Troszkę naciągane, ale można podyskutować :wink:Wodzu ja tak w nawiązaniu do rozmowy toczącej się w innym wątku na temat relacji "mistrz - uczeń". Film który zamieściłeś doskonale pokazuje do czego może prowadzić tego typu zależność ;-) nie zawsze oczywiście... ale jednak...
Filmy,filmiki, pokazy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak Ci jeszcze mało to popatrz na kolejny przykład tradycyjnej dalekowschodniej relacji mistrz - uczeń:Troszkę naciągane, ale można podyskutować
Napisano Ponad rok temu
jak w tej historii o mistrzu zen ktory lal trzcinka swoich uczniow
Napisano Ponad rok temu
jak w tej historii o mistrzu zen ktory lal trzcinka swoich uczniow
Napisano Ponad rok temu
Jak Ci jeszcze mało to popatrz na kolejny przykład tradycyjnej dalekowschodniej relacji mistrz - uczeń:
8O To żadna relacja, to patologia. Co w ten sposób można osiągnąć ?
Pewnego dnia poniewierany uczeń powie "dość" przyniesie kij baseball-owy i roztrzaska zryty czajnik Senseia.
Co w ten sposób udowodni ?
Żenada.
Napisano Ponad rok temu
dobre, Dioboł
Jak Ci jeszcze mało to popatrz na kolejny przykład tradycyjnej dalekowschodniej relacji mistrz - uczeń:
8O To żadna relacja, to patologia. Co w ten sposób można osiągnąć ?
Pewnego dnia poniewierany uczeń powie "dość" przyniesie kij baseball-owy i roztrzaska zryty czajnik Senseia.
Co w ten sposób udowodni ?
Żenada.
Napisano Ponad rok temu
(od 0:20 do 0:53)
Napisano Ponad rok temu
A dlaczego zakładasz, że dwóch, bawiących się ostrym mieczem, cymbałów to mistrz i uczeń?Jak Ci jeszcze mało to popatrz na kolejny przykład tradycyjnej dalekowschodniej relacji mistrz - uczeń:Troszkę naciągane, ale można podyskutować
Wskazany film widziałem. I o czym to świadczy poza debilizmem "instruktora" i głupotą ćwiczących? No chyba, że na plakacie mieli napisane: " U nas poznasz prawdziwy i realny ból" czy jakoś tak. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Dla tych, co nie wierzą w realność i skuteczność aikido - zastosowanie morderczego katate dori oraz tai sabaki w walce na śmierć i życie:
(od 0:20 do 0:53)
fajne sa te zlepki japonsko innojezykowe Kokorocombatives
swoja droga pracuje na czyms podobnym ale bardziej na bazie iaido niz aikido, choc pewne aspekty sie przenikaja zawsze
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Ja bym chętnie poglądała jakieś filmiki z różnych sekcji 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Swoich niestety nie mam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
/ciach/ i uważam, że mógłby tą ręką swobodnie wykonać jakąś kontrtechnike (uderzenie, duszenie, zaczepienie). Cała technika jest więc chybiona ...chyba. Sztuka dla sztuki?
Serio ? Ja uważam i pisze to z doświadczenia że bardziej jest zajęty.
1. kontrola stanu swojego lokcia
2. kontrola upadku i tu przydaje sie ta druga reka.
W tak krotkim czasie wprowadzenie kontrtechniki rzekomo wolna reką jest mocno problematyczne.
Hmm, na prawde nigdy nie przyszłoby mi do głowy kontrowac przy dobrym shiho nage. :roll: Za bardzo jestem zajęty 8)
Napisano Ponad rok temu
Nigdzie nie jest zmuszony do stania na palcach (nawet przy wyciąganiu jego ręki w góre), wiruje, mógłby przyspieszyć wirowanie i normalnie pchnąć go masą ciała (ale może to tylko takie złudzenie)
Napisano Ponad rok temu
Zauważcie, że gdyby uke nie był bierny to sensei nie miałby szans doprowadzenia do momentu w którym rączka zgięta jest do shihonage. Tak naprawdę to w pewnym momencie (który mógłby oczywiście zostać wykorzystanym do kontrataku) uke stoi a sensei robi idiotyczne piruety pod ręką partnera. To jest jedna wielka dziura w której można tę technikę zniwelować ;-)
Avbert,
Jasne, że kontroluje stan swojego łokcia oraz upadek bo niestety innych opcji (kontra) na aikido nie ma ;-)
I po konia rozczulacie się nad wolną ręką skoro wystarczy mu ta złapana by uświadomić gościa piruetującego pod jego ramieniem, że to co robi jest do du... ;-)
dobranoc ;-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 34
0 użytkowników, 34 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jezykowe rozwazania o aiki oraz jitsu
- Ponad rok temu
-
Aikido-Krosno
- Ponad rok temu
-
wierzyc...nie wierzyc?
- Ponad rok temu
-
Gdzie najlepiej trenować Aikido w Bydgoszcz?? HELP
- Ponad rok temu
-
Seminarium - Shihan Seizo Takimoto 7 dan - 1-2.10 Warszawa
- Ponad rok temu
-
Gdzie w Warszawie rozpocząć trening?
- Ponad rok temu
-
Staż z senseiem Philippe Orban-Warszawa! :)
- Ponad rok temu
-
rzuty
- Ponad rok temu
-
Kiai
- Ponad rok temu
-
Czy jest mozliwe cwiczenie roznych styli aikido razem?
- Ponad rok temu