Filmy,filmiki, pokazy
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Podoba mnie się, ze facet nie zatracił aikidockiej "elastyczności"
Napisano Ponad rok temu
W wywiadzie pisze, że wzoruje sie na Philippe'ie Gouttard'zie, uczniu Christiana Tissier:Podoba mnie się, ze facet nie zatracił aikidockiej "elastyczności"
Nejblíže mému učení je Philippe Gouttard
Napisano Ponad rok temu
W wywiadzie pisze, że wzoruje sie na Philippe'ie Gouttard'zie, uczniu Christiana Tissier:Podoba mnie się, ze facet nie zatracił aikidockiej "elastyczności"
Nejblíže mému učení je Philippe Gouttard
To ciekawe, bo jak wilee lat temu był w Polsce to zupełnie prezentował odmienną wizję aikido od tego z Żacholeckiego lasu Pamiętam, jak krzyczął na Pająka, ze jest kiler i nie czuje harmoni i miłości.W ogole wrazenie zostawił nieco "szczególne". Dlugo z nim gadałem, bo opiekowałem sie nim podczas tamtej wizyty. Nawet w mojej puchówce chodził, bo biedak nie uzwglednił klimatu nad Wsła i przybył jedynie w marynarce, abył bodaj listopad 8) 8O
Dlatego mysle, ze by sie zdziwił z takiego "ucznia"
Ł (co własnym puchem - z kurtki - otulał senseia G.) 8)
Napisano Ponad rok temu
Jak to powiedział Dudała w "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz": Zmiany, zmiany, zmiany!zupełnie prezentował odmienną wizję aikido
Jako że temat o filmach, polecam Ringen: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Po obejrzeniu mam przeczucie, że Ueshiba wziął iriminage, ikkyo i resztę ze średniowiecznych Zapasów Otto Żyda.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Takie bardziej konkretne aikido, takie dla Randalla
Podoba mnie się, ze facet nie zatracił aikidockiej "elastyczności"
Pacjent słyszał że dzwonią, ale nie wie nawet w której wsi ten kościół.
Robienie z aikido "aikido combat" nie ma celu. Co z tego że dokładał techniki z innych ma?
Przebitki ze zwykłych technik aikido były żenujące, zero uchwytów, zero kontroli, bieganie przez podkładanie ze słanianiem.
Napisano Ponad rok temu
Pacjent słyszał że dzwonią, ale nie wie nawet w której wsi ten kościół.
A to przepraszam
Napisano Ponad rok temu
Robienie z aikido "aikido combat" nie ma celu.
Zgadzam sie w 100%. "Uskutecznione" Aikido to jest dopiero dramat.
Napisano Ponad rok temu
Robienie z aikido "aikido combat" nie ma celu.
Zgadzam sie w 100%. "Uskutecznione" Aikido to jest dopiero dramat.
Kurde jak nieskuteczne to niedobrze, jak "uskutecznione" też niedobrze, wy chyba
nie lubicie tego Aikido :wink:
Napisano Ponad rok temu
Kurde jak nieskuteczne to niedobrze, jak "uskutecznione" też niedobrze...
Robienie z Aikido które nigdy SW( w definicyjnym tego słowa znaczeniu) nie było i nie będzie, na siłe pozornej SW po przez dodanie jakiś dziwacznych elementów które i tak w żaden sposób nieuskuteczniają Form Kata uprawianych w ramch Aikido a jedynie czynią zeń totalnie oderwany od rzeczywistości kuriozalny, pełen nonsenownych przyruchów, absurdalny, żałośnie śmieszny twór;- sprawia, że człowiek czuje się jeszcze bardziej w potrzebie odcięcia się i zdystansowania od czegoś takiego.
Napisano Ponad rok temu
Fiodor to ładnie kiedyś opisał, że sparafrazuję:Kurde jak nieskuteczne to niedobrze, jak "uskutecznione" też niedobrze, wy chyba
nie lubicie tego Aikido :wink:
Jak wypierdolić z aikido wszystko co zbędne pod kątem walki: kata jo i boken, całe surwari waza i jakieś 80% technik, pozostałe zmodyfikować tak by działały (miały szansę) i zmienić sposób ćwiczenia, używane ataki, dołożyć sparingi, ćwiczenie uderzeń na przyrządach, to zamiast aikido wyjdzie jakiśtam kolejny system jujitsu a nie skuteczne aikido.
