Filmy,filmiki, pokazy
Napisano Ponad rok temu
a nielad i chaos tez, ale co sie bede czepial :-)
wszystkiego dobrego w nowym roku :-)
Napisano Ponad rok temu
Nie złośliwe wcale pytanie, bo ja uprzejmy jestem zawsze:Kolega Kiod się nie chwali więc ja sobię pozwolę
- dlaczego uke w czasie wykonywania shomen uchi (bo to chyba było to) w 1:12 i 1:15 biegnie do tori z uniesioną nad głową ręką? Z taka otwartą pozycją aż prosi się, aby go palnąć. :roll:
Napisano Ponad rok temu
Dlatego forma "ataku" ma drugorzędne znaczenie ( dlatego jest shomen, yokomen, a nie np. lewy prosty, prawy krzyżowy).
Napisano Ponad rok temu
Nie mów ! Kiedyś już wspomniałem, że fakt iż nie udzielam się w nic nie wnoszących przepychankach słownych nie oznacza, żem ślepy i głuchy. Aikido jest jakie jest, ale to nie znaczy, że ma być jeszcze gorsze. Dla mnie taka pozycja przy ataku jest błędem i tego uczę u siebie w klubie. Wiadomo jednak, że co instruktor to wersja stąd więc moje pytanie. Zupełnie nie złośliwe, powtarzam raz jeszcze, bo może jest tu jakieś wytłumaczenie.Shawnee, nie poznaję Cię!
Napisano Ponad rok temu
Jednym z powodów takiego otwarcia w ataku może być poziom zaawansowania ćwiczących. Np. robimy kokyu nage, której podstawą jest idealne zgranie się uke z tori. Ale ponieważ jest to trudne, na początku robimy wolno i dopracowujemy szczegóły. Taka metoda stosowana jest też w sztukach walki opartych na skuteczności ( np. szermierka ). Normalna, wstępna faza budowania nawyku czuciowo-ruchowego ( w tym konkretnym przypadku - reakcji prostej ).
Napisano Ponad rok temu
Może, może. Nie neguję. Tyle tylko, że to czarne pasy (chyba, że mi monitor kolory przekłamuje), a filmik wygląda na reklamę.Jednym z powodów takiego otwarcia w ataku może być poziom zaawansowania ćwiczących.
Napisano Ponad rok temu
Aikidocy ucza sie tylko obrony przed atakiem, nie samego ataku, dlatego atakuja jak atakuja
p.s. nie rozwijajmy tematu tego czy ucza sie obrony czy tez nie ucza, napisalem w tak zwany sposob ogledny :-)
mnie na tym filmie podoba sie to aikidowe tai chi na poczatku, sam zawsze chcialem cos w ten desen zrobic w aikido... moze kiedys :-)
Napisano Ponad rok temu
Nie złośliwe wcale pytanie, bo ja uprzejmy jestem zawsze:Kolega Kiod się nie chwali więc ja sobię pozwolę
- dlaczego uke w czasie wykonywania shomen uchi (bo to chyba było to) w 1:12 i 1:15 biegnie do tori z uniesioną nad głową ręką? Z taka otwartą pozycją aż prosi się, aby go palnąć. :roll:
Hmm.. wiesz Wodzu w sumie to sam nie wiem ;-) Może to błędy w wyszkoleniu, może po prostu zły nawyk, tak jak wiele innych w Aikido.
Z taka otwartą pozycją aż prosi się, aby go palnąć. :roll:
Ej no.. to przecież Aikido, gdzie sam uchwyt za rękę i trzymanie jej przez 5 tenkanów jest nazywane "atakiem". Czy to shomen, czy kata, czy katate mnie zawsze kusi żeby palnąć uke a Ciebie nie? już taki urok tej SW
Dla mnie taka pozycja też jest błędem i się zgadzam z Tobą, nie będę wybielał czarnego. Ale z drugiej strony to błąd wizualny według mnie, estetyczny, chyba będzie poprawniejszym stwierdzeniem, który w żaden sposób nie rzutuje na wykonanie techniki.Dla mnie taka pozycja przy ataku jest błędem i tego uczę u siebie w klubie. Wiadomo jednak, że co instruktor to wersja stąd więc moje pytanie.
W 1:12 są dwa brązowe pasy, do tego małżeństwo, a było przed obiademMoże, może. Nie neguję. Tyle tylko, że to czarne pasy (chyba, że mi monitor kolory przekłamuje), a filmik wygląda na reklamę.
Niestety to całkowita prawda. Ale u siebie w dojo próbuję to zmienić. Gdy będę po sesjach, podzielę się moimi obserwacjami z tego "eksperymentu".powod banalnie prosty jak zawsze.
Aikidocy ucza sie tylko obrony przed atakiem, nie samego ataku, dlatego atakuja jak atakuja
Jakie to dziwne to całe Aikido jest, Wódź zwrócił uwagę na zły atak shomen uchi, a ja widzę mnóstwo innych błędów :
- w 1,28 nie zamknięta pozycja biodrami przy kote gaeshi;
- w 1,37 do 1,38 uke stoi niewytrącony i praktycznie może zrobić wszystko z tori;
- w 1,44 podniesiona pieta przy kokyu nage (taki kolejny błąd "estetyczno-wizualny" w yoshinkanie), że niby piety mają być na macie, bo ponoć to oznaka dobrej pozycji i takie tam;
- w 2,12 zły timing.
i mógłbym tak mnożyć
I jeszcze raz serdeczne dzięki dla Irimiego za podsunięcie pomysłu na podkład muzyczny.
