Jezykowe rozwazania o aiki oraz jitsu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie ma co sie z tego podsmiewac.Nie, pytanie było do Szczepana, który twierdzi, że aiki w daito ryu to coś zupełnie innego niż aiki w aikido, i że nie należy tego mylić i że prawdziwe aiki jest tylko w daito ryu..
Samo pojecie "aiki" w koryu oznacza cos zupelnie innego niz w aikido.
W daito-ryu wyroznia sie kilkadziesiat rodzajow "aiki", bardzo konkretnie, jako elementy techniczne.
Aikidocy maja zas czesto mają do "aiki" podejscie ideowe, półmagiczne.
Nikt się tu nie podśmiewuje. Ale uważam, że panuje tu stereotyp (może w wielu dojo słuszny ), jakoby aiki w akido to była miłość, harmonia z Wszechświatem i takie tam inne duperele, podczas gdy w daito ryu aiki ma znaczenie czysto użytkowe, techniczne. Zawsze myślałem, że o ile w daito ryu "aiki" miało właśnie takie prozaiczne znaczenie, to O'Sensei wzbogacił je w aikido również o głębszy, "ideologiczny" sens.
Kiedy ćwiczysz kokyu ho, zgranie się z ruchem uke, neutralizowanie jego siły lub zgranie się z nią i wykorzystywanie dynamiki jego ataku, to co ćwiczysz, jak nie "aiki" w znaczeniu tym czysto technicznym? 8O A jeśli nie, to co innego oznacza "aiki" w daito ryu? Konkrety, panowie. Szczepan, ty ćwiczyłeś przecież daito, może odpowiesz?
Napisano Ponad rok temu
Ja tylko uzasadniłem, dlaczego w dzisiejszych "cywilizowanych" czasach jest dalej miejsce na sztukę wojenną.
Wszystko ladnie pieknie. I wszystko prawda. O zulach, dresach i krwi. Ale czy nie wydaje Ci sie , ze jezeli tak caly czas o tym myslisz to Ci wkoncu od**bie i zamiast myslec o zyciu, rodzinie czy pracy bedziesz patrzyl czy za rogiem nie stoi wrog. Nie ma mozliwosci byc zawsze gotowym...
Napisano Ponad rok temu
Koshurae - zawsze ciekawy swiata 8)
Napisano Ponad rok temu
No nie przesadzajmy, od myślenia jeszcze nikt nie zgłupiał.Ale czy nie wydaje Ci sie , ze jezeli tak caly czas o tym myslisz to Ci wkoncu od**bie i zamiast myslec o zyciu, rodzinie czy pracy bedziesz patrzyl czy za rogiem nie stoi wrog. Nie ma mozliwosci byc zawsze gotowym...
A paranoję to mi się wmawia. Stwierdzam fakt. Tak jest. Jak jest, ano jest źle. Co możemy z tym zrobić, niewiele, albo i nic już.
Bede patrzył, bo stary kiedyś nie patrzył i dostał brechą z bramy, centralnie, między oczy.
Ale zwariować od tego? Nie cały czas się człowiek włóczy nocami po zakazanych zaułkach.
Być zawsze gotowym to właśnie budo. Wiesz, myjcie się dziewczyny, nie znacie dnia ani godziny :wink:
Tajemne sztuki? Musisz być jak woda - Bruce Lee.
Napisano Ponad rok temu
Jakie zgranie sie? Jak cie uke pcha z calej sily to jedynie co jest wazne zeby go ciepnac o ziemie ile fabryka dala. Im mocniej, tym lepsze kokyu. Kiedys Kanai sensei jednemu gosciowi zebra polamal w kokyu ho, jak tamtemu sie zachcialo sprawdzac skutecznoscKiedy ćwiczysz kokyu ho, zgranie się z ruchem uke, neutralizowanie jego siły lub zgranie się z nią i wykorzystywanie dynamiki jego ataku, to co ćwiczysz, jak nie "aiki" w znaczeniu tym czysto technicznym?
W Daito ryu kokyu ho cwicza zupelnie inaczej. Zwykla latwizna, bo uke nie moze oporowac.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przecież Ki wogle nie istnieje.. 8O :wink:
Tak wiem, upierdliwy jestem... :wink:
poza tym:
W Daito ryu kokyu ho cwicza zupelnie inaczej. Zwykla latwizna, bo uke nie moze oporowac.
Wiec jak, mają kokyu czy nie??
Napisano Ponad rok temu
nie nazywaja tego wcale kokyu ho.Wiec jak, mają kokyu czy nie??
Napisano Ponad rok temu
Nie nazywają kokyu ho, ćwiczą inaczej, to za przeproszeniem, co to ma za związek? Bokserzy też nie nazywają niczego kokyu ho i ćwicza inaczej.nie nazywaja tego wcale kokyu ho.Wiec jak, mają kokyu czy nie??
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Aikido-Krosno
- Ponad rok temu
-
wierzyc...nie wierzyc?
- Ponad rok temu
-
Gdzie najlepiej trenować Aikido w Bydgoszcz?? HELP
- Ponad rok temu
-
Seminarium - Shihan Seizo Takimoto 7 dan - 1-2.10 Warszawa
- Ponad rok temu
-
Gdzie w Warszawie rozpocząć trening?
- Ponad rok temu
-
Staż z senseiem Philippe Orban-Warszawa! :)
- Ponad rok temu
-
rzuty
- Ponad rok temu
-
Kiai
- Ponad rok temu
-
Czy jest mozliwe cwiczenie roznych styli aikido razem?
- Ponad rok temu
-
Uchwycenie umyslu atakujacego
- Ponad rok temu