Pytanie od chłopca w złotym kimonie :P
Napisano Ponad rok temu
Zwracam się do was z jednym pytankiem bo w sumie nigdzie nie moge tego znaleźć jakie śa przepisy w kumite w WKF? interesuje mnie zasadniczo parę kwesti:
1. Jakie ochraniacze obowiazuja facecika przystepującego do walki?
2. Co właściwie może wejść na głowę, rozumiem że wszystkie techniki nożne włącznie z kopnieciami frontalnymi ( nie znam nazwy ).
3. Czy lowkick też wchodzi
4. Ile trwa walka, ilu jest sędziów
Pytanie to kieruję w związku z przymierzeniem się do walk w AMP w Tekwondo, osobiście trenuje karate kontaktowe juz koło 10 lat , w sumie walcze spokojnie i jakieś sportowe osiagniecia juz mam na swoim koncie (knockdown). Na zawodach na które czasem gdzies pojadę wchodzi kolano na głowę , czasami jest chamówa i mozna ostro za łeb chwycić ale wtedy nie jest za wesoło to sa juz ostrzejsze walki. A i jeszcze jedno czy ktoś z was bedzie na zlocie w wawie z checia porozmawiał bym o tym na żywo, póki co to pozdrawiam i proszę o jakieś konstruktywne stwierdzenia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
he??Ale to jest forum Taekwon-do, a Ty pytasz o przepisy walki w karate WKF. Nie lepiej było zapytac o to karateków?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przynajmniej tak wynika z tego co mówi (trenuje karate a chce walczyć w taekwon-do)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1)nie ma low kicków w żadnym stowarzyszeniu tae kwon do ( tego jestem pewny na 100%)
2)walka trwa jedną rundę - 2 minuty, przynajmniej w ITF (tego jestem pewien na 90%)
3)na głowę wchodzi wszystko z wyjątkiem kolan i łokci ( na 100%)
4)ochraniacze na na górną część stopy(wyleciała mi nazwa japońska), na jąderka, pięści, jajeczka, kaski dla niepełnoletnich (pewny na 90 %)
Wszystkie informacje podaje o ITF, ponieważ z tego co wiem to w WTF dodatkowo są "zbroje" plus kaski obowiązkowe i chyba jest większość technik kopanych. Reszt myślę tak samo zostaje, ale radzę skonsultyować ze specalistami.
PS. Nie zabierajcie się karatecy bez odpowiednio poprzdzonych treningów za zawody tae kwondo, bo się to może dla was źle skończyć. Pomimo iż całym sercem jestem za karate, to weźcie radę moją do serca i potrenujcie najpierw z osobą trenującą jakiś czas tae kwon do (przynajmniej 3 lata). Rozpoznajcie przeciwnika, bo to jest coś zupełnie innego.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Teraz lepiej. Sorry za literówkę. pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Więcej o TKD WTF na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Uechi Ryu
- Ponad rok temu
-
Krakowski Klub Master ktos chodzi tam
- Ponad rok temu
-
Shorin RYU - ktos wie wiecej
- Ponad rok temu
-
Osiedle Przyjaźń - Jelonki
- Ponad rok temu
-
Shotokan-Ryu-Kase-Ha
- Ponad rok temu
-
karate to nie van damm!
- Ponad rok temu
-
Gdzie trenować Oyama Karate we Wrocławiu?
- Ponad rok temu
-
15-16.10.2005 Wrocław seminarium z trenerami kadry hiszpanii
- Ponad rok temu
-
NWKA? A co to?
- Ponad rok temu
-
PYTANIE DO PAŃ- jaki ochraniacz piersi polecacie
- Ponad rok temu