[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Niestety również było!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Konkretnie to tutaj jest teatr, nic więcej.Bogumił, w końcu jakieś konkretne sporty walki wrzuciłeś , bo to Aikido, to już
mi się trochę znudziło :wink:
Napisano Ponad rok temu
Bogumił, w końcu jakieś konkretne sporty walki wrzuciłeś , bo to Aikido, to już
mi się trochę znudziło :wink:
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem, czy [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] już było (na 99% było), ale nawet jeśli - poproszę o komentarz......
Napisano Ponad rok temu
poproszę o komentarz......
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego ja nie jestem zdziwiony...? :twisted: :twisted: :twisted:Nie bardzo wiem co mam komentować ? Piątą z kolei technike czy ...o co chodzi ?
Napisano Ponad rok temu
DLACZEGO ... nie działa.
Bo miom zdaniem nie ma w Aikido NIC !!! czego nie można by było dopracować w krótkim czasie. Zarówno realnego Ataku-Ukemi jak i sposóbu płynnego dynamicznego, miłego dla oka wykonywania.DLACZEGO ...do dupy
Napisano Ponad rok temu
Ja za to napiszę cos dobrego o Bogumile...:Wdeług tych kryteriów cięzko będzie mi coś dobrego o nim napisać...
Generalnie formy kata nie sa przeznaczone do walki bezpośrednio może dla tego ?
Próby zastosowania w takiej formie w walce to (jak to Tissier powiedział ostatnio) samobójstwo...
Żeby zrozumieć istote Aikdo i zrozumieć dlaczego nie działa, musisz najpierw zrozumieć czym są kata , czego uczą, i w jakiej formie się je ćwiczy.
Bo miom zdaniem nie ma w Aikido NIC !!! czego nie można by było dopracować w krótkim czasie.
Będąc obiektywnym nie mozna tez napisać że Aikido zupełnie-kompletnie niczego pod kątem SW nie uczy...
Napisano Ponad rok temu
Tak ich tresuja w ich stylu - tak reaguja. U ciebie jest to samo.
Napisano Ponad rok temu
Niestety również było!
Napisano Ponad rok temu
Druga sprawa jest taka:
Zamieszczanie swojego video na sieci jest niezmiernie zdradliwe. Zawsze beda cie krytykowac
Napisano Ponad rok temu
Przemknąłeś niezauważony. Prawdziwy mistrzhehe a mnie nie skrytykowali :)
Napisano Ponad rok temu
Zdziwiłbyś się. Ta technika ma wiele możliwości zakończenia. Uke łapie bo ma intencję ataku (w tym wypadku złapania jo - które peirwotnie chciał zabrać, a które to jo stało się zagrożeniem). Wiem że to ciężko Ci zrozumieć, bo z mojego osobistego doświadczenia z treningów aikikai coś takiego jak intencja ataku nie istnieje. Natomiast z punktu widzenia Tori nie ma znaczenia czy uke tą końcówkę złapie. Z punktu widzenia uke, złapanie jest próbą przejęcia kontroli nad jo,. U nas większość technik wygląda że starasz się zaabsorbować atak, więc uke by go zrealizować musie się przemieścić, zmiana w tym momencie powoduje u niego wychylenie (kuzushi) stąd tobie się wydaje że on ją łapie z tyłu. To że wyrwało pawła z butów spowodowane jest tym, że u nas broń naprawde pracuje. To znaczy że UKE czuje atak i potrafi zareagować (błyskawicznie zareagować w sytuacji zagrożenia, tzn. wychylenie, zasłona czy odejście), dzięki temu możliwa jest DYNAMICZNA praca z bronią gdzie jak nie zejdziesz to obrywasz. (Przytocze tu przykład egzaminu Pawła Żuka na shodana, któremu połamano dwa żebra od tsuki bokkenem) Tak. BTW. właśnie w przytoczonym przez voivoda filmie z Mitsugi Saotome Sensei widać tego typu pracę. Który jak widać się nie cacka, wchodzi irimi bokenem, bez reakcji uke miałby nadziewanego uke IMHO wile technik prezentowanych z bronią przez niego jest bardzo podobna do tego co my robimyTak ich tresuja w ich stylu - tak reaguja. U ciebie jest to samo.
Czyli tak jak napisąłem - brak zrozumienia techniki na poziomie klubu.
Nie zauważyłem żeby ktoś łapał jo w taki sposób bo to bez sensu. Uke też ma rozum i jeśli widzi, że nie ma sensu gonić kija to skrócić dystans (bo rozumiem, że był to jakiś atak). Chyba, że jest to tylko zabawa w "złap kijek" albo coś takiego.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 21 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu