Filmy,filmiki, pokazy
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
A jak czasem aikidoka trafi do klubu innej SW, w trakcie pierwszego przyjacielskiego sparingu niebo mu się wali na głowę i doznaje kopa dysonansu poznawczego. Trochę boli, bo tracenie złudzeń nie jest procesem bezbolesnym, ale to cenne doświadczenie :wink:
Napisano Ponad rok temu
Antoine, całkowicie się z tobą zgadzam - utrata złudzeń to bezcenne doświadczenie ;-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I owszem ,karateka porusza się niesamowicie.
A co do aikidockiej prędkości...
i daleko szukać nie trzeba...
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Bądz chociaż w połowie tak szybki jak on i do tego tak precyzyjny ...Juz nie wspomnie o jego asystentach. Guillemin, Gonzalez, Bachraty...Są szybcy nie ma co
Nie bede juz wklejał filmików, znajdziesz sobie napewno na YT niejeden. ;]
Skrytykować jest bardzo łatwo. :?
Poza tym w aikido jest inna praca, bardziej złożona niż w karate. Więc co tu porównywać aspekt szybkości...
Napisano Ponad rok temu
Robi wrażenie szybkościa, robi
Mrugnięcie okiem jest wolniejsze niż on uderza.
Napisano Ponad rok temu
I rzeczywiście, na wszystkich pokazach aikido tori wyprzedza ruch uke, sprawiając mylne wrażenie, że choreografia jest zaplanowana, przećwiczona i że to tori tak naprawdę inicjuje atak, a uke się dostosowuje. Nic z tych rzeczy! Aikidocy dzięki ki potrafią przewidywać przyszłość i tylko dlatego podają rękę przeciwnikom, zanim tamci nawet pomyślą, żeby za nią złapać! W ten sposób rozbijają ich koncentrację i przejmują kontrolę nad ich ki.
Zastanawiające czemu w tej sytuacji uke zazwyczaj jawnie sygnalizują swoje ataki, przerysowując ruchy, ewentualnie wydając głośne okrzyki jeśli tori go akurat nie widzi. Zbędne jest też wstrzymywanie się z atakiem i czekanie na swoją kolej w przypadku układów z wieloma przeciwnikami (co obserwujemy w filmiku powyżej). Taki brak zaufania do proroczych zdolności mistrza w hakamie jest żenujący i świadczy o braku zaufania. Oto co ja Wam polecam moi przyjaciele-aikidocy: na najbliższym treningu zajdźcie swego mistrza od tyłu i bez obaw zdzielcie go przez łeb bokenem - zobaczycie wtedy czym jest Mutodori, technika nie-miecza i miecza-życia!
Przypomina mi się też, kiedy mój szacowny ojciec, który zaznaczmy o sztukach walki nie ma pojęcia, popatrzył na pokazy aikido i powiedział: "To działa tylko dlatego, że jest znaczna różnica prędkości, między atakującym, a tym atakowanym." Gdyby jego amatorska, arogancka i niewiarygodna obserwacja była rzeczywiście poprawna, a nie może być bo nie trenował aikido przez 20 lat, to moglibyśmy fałszywie wywnioskować, że Aikidoka potrafi się bronić tylko przed nieudolnymi, sygnalizowanymi pseudo-atakami, które zostają zaniechane zamiast przyspieszać w ostatniej fazie ruchu. Oczywiście, że jest to z gruntu fałszywe, a to dlatego, że każdy widzi, że trening aikido czyni z człowieka turbodymomana, który rusza się kilka-kilkanaście razy szybciej niż zwykły śmiertelnik i przy jego ultraszybkiej zawiłej serii tenkanów, taki powolny cios jak wytrenowany lewy prosty, przypomina zaledwie szarżę ślimaka.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przepraszam, że musieliście to czytać...
Napisano Ponad rok temu
O widać tatko ma w głowie conieco.Przypomina mi się też, kiedy mój szacowny ojciec, który zaznaczmy o sztukach walki nie ma pojęcia, popatrzył na pokazy aikido i powiedział: "To działa tylko dlatego, że jest znaczna różnica prędkości, między atakującym, a tym atakowanym."
