Busse Combat
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Toż to w cięciu tylko przeszkadzać będzie...
No, mądre głowy na innym forum mówią coś zgoła innego na temat tychże frezowań.
Totalna porażka jak dla mnie.
Odnosisz się do "designu" czy walorów praktycznych? ;-)
Napisano Ponad rok temu
________________________________________________________________
Tu jeszcze druga nowość z tej serii
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Trudno będzie nam zweryfikować ich praktyczność, chyba, że ktoś para się takim sportem.
Napisano Ponad rok temu
na oko to wygląda jak schodki które może mają za zadanie lepiej rozłupywać materiał, ale według mnie to będzie skutecznie blokować, ale się nie znam, więc jak ktoś potestuje to się dowiem :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Te nacięcia to raczej mają zapobiegać przyklejaniu się ciętego materiału do klingi.
Zgadza się.
Teoria mówi, iż jakkolwiek tego typu nacięcia powodują zwiększenie oporu statycznego, o tyle opór dynamiczny (jaki występuje w czasie cięcia) będzie znacznie mniejszy.
Mówiąc po ludzku - miękki, kleisty materiał (np. mięso) nie będzie się kleił do ostrza, co (teoretycznie) nie ma miejsca przy tak specyficznym karbowaniu.
Są tu jednak praktycy, którzy spotkali się z tą techniką konstrukcji ostrza w praktyce, więc jako teoretyk zamilknę, może będą chcieli dodać coś od siebie :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Obawiam się, że pojedyncze zbrocze nie będzie miało takich właściwości, a przynajmniej ich mierzalność (choćby na bazie odczuć) będzie znikoma. Istotna jest ilość i pokrycie (nimi) klingi.I tak wraca temat, "po co jest zbrocze ?" Już kiedyś pisałem, że ma rozszczelnić ranę, co można też przetłumaczyć "żeby się nie kleiło" mięso do ostrza.
Temat zbrocza zostawmy na razie, albo wyodrębnijmy do osobnej wątku ;-)
Napisano Ponad rok temu
Natomiast jeśli chodzi o martwe mięso ... to Busse nie jest pierwszym który walczy z przyklejaniem się mięsa do klingi. Russ Kommer zaprojektował nóż do filetowania gdzie zapobiegać ma temu poduszka powietrzna, [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Maserin - nóż na prezent dla kobiety.
- Ponad rok temu
-
Fallkniven S1, a SRK
- Ponad rok temu
-
Sprzedam Fallkniven S1
- Ponad rok temu
-
Znikajacy klips;)
- Ponad rok temu
-
Czy moze to ktos wyjasnic? Tri-Angle vs. Crock Stick
- Ponad rok temu
-
I nadszedl ten dzien...
- Ponad rok temu
-
Szybka odpowiedź poszukiwana
- Ponad rok temu
-
Niedrogi ( a w miare dobry ) Multi Tool
- Ponad rok temu
-
"Oddam oryginalne DVD Tri-Angle w dobre ręce" Edyc
- Ponad rok temu
-
Zgroza!!!
- Ponad rok temu