osoby do walki i treningu, Wawa
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym postukać się z kimś na kije od 110 do 2 m. Tak naprawdę to złożyć jakiś prosty koncept. Ale nie oglądając obrazków w starych książkach, tylko w praktyce. Proste pomysły i sprawdzamy w semi sparingu czy działa. (nie chce mi się ćwiczyć wiele lat i uczyć często niepotrzebnych sztywnych reguł albo historycznych ciekawostek)
Mam spore doświadczenie w nożu i pałce, no niby się nie przyda w walce dłuższą bronia (ale kto wie?)
Jeśli taka grupa jest w Wawie to z chęcią się przyłączę
Szukam chętnych osób do treningu i podpowiedzi dotyczących ochraniaczy.(Te do kendo trochę drogie )
Czy znacie różnice pomięczy men, maską szermierczą i amez? Inaczej może ktoś próbował tych (i innych) i ma juz wyrobione zdanie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Swoją drogą chciałbym trafić do jak największej ilości odbiorców zainteresowanych tym lub podobnymi tematami. Ale oki. Wy tu rządzicie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A ja mam chęć złożyć prosty koncept pod moją prostą psychę - 3 lub cztery ruchy.
Taki do szybkiej i prostej nauki dla człowieka nie szukającego udziwnień.
Uważam, że walka rozgrywa się za pomocą kilku dobrze opracowanych technik i zasad oraz właściwej motoryki. Nie chcę być mistrzem tylko dobrze "wymiatać"
Bardziej rozbudowane systemy mnie przytłaczają i staram się je rozbijać na rdzeń i nadbudowę i stąd mój apel: może ktoś ma podobny punkt widzenia do mojego.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to po pierwsze.
a po drugie to jesli wymiatanie = skuteczne posługiwanie się jakąś bronią to trochę tej jak ty to ładnie nazywasz nadbudowy jest niezbedne zwłaszcza jesli chce się pokonać etap podwórkowego Miszcza w kategori do lat 16.
Przepraszam za moze niezbyt grzeczny post ale za wiele lat juz sie obijam po salach gimnastycznych zeby wierzyć w drogę na skróty... szkoda czasu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po co komu wymiatanie kijem? Mi się np. podoba taka umiejętność
Mój ojciec zbierał znaczki, do tej pory nie rozumiem w jakim celu to robił.
Jeśli chodzi o adepta Kali itp. to mam wrażenie, że nieźle mi idzie, więc szukam następnej umiejętności.
Ja z kolei nie wierzę w "nadbudowę" a sformalizowane rytuały mnie nudzą.Natomiast potrafię zrozumieć tych którym się one podobają.
Obijam się po salach kilkanaście już lat (facet, nie chłopak ) i nie mam ambicji być mistrzem sztuk walk (zresztą jestem), tylko sprawnie posługiwać się kijem za pomocą kilku najprostrzych technik.(a cała gama pozostałych naleciałości mnie wali) - nie chcę pokonywać etapu mistrza podwórka (przynajmniej na razie)
Tak naprawdę to szukam osób chętnych do treningu/wspólnej nauki. Dyskusje nic nie wniosą bo każdy z nas ma swój punkt widzenia i będzie go pewnie zażarcie bronił przez pryzmat swoich wyobrażeń i doświadczeń. Zresztą cele najczęsciej też są rozbieżne.
Napisano Ponad rok temu
Ronin po pierwsze chlopak chce poznac techniki na kij a nie bokken a po drugie odradzam to co podales, to sa zabaweczki, za lekkie i nie ma elementu strachu co zupelnie odrealnia walke, to mniej wiecej taka walka na poduszki. Juz lepiej kupic otuline do rur i nalozyc na shinai. Troche amatorskie rozwiazanie ale zawsze cos daje.
Mówi coś o kijach, temat jest w dziale o mieczach- stwierdziłem, że mówi o bokkenie.
Cóż suponjito nie jest najlepszym rozwiązaniem, ale wszystko ma swoje wady i nie ma idealnego miecza do sparingu, i raczej zbyt szybko nie będzie.
Napisano Ponad rok temu
A do sparingow wysmienity jest fukuroshinai ale to niestety spory wydatek.
Napisano Ponad rok temu
Przypominam kij 110 - 130 cm i 160 cm - 2m (oczywiście rózny zasób techniczny do każdego rzędu długości)
Dlaczego temat na forum miecza?? - Bo techniki z miecza mogą być (pewnie są) super kompatybilne do kija 110 -130 cm
Biorącym udział w dyskusji bardzo dzięks za pomoc.
Dzięki moderatorom, że wybaczyli mi uchybienie. Umieściłem temat w trzech działach bo osoby uczestniczące w każdym z nich, mogą mieć olbrzymią wiedzę o walce w interesującym mnie aspekcie. (chociaż sądziłem, że kung-fu będzie więcej fachowców )
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego temat na forum miecza?? - Bo techniki z miecza mogą być (pewnie są) super kompatybilne do kija 110 -130 cm
Niestety wrecz odwrotnie.
Napisano Ponad rok temu
Kriss ty najwidoczniej umawiając się na taki sparing szukasz guza.
Te twoje 3 ciosy to bobraza do nas wszystkich zajmujących się wskrzeszaniem ginącego kusztu jakim jest fechtunek czy kenjutsu.
Przyjadę z mojim wasterem.
Napisano Ponad rok temu
Nie zapominajmy że sztukę walki kształtuje się przez pryzmat własnej osoby... to nie jest tak że nauczymy się ruchów na pamięć i już wszystko będziemy umieć... to wszystko trzeba do siebie dostosować, do własnych potrzeb i własnych wyobrażeń więc zawsze jest indywidualny pierwiastek w czasie ćwiczeń...
Napisano Ponad rok temu
Ja Was rozumiem. Nie ma lepszej drogi niz pod okiem właściwego prowadzącego - mistrza.
To też wiem
I mimo tego szukam prostackiego wręcz systemu, bez żadnej finezji i sztuki.
W walce pałką czy nożem uzywam może po trzy podstawowe techniki.
Cała reszta to właściwa motoryka, timing, zwody/ pułapki i wyobraźnia - czyli łamanie standartów danego systemu.
Efekt jest taki, że raz na jakis czas chodzę na zajęcia szermierki i osoby o dużej wiedzy i bardzo dynamiczne muszą się napocić żeby mnie dorwać na czysto.
Boks też składa się z trzech podstawowych udzerzeń. A jakie się robią z niego szachy podczas walki
Dlatego szukam osoby która posiada taka wiedzę. Takie osoby są, tylko: taka nauka jest nieopłacalna finansowo - za szybko sie nauczy i jak sie kogos dobrze nie zna (i nie zaufa) to nie przekaże mu się własciwej wiedzy tylko jakies półśrodki - to tez wiem.
Dlatego szukam osoby do złożenia prostego konceptu bo taki nauczyciel raczej sie nie trafi
Napisano Ponad rok temu
Troche mi przykro, że nie mogę pomóc ale jak byś kiedyś był w Krakowie to daj znać może będę mógł pokierowac Cię do myślących podobnie bo ja jednak wierzę w wieloltenie rzeźbienie .... niekoniecznie pożytecznego ale za to dzieła sztuki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
W jaki sposob cwiczycie prywatnie?
- Ponad rok temu
-
Ksiązki
- Ponad rok temu
-