Dokładnie to zawsze nazywam "niewspółmiernością" między atakiem a obroną. Nagminne i w 100% technik.
PS. Panowie, ja się z karate nie nabijałem, ot po prostu wkleiłem śmieszny filmik. Karate jest ok.
Napisano Ponad rok temu
-czy Twoje Aikido reprezentuje podobny poziom jak wypowiedzi?kurwa kolejny zawiedziony na aikido geniusz klawiaturowych mądrości (z doświadczeniem "aż" kilku lat!) ...mam dość. Sam się zdziel bokkenem w łepetyne to może sie zajmiesz czymś pożytecznym zamiast pierdoły wypisywać. Ide w cholere bo juz nie wytrzymam. Confused
Przepraszam, że musieliście to czytać...
Napisano Ponad rok temu
Aikido Ninji jest O.K. Po prostu robi sie trochę nerwowy jak ktoś mówi, że jego ukochana ( znaczy sie aikido ) jest gruba, stara, brzydka i do tego nie umie gotować. :wink:-czy Twoje Aikido reprezentuje podobny poziom jak wypowiedzi?
Napisano Ponad rok temu
Aikido Ninji jest O.K. Po prostu robi sie trochę nerwowy jak ktoś mówi, że jego ukochana ( znaczy sie aikido ) jest gruba, stara, brzydka i do tego nie umie gotować. :wink:-czy Twoje Aikido reprezentuje podobny poziom jak wypowiedzi?
-mamy kłamać?
Napisano Ponad rok temu
Można taktownie milczeć... :wink:Aikido Ninji jest O.K. Po prostu robi sie trochę nerwowy jak ktoś mówi, że jego ukochana ( znaczy sie aikido ) jest gruba, stara, brzydka i do tego nie umie gotować. :wink:-czy Twoje Aikido reprezentuje podobny poziom jak wypowiedzi?
-mamy kłamać?
Napisano Ponad rok temu
Tak sobie polukałem na inne filmiki tego karateki...
Robi wrażenie szybkościa, robi
Mrugnięcie okiem jest wolniejsze niż on uderza.
Może to zrobi na Tobie wrażenie :wink:
Zobacz człowiek błyskawica
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Lubię ten luz i szacuneczek do instruktórow/ mistrzow, u których zaczynali TWOI mistrzowie (...)
Jaka miarą mierzysz taką ci odmierzą teraz lub za lat kilka.
Weźcie ludzie wyluzujcie z tą krytyką innych... :?
Napisano Ponad rok temu
W morde sie tam nie nauczymy dawac za to umiejetnosc padania moze uratowac zycie a przynajmniej zdrowie niejednemu. Tylko to cale gadanie o Ki i energii i sektach nie powinno byc/ miec udzialu w treningu.
Napisano Ponad rok temu
Nawet pozwole sobie zacytowac @Łabędzia w pewnym temacie...dobrze to ujał wtedy...
Lubię ten luz i szacuneczek do instruktórow/ mistrzow, u których zaczynali TWOI mistrzowie (...)
Jaka miarą mierzysz taką ci odmierzą teraz lub za lat kilka.
Weźcie ludzie wyluzujcie z tą krytyką innych... :?
Rany, zaczynają mnie cytować niczym Wikipedię :wink: Pora umierać
A tak serio - w całej rozciągłości podtrzymuję swoje słowa
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jezykowe rozwazania o aiki oraz jitsu
- Ponad rok temu
-
Aikido-Krosno
- Ponad rok temu
-
wierzyc...nie wierzyc?
- Ponad rok temu
-
Gdzie najlepiej trenować Aikido w Bydgoszcz?? HELP
- Ponad rok temu
-
Seminarium - Shihan Seizo Takimoto 7 dan - 1-2.10 Warszawa
- Ponad rok temu
-
Gdzie w Warszawie rozpocząć trening?
- Ponad rok temu
-
Staż z senseiem Philippe Orban-Warszawa! :)
- Ponad rok temu
-
rzuty
- Ponad rok temu
-
Kiai
- Ponad rok temu
-
Czy jest mozliwe cwiczenie roznych styli aikido razem?
- Ponad rok temu