Filmy,filmiki, pokazy
Napisano Ponad rok temu
no i niestety pojedynek przegrany i to z kretesem
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pancer (zastanawiający się nad zmianą ćwiczonej broni :wink: )
Napisano Ponad rok temu
jeden zafajdany wystrzał i nie potrafią dobrego ujęcia pokazać... ale za to w wygranej już lepiejPojedynek wygrany
Napisano Ponad rok temu
Nie moglem sobie darować - porwała mnie zwłaszcza warstwa muzyczna tego klipu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak A co powiesz na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]A patrzcie, jak [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] uke bezczelnie kooperuje !!!
BTW Ja tam bardzo lubie sposób wykonywania technik przez sensei Endo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A patrzcie, jak [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] uke bezczelnie kooperuje !!!
Bardzo ładne aikido. Widać, że zarówno uke jak i tori rozumieją swoje role.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] sensei Minoru Kanetsuka
ktos mi moze wytlumaczyc dlaczego goscie trzymajacy sensei Kanetsuka przewracaja sie ?
( chodzi o fragment gdy niosa go w powietrzu )
szczegolnie przypatrzcie sie co dokladnie robi facet z broda
jak dla mnie to ewidentnie stawia kroki w ten sposob, ze sam sie pozbawia rownowagi
zamiast stanac mocno na nogach to drobi malutkimi kroczkami wypinajac do tego tylek
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Najprosciej sie przekonac na wlasnej skorze - pojedz na staz z sensei'em, zlap go mocno stojac na nogach i sprobuj sie nie przewrocic Z tego co pamietam sensei wprost uwielbia takie doswiadczenia 8) Kiedys w Moskwie probowal tak sie bawic, ale go rosjanie przyszpilili tak ze sie nie mogl ruszyc. Potem po powrocie tylko krecil glowa z niedowierzaniem mowiac ze tam sa naprawe silni ludziektos mi moze wytlumaczyc dlaczego goscie trzymajacy sensei Kanetsuka przewracaja sie ?
( chodzi o fragment gdy niosa go w powietrzu )
szczegolnie przypatrzcie sie co dokladnie robi facet z broda
jak dla mnie to ewidentnie stawia kroki w ten sposob, ze sam sie pozbawia rownowagi
zamiast stanac mocno na nogach to drobi malutkimi kroczkami wypinajac do tego tylek
pozdrawiam
To co robi wyglada mi na to, ze sensei powaznie pracuje nad rozwinieciem specjalnej pracy ciala (cwiczenia te maja korzenie w Daito ryu, robil je Dziadek oraz Shioda sensei). Jestem naprawde zdumiony rezultatem, pamietam jeszcze cwiczac z nim w czasach prehistorycznych, juz to bylo zdumiewajace...ale teraz to calkiem szczeka opada. Czasem probuje sie sam w to bawic, ale rezultaty sa dosc mizerne. .....
Napisano Ponad rok temu
Nie trzeba jechać do Moskwy, żeby zobaczeć jak przytrzymano Kanetsukę. W Polsce też takie sytuacje się zdarzały. :wink:...Kiedys w Moskwie probowal tak sie bawic, ale go rosjanie przyszpilili tak ze sie nie mogl ruszyc. Potem po powrocie tylko krecil glowa z niedowierzaniem mowiac ze tam sa naprawe silni ludzie ...
Napisano Ponad rok temu
sensei ustal, ale uke zamiast w odpowiednim momencie zrobic fikolka wpadl na nagePrzecież ustał
czyli wpadka pelna geba :wink:
Kiedys w Moskwie probowal tak sie bawic, ale go rosjanie przyszpilili tak ze sie nie mogl ruszyc. Potem po powrocie tylko krecil glowa z niedowierzaniem mowiac ze tam sa naprawe silni ludzie
ja bym stawial jednak na to, ze nie chodzilo tu o sile, lecz o brak checi do kooperacji
Napisano Ponad rok temu
1:52 niezła wpadka.
Nie trzeba jechać do Moskwy, żeby zobaczeć jak przytrzymano Kanetsukę. W Polsce też takie sytuacje się zdarzały
To jest dla mnie najbardziej tajemnicze w aikido - ze instruktor musi ZAWSZE zrobic technike w sposob absolutnie doskonaly. Tymczasem jest to przeciwko zdrowemu rozsadkowi. I zeby taka falszywa 'doskonalosc' podtrzymac, wiekszosc instruktorow ucieka sie do tresowania uke.
Mysle ze Kanetsuka sensei jest tego chlubnym wyjatkiem. On nie potrzebuje wytresowanych uke. Jest w stanie zrobic technike bez problemu na kazdym, i tu nie przesadzam, bo widzialem wielu 6 danow na jego stazach....Wiele razy widzialem jak techniki mu nie wychodzily, albo wygladaly z puntku widzenia estetycznego przeokropnie. Kiedys np jakis gosciu na stazu zamiast zlapac go ryote dori za nadgarstki i trzymac natychmiast puszczal uchwyt jak tylko sensei zaczynal cos robic...Co jest niesamowite, ze sensei za kazdym razem podejmuje cwiczenie spoko i na luzie i widac ze robi to dla wlasnego rozwoju. I dzieki temu robi niesamowite postepy....
