Nie jezdzisz na staze - to nie czytaj
Napisano Ponad rok temu
Z moim krótkim stażem (i na macie i na Vortalu) sam pamiętam zaciekłe dyskusje Gregosa, Wallace`a (o Szczepanie nie wspomnę )
Więc Bujin nie krytykuj, bo nie ćwiczyłeś, nie widziałeś, oceniasz ze zdjęcia :roll: .
Z tego co wiem w Niemczech są ośrodki szkoły Kobayashi. Więc poszukaj, poćwicz, a potem opisz wrażenia.
Heh... to był taki trochę off top..
No to co z tą relacją?? :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
secundo, sierotka marysia robi na zdjeciu tenchi nage jak ostatnia niemota. jak sie powinno robic tenchi nage moze sie nauczyc od horsta späthlinga.
Co konkretnego mozesz zarzucić takiemu wykonaniu tej techniki?
nie zwalaj nedznej techniki na sp. kobayashiego, bo sie w grobie przewraca.
pozdrawiam.
Nie zwalam, tak się własnie m.in. u nas tę technikę wykonuje. Zarówno jako technikę jak i formę rozgrzewki (na przytoczonym zdjęciu). Wiem ze w szkołach aikikai tenchi-nage wygląda inaczej (obalenie niemal jak irimi-nage). W moim odczuciu to wręcz dwie różne techniki.
Jesli przytoczysz jakies fotki z wymienionym przez Ciebie mistrzem w trakcie wykonania owej techniki zapewne się przekonamy ze mam rację
I przestań wreszcie w sposób lekceważący odnosić się do osób których nie znasz, trochę kultury proszę.
Napisano Ponad rok temu
o, szczepan wyrzucil moj post. hehehe, gratuluje pluralyzmu szczepan.
primo, to ze sierotka marysia ma wyzszy stopien od ciebie swiadczy co najwyzej o tym, ze nie zalezy ci na zdawaniu egzaminow na akord (co akurat jest rzecza chwalebna).
secundo, sierotka marysia robi na zdjeciu tenchi nage jak ostatnia niemota. jak sie powinno robic tenchi nage moze sie nauczyc od horsta späthlinga.
nie zwalaj nedznej techniki na sp. kobayashiego, bo sie w grobie przewraca.
pozdrawiam.
a zastanowiles sie moze ze nie koniecznie jest to wykonanie techniki tenchinage .
tylko cwiczenie rozciagajace uke wykonane podobnie jak tenchinage tylko bez rzutu a do wychylenia. sugeruje to cala pozycja seme tzn uklad rak przedewszystkim a takze praca wzroku ktory jest opuszczony w dol na uke ( moze to byc uznane za blad nawet przy cwiczeniu choc nie koniecznie)
takie cwiczenia wystepuja w ramach aikitaiso.
podobnie ma sie sprawa z cwieczeniem yokoirimi.
ale TY jako wytrawny znawca pewnie wiesz lepiej i wziales na to poprawke.
Napisano Ponad rok temu
Na zdjęciu:
- jeżeli owa pani robi tenchi nage to: prawą reką wyjechala z linii, lewą nie zrobiła meguri, nie dokręciła ruchu biodrem, no i patrzy sie w dół. Tyle z blędów które widać.
- jeżeli jest to ćwiczenie rozciągające, to ja takiego nie znam. Znam podobne.
Jakie znaczenie ma sposób wiazania hakamy? To tylko spodnie, kawałek materiału i nici.
Napisano Ponad rok temu
A tak se napisze bo wk...ła mnie baba jedna na trenigu, po raz kolejny uświadamiając wbrew mojemu chceniu, że baby i budo to droga do nikąd.
Na zdjęciu:
- jeżeli owa pani robi tenchi nage to: prawą reką wyjechala z linii, lewą nie zrobiła meguri, nie dokręciła ruchu biodrem, no i patrzy sie w dół. Tyle z blędów które widać.