Systemów jujitsu przeznaczonych do walki jest pod dostatkiem, nie ma po co drzwi do lasu wyważać.
Aikido to prozdrowotny, relaksujący taniec towarzyski na macie. I takim pozostanie. Co ważniejsze jest wielu ludzi którym to potrzebne. Może to właśnie jest nowoczesna sztuka walki? Pomaga przetrwać w nowoczesnym świecie.
Napisano Ponad rok temu
To Tomek Maziarz z Ringschule Wrocław na pierwszym chyba pokazie Otta. Teraz żwawiej śmigają
Pozdrawiam
Gwyn
Napisano Ponad rok temu
ładne i przyjemne
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To ty popełniasz błąd merytoryczny, zakładając, że jak kata, to tylko karate. To tak, jakby były adept judo powiedział, że on się nawalczył w randori ileśtam lat, a teraz uprawia aikido i to, co tutaj nazywane jest randori nie powinno występować pod tą nazwą. "Kata" i "randori" - a nawet "budo" - to tylko słowa, którym znaczenie szczególne nadaje dopiero kontekst.Bugumił, przestań popełniać cały czas ten sam błąd merytoryczny i pisać, że aikido jest uprawiane w formie kata. W aikido nie ma kata i być nie powinno - inna metodyka ćwiczenia. Nakatowałem się 13 lat - raczej mam pojęcie na czym polega ćwiczenie kata i bunkai. Ćwiczenie aikido ma zupełnie inne założenia. Lepsze z punktu widzenia celów treningowych
Napisano Ponad rok temu
W aikido nie ma metodyki opartej na kata, przynajmniej nie w KH style, kihony z bronią i formy z bronią nie są kata - dlaczego wystarczy poćwiczyć i już będzie wiadomo..
Mówię to jako praktyk, nie teoretyk.
PS. Wesołych Świat życzę
Napisano Ponad rok temu
Jeśli uke atakuje, a tori neutralizuje atak w ustalony sposób, to jest to kata. Nie będziesz się chyba sprzeczał, że kata judo to nie są kata? Więc czemu twierdzisz, że w aikido jest inaczej? To jest dokładnie to samo, z bronią czy bez.W aikido nie ma metodyki opartej na kata, przynajmniej nie w KH style
No, to wszystko wyjaśniłeś. Świetna argumentacja, która nic nie wyjaśnia: "Miesiączka to coś okropnego. Dlaczego? Wystarczy raz ją mieć i już będzie wiadomo."kihony z bronią i formy z bronią nie są kata - dlaczego wystarczy poćwiczyć i już będzie wiadomo..
Napisano Ponad rok temu
To co określiłeś jako założenie czym jest kata, wg mnie jest założeniem błędnym.
Poza tym, a może przede wszystkim rola uke w aikido jest aktywna, a nie bierna i przynajmniej taka się staje w miarę praktyki. Dlatego nie można pracy w aikido określić metodologią 'kata', niezależnie od tego, czy Twoja definicja kata jest poprawna czy nie, czy będziemy teraz wywlekać cytaty nauczycieli takich i owakich, roztrząsać na drobne czym jest definicja kata. Ze względu na podstawowy charakter działania uke w aikido nie można tej pracy nazwać formą kata.
Napisano Ponad rok temu
Ze względu na podstawowy charakter działania uke w aikido nie można tej pracy nazwać formą kata.
W pełni się zgadzam. Bo to Aikido to nie Sztywne Formy Kata.
Tylko Formy Kata z elemntami improwizacji ogranicznoymi tylko i wyłącznie do tychże umówionych from.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 39
0 użytkowników, 39 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jezykowe rozwazania o aiki oraz jitsu
- Ponad rok temu
-
Aikido-Krosno
- Ponad rok temu
-
wierzyc...nie wierzyc?
- Ponad rok temu
-
Gdzie najlepiej trenować Aikido w Bydgoszcz?? HELP
- Ponad rok temu
-
Seminarium - Shihan Seizo Takimoto 7 dan - 1-2.10 Warszawa
- Ponad rok temu
-
Gdzie w Warszawie rozpocząć trening?
- Ponad rok temu
-
Staż z senseiem Philippe Orban-Warszawa! :)
- Ponad rok temu
-
rzuty
- Ponad rok temu
-
Kiai
- Ponad rok temu
-
Czy jest mozliwe cwiczenie roznych styli aikido razem?
- Ponad rok temu