydostawać.
A
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gorzej jak taki skok przez płot nie wyjdzie :? To chyba może się zdarzyć i to z dość sporawym prawdopodobieństwem?
no i tu sie musze z Toba nie zgodzic-pare razy nie wyszedl mi skok przez plot czy inny murek ale zeby cos powaznego sie stalo to naprawde trzeba miec duzo 'szczescia'-czasu tez nie tracisz tak duzo-w okolicach 1-2 sek.,ale pewne ryzyko zawsze jest pomimo adrenaliny-ale jak wiedomo 'bez ryzyka nie ma zabawy' :twisted:
Tyle, że po LP zawsze masz tą większą szanse, jesteś szybszy, zwinniejszy, silniejszy itd.
no jesli trenujesz jakies SW to ogolnie jestes szybki,zwinny i silny-ja uwazam ze LP pomaga przelamac pewne bariery psychiczne przed przeskakiwaniem nad czyms-no i pozniej tylko doskonalisz technike do bolu,czyli zmniejszasz ryzyko zachaczenia soba o przeszkode
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
I wydaje mi się (przynajmniej takie wrażenie mam nieodparte, bazujące na paru akrobatach co miałem okazję ich poznać) że Le Parkour siłę, wytrzymałość, kondycję, koordynację i świadomość ciała rozwija całkiem nieźle. I to już jest w przypadku ewentualnej konfrontacji sama w sobie wartość.
Zdrówka,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
jak wiadomo "dobre SW - duzo biegac"(*) - LP (trenowane z rozsadkiem**) buduje kondycje (jak kazde bieganie), uczy omijac przeszkody i daje swiadomosc tego co przeskoczymy a czego nie. no a swiadomosc wlasnych mozliwosci to podstawa dobrego planowania;
* - taka parafraza - gdzies tu na forum czytalem ze jakis japonczyk, mistrz judo powiedzial "dobre judo - duzo biegac";
** - trenowane bezmyslnie jest zrodlem kontuzji;
Napisano Ponad rok temu
LP oprócz wyrabiania kondycji i koordynacji pomaga jeszcze przezwyciężać strach, więc możliwe, że nie staniemy sparaliżowani jak ktoś będzie miał do nas jakiś problem :twisted: Więc też kształtowanie psychiki może tu mieć wpływ.
Ogólnie - są tego dobre strony. Nie wiem tylko jak to wygląda jeśli chodzi o zdrowie stawów - pewnie to dla nich zabójstwo No ale cóż, mówi się trudno i żyje dalej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
imponujace.polecam ten filmik koles miazdzy...
w trakcie ucieczki mozna zrezygnowac z tych wszystkich salt i fiflakow wiec do takiej perfekcji nie trzeba tego opanowywac;
wszystko uprawiane nierozsadnie jest zabojstwem dla zdrowia. chociaz tutaj balbym sie tych wszystkich skokow z duzych wysokosci - to moze mocno sie na zdrowiu odbic;Nie wiem tylko jak to wygląda jeśli chodzi o zdrowie stawów - pewnie to dla nich zabójstwo
Napisano Ponad rok temu
chociaz tutaj balbym sie tych wszystkich skokow z duzych wysokosci - to moze mocno sie na zdrowiu odbic;
gdzies na tamty forum wyczytalem ze skoki z 2,5metra -nawet do 3 nie niszcza stawow bardziej niz normalny podskok na ziemi(mowa tu o osobach ktore troche juz skacza i sa przywyczajone do skakania z pewnych wysokosci) natomiast juz 4 metry sa jak to matgaw okreslil 'zabojcze'-no i tu nie ma bola zeby nic sie nie dzialo bo obciazenia sa juz kosmiczne
natomiast poza sprawnoscia fizyczna, i wzmocnieniem psychiki LP daje nam tez pewne poczucie radosci-jak zawsze po wysilku
no a swiadomosc wlasnych mozliwosci to podstawa dobrego planowania;
a pomyslec ze wiekszosc ludzi nawet nie zna swoich mozliwosci-przykladem jestem tu chociazby ja aczkolwiek znam jeszcze troche osob ktore sie dziwili na poczatku co to mozna z siebie wykrzesac-i to nie tylko w sytaucjach 'podbramkowych' 8)
pozdro,Mr Box
Napisano Ponad rok temu
wolne zarty! chlopcy chyba troche polyneli z tymi 3m;gdzies na tamty forum wyczytalem ze skoki z 2,5metra -nawet do 3 nie niszcza stawow bardziej niz normalny podskok na ziemi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ogólnie to jak już Adam wielokrotnie pisał, na ulicy przydać się może wszystko. A jako że LP jest sportem typowo ulicznym i miejskim - jego wykorzystanie w tym wypadku mogłoby być dobrym pomysłem. Zawsze lepiej mieć przewagę nad przeciwnikiem
A co do stawów to się trochę boję. Mam je dość pancerne bo nigdy problemów z nimi nie miałem. Ale przeraża mnie, że ludzie kupują sobie jakieś super amortyzujące buty żeby biegać po betonie A przecież my ciągle po nim skaczemy i lądujemy czasem z dużych wysokości.
Kiedyś obliczyłem, że energia jaką nasze stawy i kości przyjmują po skoku z 5 metrów wystarczyłaby na pół minuty świecenia 100 W żarówki A przecież przyjmujemy ją w czasie dużo mniejszym od sekundy... Zgroza. Żeby bezpiecznie skakać z wysokości > 2-3 m trzeba mieć bardzo silne mięśnie nóg i pleców żeby to one przyjmowały większość impetu, a nie kolana i kręgosłup.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
zabojstwo pod zaczkiem
- Ponad rok temu
-
bramkarze
- Ponad rok temu
-
Walka z czlowiekiem w palcie : )
- Ponad rok temu