The truth is out there.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W wywiadzie pisze, że wzoruje sie na Philippe'ie Gouttard'zie, uczniu Christiana Tissier:Podoba mnie się, ze facet nie zatracił aikidockiej "elastyczności"
Nejblíže mému učení je Philippe Gouttard
Napisano Ponad rok temu
W wywiadzie pisze, że wzoruje sie na Philippe'ie Gouttard'zie, uczniu Christiana Tissier:Podoba mnie się, ze facet nie zatracił aikidockiej "elastyczności"
Nejblíže mému učení je Philippe Gouttard
Napisano Ponad rok temu
Jak to powiedział Dudała w "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz": Zmiany, zmiany, zmiany!zupełnie prezentował odmienną wizję aikido
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Takie bardziej konkretne aikido, takie dla Randalla
![]()
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Podoba mnie się, ze facet nie zatracił aikidockiej "elastyczności"
Napisano Ponad rok temu
Pacjent słyszał że dzwonią, ale nie wie nawet w której wsi ten kościół.
Napisano Ponad rok temu
Robienie z aikido "aikido combat" nie ma celu.
Napisano Ponad rok temu
Robienie z aikido "aikido combat" nie ma celu.
Zgadzam sie w 100%. "Uskutecznione" Aikido to jest dopiero dramat.![]()
Napisano Ponad rok temu
Kurde jak nieskuteczne to niedobrze, jak "uskutecznione" też niedobrze...
Napisano Ponad rok temu
Fiodor to ładnie kiedyś opisał, że sparafrazuję:Kurde jak nieskuteczne to niedobrze, jak "uskutecznione" też niedobrze, wy chyba
nie lubicie tego Aikido :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To ty popełniasz błąd merytoryczny, zakładając, że jak kata, to tylko karate. To tak, jakby były adept judo powiedział, że on się nawalczył w randori ileśtam lat, a teraz uprawia aikido i to, co tutaj nazywane jest randori nie powinno występować pod tą nazwą. "Kata" i "randori" - a nawet "budo"Bugumił, przestań popełniać cały czas ten sam błąd merytoryczny i pisać, że aikido jest uprawiane w formie kata. W aikido nie ma kata i być nie powinno - inna metodyka ćwiczenia. Nakatowałem się 13 lat - raczej mam pojęcie na czym polega ćwiczenie kata i bunkai. Ćwiczenie aikido ma zupełnie inne założenia. Lepsze z punktu widzenia celów treningowych
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli uke atakuje, a tori neutralizuje atak w ustalony sposób, to jest to kata. Nie będziesz się chyba sprzeczał, że kata judo to nie są kata? Więc czemu twierdzisz, że w aikido jest inaczej? To jest dokładnie to samo, z bronią czy bez.W aikido nie ma metodyki opartej na kata, przynajmniej nie w KH style
No, to wszystko wyjaśniłeś.kihony z bronią i formy z bronią nie są kata - dlaczego
wystarczy poćwiczyć i już będzie wiadomo..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ze względu na podstawowy charakter działania uke w aikido nie można tej pracy nazwać formą kata.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu