PYTANIE
Napisano Ponad rok temu
Dziś kopaliśmy pełno technik z zenkutsu i nie powiem żebym widziała w tym sens.
Żeby nie było, że się czepiam, bo za krótko trenuję karate żeby mądrzyć się na tematy technik i nie technik w nim, ale zastanawia mnie to.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Hmm....a moze mi ktoś dokładnie napisać jak trzeba to dobrze zrobić , bo ja niby umiem to robić, ale przewaznie tracę równowagę przy tej technice. Zarówno w zenkustudachi jak i również przy wykonywaniu w miejscu. :?
Kwestia dostatecznej ilości powtórzeń :> Ja już w pewnym momencie wątpiłem, czy będę umiał kopać mawashi bez utraty równowagi / pochylania / odchylania się, ale trochę poćwiczyłem i jakoś zaczęło samo wychodzić :>
Napisano Ponad rok temu
Nie prostuj nogi podporowej przy kopaniu.Hmm....a moze mi ktoś dokładnie napisać jak trzeba to dobrze zrobić , bo ja niby umiem to robić, ale przewaznie tracę równowagę przy tej technice. Zarówno w zenkustudachi jak i również przy wykonywaniu w miejscu. :?
Napisano Ponad rok temu
Drugie jest równie proste i wymaga kawałka ściany. Stanąć w lekkim rozkroku twarzą do ściany z palcami stóp przy ścianie i dłońmi na ścianie. Teraz biodra lekko wypchnąć i unieść nogę zgiętą jak do kopnięcia w bok cały czas trzymając kolano, biodra i dłonie przy ścianie. Po uniesieniu nogi wyprostować ją w kolanie dotykając palcami stopy ściany. Zarówno w pierwszym jak i w drugim ćwiczeniu powrót nogi kopiącej po tej samej trajektorii.
Wbrew pozorom nie są to łatwe ćwiczenia, ale powodzenia.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Na początku chciałbym powitać wszystkich forumowiczów, gdyż jestem tu nowy
W karate też sie narazie nienajlepiej orientuję, więc mam małą prośbę - niech mi ktoś powie jak wygląda pozycja zenkutsu
Napisano Ponad rok temu
Zresztą co ja się męczę, powiadają że jeden rysunek starcza za sto słów, więc chwila szukania w google i voila:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
to jes dosc znamienna cecha ksiazek nakayamy, ze rysunki stop nie odpowiadaja zdjeciom.
z tych fotografii radze jednak ominac te pochodzace z shotokai
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja tylko chciałbym nadmienić że zenkutsu to nieco inna pozycja od zenkutsu-dachi ;] Bynajmniej w Shotokan... no ale to jako ciekawostke podaje ;]
Biorąc pod uwagę, że słówko "dachi" znaczy tyle, co "postawa", nie jest to za bardzo możliwe :>
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A o zenkutsu "nogi (stopy?) w jednej linii" to pierwszy raz słyszę - ani to wygodne ani praktyczne (bardzo niestabilna pozycja).
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozycja zenkutsu to cos innego niz zenkutsu - tak to sie by tłumaczyło na polski... A różnica jest taka że w zenkutsu nogi masz w jednej linii ...
o rany...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ZAPRASZAMY NA PUCHAR POLSKI SEITEDO KARATE (OTWARTY)
- Ponad rok temu
-
Skróty Używane W Karate...
- Ponad rok temu
-
Pinna w październiku?
- Ponad rok temu
-
starość nie radość :P
- Ponad rok temu
-
shorin ryu -kielce