Biegi długo dystansowe...(??)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
codziennie rano biegam po 10 kilosó jednostajnym tempem. czy tak jest ok, czy może lepiej by było gdybym robił sprinty powiedzmy przez 50 m na zmianę z biegiem wolnym.
pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
ja się podłączę do topicu.
codziennie rano biegam po 10 kilosó jednostajnym tempem. czy tak jest ok, czy może lepiej by było gdybym robił sprinty powiedzmy przez 50 m na zmianę z biegiem wolnym.
pozdrawiam!
Zamiast biegac ciagle jedno stajnym tempem co bywa nużące i nie rozwija . Proponawał bym urozmaicic , wprowadzajac interwały , czy cały dany dystans postrarac sie przebiec szybciej
Napisano Ponad rok temu
codziennie rano biegam po 10 kilosó jednostajnym tempem. czy tak jest ok, czy może lepiej by było gdybym robił sprinty powiedzmy przez 50 m na zmianę z biegiem wolnym
Jeżeli traktujesz biegi jako kondycyjne zaplecze dla SW, a nie przyjemność samą w sobie :wink: , to radze biegać tak jak walczysz.
Na przykład 3 min intensywnego biegu (równe tempo i max dystans w tym czasie) potem 1 min truchtu i od nowa tyle rund ile będziesz w przyszłości walczył.
Pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Może spróbuj zrobić brzuszki. Brzuszek napewno spadnie,a raczej powinien!Wiem co to znaczy po przez wakacje też "dostałam niezłego brzuszka"i ciałka także mi troche przybyło....tak, moije bieganie ma być pod SW. ale mam pewien problem, przez wakacje strasznie się obijałem i dostałem niezłego brzucha, czy są jakieś specjalne, przystosowane do "odtłuszczania" metody biegu?
Napisano Ponad rok temu
Dziękuje za porade zaczne tak biegac bo zawsze biegalam jednym tempem,mam nadzieje że to mi sie spodoba 3 tempa w biegucodziennie rano biegam po 10 kilosó jednostajnym tempem. czy tak jest ok, czy może lepiej by było gdybym robił sprinty powiedzmy przez 50 m na zmianę z biegiem wolnym
Jeżeli traktujesz biegi jako kondycyjne zaplecze dla SW, a nie przyjemność samą w sobie :wink: , to radze biegać tak jak walczysz.
Na przykład 3 min intensywnego biegu (równe tempo i max dystans w tym czasie) potem 1 min truchtu i od nowa tyle rund ile będziesz w przyszłości walczył.
Pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
trzeba tak się ubrać by przed rozpoczęciem biegu było Ci trochę zimno potem sie rozgrzewasz.
Wypocić to sie można w saunie.
Słoniak "rano na czczo" - święte słowa
Kubas (z paragrafem) "biegajcie regularnie" -swiete słowa II
A ja mam przy okazji pytanie czy na maraton w Krakowie w maju 2006 ktoś się czasem nie wybrałby? Nadmieniam, że X i XI to czas kiedy można zacząć "od zera" przygotowania do biegu na tym dystansie.
Napisano Ponad rok temu
Magdaleno ja bym chętnie sie wybrała na maraton lecz chyba niestety nie dam rady z powodu braku czasu i jeszcze nie wiem czy bym dała rade dobiec do końca bo niestety przez wakacje zrobiłam sobie "wolne"czego teraz żałuje
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
.... to wypada miec do niego zdrowe kolana... no i sa jakiestam inne przeciwwskazania
Nie sadze aby HIIT trzeba było specialnie miec zdrowe kolana w przeciwienstwie do innych rodzajów biegów. Podstawą jest dobra rozgrzewka( rozgrzanie tych wszystkich pari miesni które bedą używane) , schłodzenie organizmu( przejscie kikaset metrów,aby ochłonąc) i solidne rozciąganie.
Destrukcyjny wpływ na stawy i na szanse złapania kontuzji ma podłoze po jakim biegamy. Sam zauwazyłęm ze biegajac po asfalcie bardzo szybko zaczeły mnie bolec stawy lub biegajac na plaży boso dłuższy czas zaczeły mnie bolec miesnie śródstopia
Ogólnie: biegać z głową, a nie powinno byc problemów :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlatego moje pytanie, jaką powinienem zastosować rozgrzewkę, aby wystartować z właściwiego pułapu, należycie rozgrzanym?
Drugie pytanie, co i kiedy przedtem zjeść, wypić, aby być pełnym wigoru. Dodam, że zawody są o 12:30.
Napisano Ponad rok temu
Przcież jakbys sie choc troszeczke zastonowił to byś wiedział, ze...:Witam chce sie do dowiedzieć w jakim "stroju" biegać Czy ubierać z 2 koszulki i długi dres aby wszytsko wypocić czy też biegać w krutkich spodenkach!?Chodzi mi o to jak lepiej będzie aby złapać kondycje itp.czy to bez znaczenia?? Jak Wy biegacie w jakim ubiorze?No nie będe wspominać o dobrym i wygodnym obówiu i także o dobrym podłożu... 8)
-to jest uwarunkowane od tego po co biegasz (dla kondycji, czy dlatego np. zeby zrobic wage) i nie trzeba byc geniuszem zeby sie domysleć (tak na czysta logike) jak się ubrać do chudniecia, jak do kondycji...
Podam Ci przykład, np. taki Partyznat biega dla kondycji, nie dla wagi (co widać na zmieszczonych na forum zdjęciach), biegi są długodystansowe, i zapewne jednostajne, poprawia się ten sposób, np. wytrzymałość. Ninijeszym, taki Partyzant powinnin wiedzieć o tym, iż nie powinien biegać po twardym podłożu, np. asfalcie, czy chodniku gdyz to jest b.szkodliwe dla jego stawów (wszególnosci kolanowych) i kregosłupa...wilczaja w to jeszcze jego mase...powinnien wybierac sobie np. boiska trawiaste, polne, leśne drogi itp itd
Jednak kondycja uzyskana na takowych, jednostajnych biegach nie przydaje sie za bardzo w walce...choc ogólnie poprawia sprawnosc, ale nie daje tago "wiekszego biegu" gdyz nie była pod tym kontem robiona.
Bieg powinnien być zróżnicowany, i nie dłuzszy niz 3 km. (mówie o swoich doświadczeniach)
Znaczy, biegniesz sobie np. 200 metrów truchtem, po czym dajesz kopa na 50 m. i tak cały czas.
Jak się ubierac? Jak chcesz zrzuci-obciśle (tylko nie za bardzo, zeby potem nowego tematu w dziale "Ulica" nie było :wink: ) i grubo (znaczy zakładasz sobie getry, a na to jeszcze normalny dres), a jak dla kondycji to naprawde jak chcesz...tylko uwazaj na przeziebienie jajowodów.
Jeśli moge Ci co jeszcze powiedzieć, choć pewnie o tym dobrze wiesz, ale ja sied owiedziałem ostatnio i jako stary sexsista chce błysnać , sa dla Was, takie specjalne staniki do biegania, jak dla mnie bardziej to przypomina koszulke na dyskoteke, no, ale ja na tym kompletnie nie znam...w kazdym razie, jakieś super-extra miseczki maja, nieobcierają i w ogóle...bajery.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ANGLIA - POLSKA
- Ponad rok temu
-
Szare mydło
- Ponad rok temu
-
Zestawy ćwiczeń siłowo szybkościowych i siłowo rociągających
- Ponad rok temu