NAZWA SZKOŁY: RYUTE KEMPO KARATE
ZAŁOŻYCIEL: TAIKA SEIYU OYATA
FORMUŁA WALKI: SAMOOBRONA, BOGU KUMITE
KRÓTKA CHARAKTERYSTYKA STYLU:Ryute jest szkołą samoobrony stworzoną przez Taikę Oyata, wywodzącą się z dwóch rodzinnych szkół walki z Okinawy.
Pierwszą jest szkoła rodziny Uhugushuku, starego Okinawskiego rodu sięgającego korzeniami XIV i XV wieku. Jednym z przodków rodu był Uhugushuku Kenyu mianowany przez króla Shuri na głównodowodzącego armii zdobywającej zamek Katsuren. Za zdobycie go otrzymał przydomek Uni (Diabeł) oraz otrzymał lenno Chibana. Taika Oyata uczył się od jego potomka w latach 40-tych XX wieku. Głównym dziedzictwem tej szkoły było
Kobudo , Taika od Uhugushuku poznał ponad 30 form z ok 10 rodzajami broni. Był w swoim czasie uznany za jednego z najlepszych specjalistów od Kobudo.
Drugim nauczycielem Taiki był Wakinaguri Tan Mei, którego ród był pochodzenia chińskiego i od pokoleń zamieszkiwał Okinawę. Wakinaguri specjalizował sie w technikach Kyusho - uderzeń na punkty witalne, Tuite - system dźwigni, Atemi - uderzenia w czułe punkty.
W późniejszym czasie Taika uczył się od Shigeru Nakamury i wówczas mocno kształtował się w Bogu Kumite walcząc w zawodach i wygrywając mistrzostwa Okinawy w (chyba
) 1964 roku.
Szkoła łączy więc te ścieżki powodując, że podstawowa jej forma to samoobrona bazująca na technikach Atemi, Tuite i Kyusho (wyłącznie w zaawansowanej formie) oraz Kobudo. Bogu Kumite niestety od lat 90-tych zostało nieco odsunięte na bok i Taika bardziej skupia się na technikach samoobrony. Nie mniej wiele osób ma bardzo dobre przeszkolenie i obecnie staramy się i tę gałąź Ryute importować do Polski
WIĘKSZOŚĆ TRENINGU SKUPIA SIĘ Z ZASADY NA: Nie ma stałej proporcji przez cały czas szkolenia. Na początku w głównej mierze ćwiczy się kata jako podstawę do technik samoobrony. Im wyższy poziom zaawansowania tym więcej technik i Bunkai - interpretacji. Celem jest takie ćwiczenie, aby automatycznie wykonywać nawet złożone techniki, i poruszać się w nich niezależnie od rodzaju ataku. Im dalej w zaawansowaniu tym bardziej zmieniają się kata (te same kata przybierają inną formę) i bardziej są powiązane z docelową techniką. Kumite służy jako narzędzie do wyrabiania odruchów i zachowań w walce a nie jest celem. Od stopni 2-1 Kyu zaczyna się ćwiczyć Kobudo.
KONTUZJOGENNOŚĆ:Mała choć bolesność technik duża. Przez 10 lat prowadzenia zajęć w Polsce nie było przypadków poważnych kontuzji wynikłych z technik lub prowadzenia treningu. A drobne rany tylko zdobią mężczyznę
.
ZAWODY: Brak rywalizacji sportowej.
KRÓTKI OPIS TECHNIK i POZYCJI:
Techniki początkowo wykonywane w niskich i szerokich pozycjach (bez przesady) z czasem coraz krótsze i wyższe.
Dużo technik dźwigni. Dźwignie docelowo bardziej jako uderzenie na stawy niż chwyt i kontrola, dużo uderzeń na punkty a może lepiej powiedzieć słabe miejsca na całym ciele (nie mylić z Kyusho uderzanym na stojące manekiny
jakie można zobaczyć w internecie), ścisłe powiązanie technik z przeciwnikiem z techikami w Kata. Brak w kata ruchów niepotrzebnych (nie znaczy że ja na przykład wszystkie je znam, ale większość tego co robię i każdy na swoim poziomie powinien rozumieć).
ILOŚĆ KATA:
3 kihony
12 kata - kata mają 2-3 stopnie zaawansowania
1 kata mistrzowskie powyżej 4 Dan
SKUTECZNOŚĆ W SAMOOBRONIE:
Skuteczność nie postępuje liniowo w stosunku do czasu treningu. Początki śmiem twierdzić uwsteczniają w szczególności jeżeli ktoś wcześniej ćwiczył coś innego. Trudno zmienić nawyki, a jak dotąd widzę mało jest szkół które mają podobne schematy poruszania i odruchy.
Po przełamaniu początków - ok 1 rok zaczyna się znaczny postęp przekładalny na umiejętności obronienia się w realnej sytuacji (oczywiście nie od razu z wszystkimi )
DLACZEGO WYBRAŁEŚ TEN A NIE INNY STYL:
Wcześniej ćwiczyłem Bagua i Xingui miękkie style Kungfu - bardzo płynne i szybkie ruchy, później życie zmusiło mnie do zmiany szkoły i ćwiczyłem Jujitsu i Karate - to był dokładnie przeciwny biegun poprzednich szkół. Jak spotkałem się z Ryute zobaczyłem jak można te dwa bieguny połączyć, jak można połączyć miękkie i szybkie ruchy z mocnymi i twardymi; uderzenia z dźwigniami; a przed wszystkim kata z rzeczywistością. I dlatego ćwiczę Ryute.
Pozdrawiam