W razie pytań czy uwag krytycznych służę pomocą.
Akahige czekam na słowo krytyczne od Ciebie ;-)
Napisano Ponad rok temu
dawno mowilem ze aikido jest jak iaido, seitei, liczy sie kto ladniej zatnaczy a ni ekto zrobi "skuteczna" technike
kryteria oceny sa estetycznow wizualne poparte jakimis tam wydumaniami o tym jak wygladac to powinno, a ni etym jak to zrobic zeby dzialalo bez wzgledu na okolicznosci :-)
Napisano Ponad rok temu
Ależ widziałem inne błędy też, tyle tylko, że nie chcę wychodzić na mądrale co się czepia. Tym bardziej, że tak jak Akahige nie znam się na Yoshinkanie ;-) . Tyle tylko, co potrenowałem trochę w czasie ichnich obozów nad morzem lat temu kilka.Jakie to dziwne to całe Aikido jest, Wódź zwrócił uwagę na zły atak shomen uchi, a ja widzę mnóstwo innych błędów (...)
Pozdrawiam, S.
P.S. Irimi nie był pierwszy z tym podkładem muzycznym. Używam go od jakichś dwóch lat ;-)
Napisano Ponad rok temu
to aikido to taka dziwna sztuka walki, bo czy pieta bedzie podniesiona czy opadneta, czy biodra beda zamkniete czy nie, czy shom,en bedzi eotwarty czy nie, to wszystko zadziala, nic sie nie zmieni dla uke :-)
dawno mowilem ze aikido jest jak iaido, seitei, liczy sie kto ladniej zatnaczy a ni ekto zrobi "skuteczna" technike
kryteria oceny sa estetycznow wizualne poparte jakimis tam wydumaniami o tym jak wygladac to powinno, a ni etym jak to zrobic zeby dzialalo bez wzgledu na okolicznosci :-)
Z tymi okolicznościami to już przesadziłeś
Napisano Ponad rok temu
Piszesz, oczywiście, wyłącznie o treningu...? Swoim czy generalizujesz?to aikido to taka dziwna sztuka walki, bo czy pieta bedzie podniesiona czy opadneta, czy biodra beda zamkniete czy nie, czy shom,en bedzi eotwarty czy nie, to wszystko zadziala, nic sie nie zmieni dla uke :-)
Bo u niektórych przykłada się uwagę do tych "pomijalnych" szczegółów...
Napisano Ponad rok temu
... zeby dzialalo bez wzgledu na okolicznosci :-)
Z tymi okolicznościami to już przesadziłeś
generalizowałem :-)
Napisano Ponad rok temu
Piszesz, oczywiście, wyłącznie o treningu...? Swoim czy generalizujesz?to aikido to taka dziwna sztuka walki,
Bo u niektórych przykłada się uwagę do tych "pomijalnych" szczegółów...
Nie o to chodzi czy się uwagę przykłada czy nie, bo przykłada się właściwie wszędzie, przynajmniej tam gdzie miałem okazje poćwiczyć a było to sporo miejsc...
Chodzi mi o to ze bez względu czy się przykłada czy nie przykłada uwagi do tych szczegółów, to wszystko "wychodzi" uke zawsze "leci" i dochodzi do absurdu który był na zdjęciu z treningu aikidoka i jujutsuka które pokazywałem wcześniej :-)
Przecież wiesz o czym piszę :-)
Napisano Ponad rok temu
kurcze jak ja lubię tego gościa :-)
Napisano Ponad rok temu
kurcze jak ja lubię tego gościa :-)
Tego jeszcze nie widziałem, zaskoczyłeś mnie.
poklon
Napisano Ponad rok temu
Generalizujesz znów...Chodzi mi o to ze bez względu czy się przykłada czy nie przykłada uwagi do tych szczegółów, to wszystko "wychodzi" uke zawsze "leci" i dochodzi do absurdu który był na zdjęciu z treningu aikidoka i jujutsuka które pokazywałem wcześniej :-)
Przecież wiesz o czym piszę :-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jezykowe rozwazania o aiki oraz jitsu
- Ponad rok temu
-
Aikido-Krosno
- Ponad rok temu
-
wierzyc...nie wierzyc?
- Ponad rok temu
-
Gdzie najlepiej trenować Aikido w Bydgoszcz?? HELP
- Ponad rok temu
-
Seminarium - Shihan Seizo Takimoto 7 dan - 1-2.10 Warszawa
- Ponad rok temu
-
Gdzie w Warszawie rozpocząć trening?
- Ponad rok temu
-
Staż z senseiem Philippe Orban-Warszawa! :)
- Ponad rok temu
-
rzuty
- Ponad rok temu
-
Kiai
- Ponad rok temu
-
Czy jest mozliwe cwiczenie roznych styli aikido razem?
- Ponad rok temu