- jeżeli jest to ćwiczenie rozciągające, to ja takiego nie znam. Znam podobne.
Wy w PUA macie inne rozgrzewki (pompki, brzuszki itp.).
W naszym wypadku to ciwczenie jest bardziej cwiczeniem dla uke (to on się rozciąga), dlatego nie ma tam zadnego oporu. Co do wyjazdu ręką, w tym momencie, zwróc uwage ze ona jest na linii, dokłądnie na szyi tam gdzie się rozchylają klapy dogi 8) . Zdjęcie pyknieto w momencie maksymalnego wychylenia, czyli w momencie w którym we własciwej technice uke musiałby upasc, tutaj uchwyt ten jest tylko i wyłacznie asekuracją, dlatego tez zadne dokręcanie bioder nie wchodzi w gre, uke ma tu rozciągać miesnie pleców, a nie łapać stresa. Co do meguri na drugiej ręce tak pomyslałem ze ktos sie czepsnie, ale Randal powiedz sam z praktyki jak czesto udaj Ci się w tej technice o tym megurii zapomniec Mi osobiscie często. Bez niego technikaa działa mniej efektowanie ale działa. Tak czy siak masz racje w tym miejscu, należy traktować to jako błąd. Co do lookania w dół ok. Mery przyznaje się (bo looka na to forum! Pozdrawiam ) ze to błąd karygodny
Ale powiem Wam w sekrecie ze rzuca na fotce bardzo przystojnego chłopaka
Jakie znaczenie ma sposób wiazania hakamy? To tylko spodnie, kawałek materiału i nici.
Otóż dla kobiałek ma. Mają inaczej zbudowane biodra, i podobno takie wiązanie jest dla nich bardziej wygodne.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No to jak to jest ćwiczenie, to sie nie ma co stresować.
Takimi barbarzyńcami W tym PUA nie jesteśmy, że tylko te pompki i brzuszki, bo masa spada Identyczne w dzialaniu ćwiczenie robie całkiem czesto z yoko irimi.
Raczej dokręcam meguri przy tenchi nage, chyba ze coś spartole.
No i wiadomo że trzeba sie tak związać, żeby spodnie nie spadły.
Napisano Ponad rok temu
Heh... Jak ja to uwielbiam. Zawsze znajdzie się ktoś żeby skomentować (oczywiście negatywnie:)) poczynania ludzi ćwiczących przekaz H. Kobayashiego. A najbardziej już lubię jak jest w polsce mnóstwo staży z wysokimi stopniami tej szkoły i zapraszamy naprawdę gorąco do przyjścia, przekonania się na własnej skórze o co chodzi.. wtedy nagle wszyscy szydercy znikają. Ale pojawiają się zaraz po stażu i komentują zdjęcia na vortalu..
O wypraszam sobie ja jeżdże i szydze równocześnie, więc bez "wszystkich" mi tu proszę :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Jestem pod duzym wrazeniem tego okreslenia.praca wzroku
Napisano Ponad rok temu
Rozmawiają o Aikido
To tak na marginesie rozważań.
Napisano Ponad rok temu
A ja myślałem, ze robią ba lachęCo robi pod jednym prysznicem dwóch adeptów BJJ?????????
Rozmawiają o Aikido .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jesienny staż aikido w Toruniu
- Ponad rok temu
-
Staż w Pile
- Ponad rok temu
-
The Founder Morihei Ueshiba, a God?
- Ponad rok temu
-
Dlaczego...?
- Ponad rok temu
-
starcia mistrzow
- Ponad rok temu
-
real
- Ponad rok temu
-
Staż z shihanem Jackiem Wysockim.
- Ponad rok temu
-
Dobre Słowo
- Ponad rok temu
-
GINĄCA WIZJA AIKIDO
- Ponad rok temu
-
5 Dan równy 5 Danowi...?? - jakie są wasze opinie?
- Ponad rok temu