subkultura? Bzdura?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a tak na powaznie, zalezy jak sie na to patrzy. nie jestem specem zadnym ale znalazlem takie madre slowa :
Subkulturę należy rozumieć jako wartości i normy obowiązujące w grupie społecznej stanowiącej całość szerszej zbiorowości, odmienne od obowiązujących ogół społeczeństwa. Funkcjonowanie subkultur młodzieżowych jest w dużej mierze uzależnione od stabilnej sytuacji politycznej i gospodarczej kraju, od szans i możliwości zaspokojenia potrzeb młodzieży.
reszta artykulu tu: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
o nas nie wspominaja hehehe ale tak czytajac odnioslem wrazenie, ze subkultura czyms sie szczegolnie wyroznia - strojem i ideologia(w wiekszosci przypadkow). coz, nikt raczej w abadach publicznie nie paraduje na codzien, zas co do ideologii capo, hmm, no tu chyba kazdy bedzie mial swoje odczucia. fakt, ze jest to pewnien sposob na zycie.
jednak tak podsumowujac mysle, ze jestesmy jakas subkulturka, w pewnym sensie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
:?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Odmienna muzyka.
Zwyczaje.
I tak jak nałogiem hipisów była trawka, tak naszym jest roda.
Napisano Ponad rok temu
reszta artykulu tu: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Artykuł żenada, dresiarzy ujął np. do szalikowców i do tzw. Jumoli (WTF?? 8O ). O metalowcach pisze że agresywni (ach ta muzyka... nasienie szatana 8) ), hiphopowców myli z raperami, a ten tekst w ogóle mnie rozwalił...:
Rockersi to miłośnicy motocykli, którzy ubierają się w skórzane buty i czarne kurtki z napisami: "SS", "WAR", "WEHRMAHT". Naczelną ich dewizą jest kult siły, co dobitnie wyraża hasło: "Jesteśmy kimś tylko dlatego, że ludzie się nas panicznie boją”.
8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O
A nawiązując do tematu, to ja nie ująłbym nas chyba jako subkulturę jednak. W końcu na co dzień nie ubieramy się specyficznie (niektórzy akcenty z Brasil, ale to nie wszyscy), ani nie przyświeca nam jakaś jedna ideologia. Słowem, przypadkowy zbiór ludzi robiących to, co kochają
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przypadkiem (już jakiś czas temu) rozmawiałem o tym ze studentką socjologii.. no i jej zdaniem (sama też para się capoeira) spełniamy wystarczająco dużo warunków by uznać nas za subkulturę (warunków już nie pamiętam - słaba pamięć, wspomnianego w poprzednich postach artykułu nie czytałem - brak czasu).
A teraz ode mnie:
socjologiem nie jestem, ale moim zdaniem ta (jak i inne humanistyczne nauki) jest na tyle elastyczna by ją lekko ponaciągać... w każdą ze stron - i tak jeden powie że nie jesteśmy, a druga (ukłon w stronę feministek :wink: ). Dużo zależy od tego, którą teorię/definicję by wziąć pod uwagę.. a zapewniam że jest ich baaaardzo dużo, jednakże bliżej nam do subkultury niż ludziom z innych sportów, SW i innych takich. Ja tam jestem się w stanie zgodzić na miano subkultury...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To może teraz nowy topic - czy Capoeira to sekta ?? :):):)
Napisano Ponad rok temu
konkurencja :wink:Kiedyś qmple szli na trening z berimbauami i atabaqe i jakieś "starsze Panie" mijając ich przeżegnały się i wyklęły ich od sekt
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Taekwondo i Capoeira
- Ponad rok temu
-
Opaska na ręke oraz na stope
- Ponad rok temu
-
Midi Capoeira
- Ponad rok temu
-
jak wy sie rozciagacie w capo
- Ponad rok temu
-
Ćwiczenia Siłowe I Rozciąganie
- Ponad rok temu
-
Pytanie do Oficina da Capoeira i kielczan z innych grup.
- Ponad rok temu
-
mocne mięśnie rąk a CAPOEIRA ?
- Ponad rok temu
-
"Samba z Bogami"
- Ponad rok temu
-
CAPOEIRA A ULICA
- Ponad rok temu
-
jogo duro