Napisano Ponad rok temu
zobacz co sie dzieje w 41 sekundzie
znow bohaterem jest facet z broda
minimalne wychylenie i gosc laduje na ziemi
ciekawe czy na ulicy jak wpadnie na niego mala dziewczynka to tez sie przewroci
a Ty jeszcze cos wspominasz o chlubnym wyjatku i nietresowanych uke ...
a potem sie dziwicie ze ludzie sami upadaja jeszcze przed zakonczeniem techniki
przyklad biora z samej gory jak widac
Napisano Ponad rok temu
...To jest dla mnie najbardziej tajemnicze w aikido - ze instruktor musi ZAWSZE zrobic technike w sposob absolutnie doskonaly. Tymczasem jest to przeciwko zdrowemu rozsadkowi. I zeby taka falszywa 'doskonalosc' podtrzymac, wiekszosc instruktorow ucieka sie do tresowania uke.
Mysle ze Kanetsuka sensei jest tego chlubnym wyjatkiem. On nie potrzebuje wytresowanych uke. Jest w stanie zrobic technike bez problemu na kazdym, i tu nie przesadzam, bo widzialem wielu 6 danow na jego stazach....Wiele razy widzialem jak techniki mu nie wychodzily, albo wygladaly z puntku widzenia estetycznego przeokropnie. Kiedys np jakis gosciu na stazu zamiast zlapac go ryote dori za nadgarstki i trzymac natychmiast puszczal uchwyt jak tylko sensei zaczynal cos robic...Co jest niesamowite, ze sensei za kazdym razem podejmuje cwiczenie spoko i na luzie i widac ze robi to dla wlasnego rozwoju. I dzieki temu robi niesamowite postepy....
Zgadzam się, z tym zdrowym rozsądkiem, o którym piszesz... Musisz na niego zwrócić uwag! Myślisz, że czterech młodych i silnych uke nie jest w stanie przytrzymać "dziadka"!?
Szczególnie zwróć uwagę na Andrjeja, który nie wygląda na mikrusa... Znam go i wiem, że chłop jest naprawdę silny. Myślę, że bez dorabiania teori można stwierdzić, że chłopaki się podkładają. Można to tylko usprawiedlifić tym, że to są pokazy, nic więcej nie wchodi w rachubę.
Napisano Ponad rok temu
Bo, jak to się mawia w Kaliforni...:To jest dla mnie najbardziej tajemnicze w aikido - ze instruktor musi ZAWSZE zrobic technike w sposob absolutnie doskonaly. Tymczasem jest to przeciwko zdrowemu rozsadkowi. I zeby taka falszywa 'doskonalosc' podtrzymac, wiekszosc instruktorow ucieka sie do tresowania uke...
Students make mistakes. Teachers make variations... :twisted: :twisted: :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem co w tym momencie chciał zrobić shihan (koshi-nage czy kata-guruma?), dyplomatycznie mówiąc chyba poniosła go fantazja. Utrata równowagi to tylko konsekwencja tego faktu.
Napisano Ponad rok temu
... Jakolwiek wskazany fragment to totalna klapa i to nie z winy uke jak ktos tu sugeruje...
Wina za "klape" jest po obu stronach.
W koncu robiący nadaje dryg całości a uke współpracuje -czyt. podkłada się - Wiec wszystko powinno byc dopracowane.
Moim zdaniem wpadka za równo z winy wykonujacego ( przyzwyczajony jest pewnie do wygibanych uke a nie spodziewał się takiego klocka i jego ciężaru ) jak i uke który (że tak powiem dyplomatycznie ) nie odczytał prawidłowo intencji.
Shichan chciał żeby brodaty skoczyl do koshi nage ale ten za późno sie zreflektował i za nisko się zebrał dociążając wykonującego. Zaś stare nogi Shichana zadrżały i ugieły się pod tuszą (tego jak by nie patrzeć) wieprza. Jak by to było w Japoni to by go jeszcze nieźle zjebał, że nie umie poprawnie techniki odebrać.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jezykowe rozwazania o aiki oraz jitsu
- Ponad rok temu
-
Aikido-Krosno
- Ponad rok temu
-
wierzyc...nie wierzyc?
- Ponad rok temu
-
Gdzie najlepiej trenować Aikido w Bydgoszcz?? HELP
- Ponad rok temu
-
Seminarium - Shihan Seizo Takimoto 7 dan - 1-2.10 Warszawa
- Ponad rok temu
-
Gdzie w Warszawie rozpocząć trening?
- Ponad rok temu
-
Staż z senseiem Philippe Orban-Warszawa! :)
- Ponad rok temu
-
rzuty
- Ponad rok temu
-
Kiai
- Ponad rok temu
-
Czy jest mozliwe cwiczenie roznych styli aikido razem?
- Ponad rok temu