Martwica kosći
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Miałem to pod koniec podstawówki. Potrzeba było po prostu dobrych butów by problem przeszedł sam. A nie siedziałem wtedy bezczynnie - trenowałem kosza, więc pięty bolały mnie czasem po treningu.
Czasem potrzeba dłuższej przerwy - kolega miał jakąs martwicę w kolanie, przerwał ćwiczenie karate shotokan ale po kilku latach zaczął kick-boxing. Widocznie tez wyrósł a i przerwa pomogła.
Zastrzegam że to opinie kompletnego laika jakim jestem, tak żebyś jakiś pogląd miał na sprawę
Napisano Ponad rok temu
Cholera, pięty bolą
Napisano Ponad rok temu
Martwica kości ( osteonecrosis ) najczęściej bywa spowodowana niedostatecznym ukrwieniem kości wskutek stwardnienia tętnic, ich zapalenia i urazów uszkadzających naczynia, zdarza się również w przypadkach zapalenia szpiku, kości i okostnej. Martwicą kości mogą spowodować toksyny bakteryjne, zatrucie rtęcią i ołowiem, ultradźwięki, energia promienista i elektryczna. Widuje się ją również w przypadkach oparzeń czwartego stopnia i ciężkich odmrożeń. Martwicy ulega cała kość lub tylko jej część. Wokół martwiczej tkanki, zwanej martwakiem tworzy się odczyn zapalny. Z czasem martwak oddziela się od kości żywej i leży luźno w jamie wysłanej zbitą warstwą kostną. Taki stan może utrzymać się latami, dopóki młoda tkanka kostna nie wypełni rany. Opisane zmiany spotyka się przede wszystkim w przypadkach zapalenia szpiku i kości, a także zapalenia okostnej.
a z tego co mi kiedys lekarz opowiadal, to choraba ta polega na tym, ze kosc jest troche za duza i pusta w srodku :wink: :wink: :wink:
u mnie wystarczyl rok przerwy w trenowaniu...tzn. nie boli ale widac roznice miedzy kolanami :?
Napisano Ponad rok temu
Nieraz już słyszałem, że ktoś musiał przerwać treningi (i tu często padało: Shotokan) z powodu kolan... Zła metodyka? Obciążenia? Kontuzje? Może predyspozycje genetyczne...
Napisano Ponad rok temu
mozliwe ze powodem jest zbyt duze obciazenie treningowe w mlodym wieku... :roll:
ale to tylko moje zdanie...
Napisano Ponad rok temu
etiopatogeneza najcześciej zwiazana jest z przeciazeniami a więc w leczeniu powinno się ich unikać. choroba po jakimś czasie przechodz BTW Ripper ile masz lat??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chyba że ktoś się podzieli doświadczeniami w tej materii.
No mi to zapewne przeszło i moge powiedzieć że kopanie w worek w moim przypadku nie powoduje bólu pięt ani żadnych innych nawrotów.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
:?
Napisano Ponad rok temu
Odczuwam czasem jak kopne mocno w powietrze taki bul jaky oderwanie czegos pod kolanem, potem przechodzi i tak w kółko.
Napisano Ponad rok temu
no to masz złe podejście lepiej zrobić przerwe i kiedyś wrócić do treningów, niż na początku zrobić z siebie kaleke.i predzej sie zabije niz przestane cwiczyc .
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Zapisz się do sekty masochistówi predzej sie zabije niz przestane cwiczyc .
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Strzelające stawy
- Ponad rok temu
-
Kolana
- Ponad rok temu
-
Bol zuchwy
- Ponad rok temu