Boa & Afck 806 d2
Napisano Ponad rok temu
Ja widzialem cos na bladeforums, tylko teraz znalezc nie moge.
Napisano Ponad rok temu
W sumie tak... na kazdy noz mozna znalezc takich wlasnie "drwali"... i chyba ta anegdota Eugene sam sobie odpowiedzial na pytanie "czemu pajaki sie lamia"...A ja mysle, ze tak i juz wiadomo, czemu te czubki sie lamia.
Napisano Ponad rok temu
Odpowiedziałem na pytanie - czemu się częściej łamią w Rosji.W sumie tak... na kazdy noz mozna znalezc takich wlasnie "drwali"... i chyba ta anegdota Eugene sam sobie odpowiedzial na pytanie "czemu pajaki sie lamia"...
Na pytanie "czemu pajaki sie lamia?"- odpowiedź oczewista. Bo sporo modeli mają ciękie czubki oraz obróbka cieplna VG10 (na tą stal najwięcej narzekań) i kontrola jakości jest niestabilna.
Kultura nożowa - to odrębna kwestja.
Napisano Ponad rok temu
M2 też giętkością i udarnością się nie wyróżnia, a następcą S60V wybrali S30V bo jest tańsza. Natomiast S90V po pierwsze droższa w zakupie, po drugie - cholernie oporna i droga w obróbce.Szczerze mowiac ja nie jestem stalofilem i na pewno nie wybieralbym noza tylko pod katem stali. Mysle ze z kazdej z tych trzech będziesz bardziej niż zadowolny... do czasu aż Ci się np połamie Boa, bo podobno s60v jest krucha, chociaż świetnie tnie. A M2 jest bardzo często wymieniana przez bardziej doświadczonych użytkowników jako ulubiona stal na nieduże noże. Dlaczego? nie wiem nie miałem, ale wszyscy chwalą cięcie i trzymanie ostrza. Spytaj Rybaka. Też świetnie tnie i pewnie jest bardziej odporna na naprężenia od s60v, a ceną za to jest (niewielka) rdzewność. Jeśli nie będziesz trzymał noża w soku z cytryny to ja bym się nie bał.
A tak a propos s60v to myślę że Crucible nie bez powodu "wymyśliło" jej następcę - s90v, która podobno jeszcze wolniej się tępi i jest jeszcze bardziej odporna na korozję. Crucible twierdzi że s90v zapewnia najlepsze trzymanie ostrza ze wszystkich stali nierdzewnych. Więc jeżeli nóż ma być z topowej stali to może coś z s90v? Może Socom Elite Tactical?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
M2 też giętkością i udarnością się nie wyróżnia, a następcą S60V wybrali S30V bo jest tańsza. Natomiast S90V po pierwsze droższa w zakupie, po drugie - cholernie oporna i droga w obróbce.
s30v na następcę S60v wybrali producenci noży, a producent stali (Crucible) za następcę s60v uważa właśnie s90v. Że trudna w obróbce to problem producenta a nie mój A z M2 to masz właściwie rację, z tego co pamiętam jakiś wykres, to s60 miało też lepsze trzymanie ostrza i właściwie jest "nierdzewna", ale nie słyszałem żeby komuś pokryszyło się M2, a o s60v i nawet s30v sporo. Ale myślę że każda z tych stali i tak będzie aż nadto dla zwykłego użytkownika, takiego jak ja. Ja jestem zadowolony z noży z ats-34/154cm, s30v czy 440c od dobrego producenta.
A tak w ogóle jak bym chciał mieć nóż z topowej stali to w małym (folderze) wybierałbym chyba między s90v a 10v (ma wyjątkowo dużo karbidków), a w dużym wziął cpm3v. ale to tylko gdybanie bo żadnej nie miałem okazji wypróbować
Napisano Ponad rok temu
Przejrzłem odnosniki które wkleił Rybak i coraz poważniej zasanawiam się nad 710. Dylemat który mam to m2 czrny czy 154 srebrny. Noza nie miałem w ręku ale foty ujawniają jego klase. Wygląda na wielkiego spryciaża...
Pierwsze przykazanie: nigdy nie wierz zdjeciom ;-)
Drugie: idz do SN i obmacaj, albo umow sie z kims z Wawy, kto go ma.
Albo przejdz sie na Pola Mokotowskie jak bedzie ciulkwens, zeby Ci pokazal swojego slynnego rozklekotanego emeryta
Napisano Ponad rok temu
Mam wrażenie że temat został wyczerpany i powoli zmieża do swego końca.
O Boa za dużo sie nie dowiedziałem, a szkoda bo wygląda na interesujący ostrze. Natomiast koledzy po nozu skierowali mnie w stronę 710 i to dobrze.
Troszkę porozprawialiśmy o stalach i o użyteczności. Teraz zostały badania organoleptyczne.
Jak będzie spotkanie chętnie wpadnę oraz odwiedzę po raz kolejny świat Noży.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
W jednym z polskich sklepów internetowych wypowiadał się uzytkownik który wyszczebił boa na konserwie. Tu odzywa się kruchość s60v ale cięcie jest ponoć fenomenalne.
nie na konserwie ale na puszce od piwa..
tak - wyszczerbil mi sie blyskawicznie..
tnie fajnie, ale jest kruchy.. zbyt kruchy jak dla mnie
teraz laze z 440C i mowiac szczerze to nic jej nie brakuje
a poza tym w Boa po roku padl mi speed safe - po prostu pekl..
lepiej sobie kup cos innego (chocby tego BM)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Noże William Henry
- Ponad rok temu
-
Spyderco native
- Ponad rok temu
-
scyzoryk brytyjski
- Ponad rok temu
-
Mora311
- Ponad rok temu
-
konkurs na przerobke noza - propozycja
- Ponad rok temu
-
O ostrzeniu convex'u Fallkniven'a
- Ponad rok temu
-
noze ceramiczne
- Ponad rok temu
-
Spyderco news
- Ponad rok temu
-
do czego służą nożyki "niedźwiedzi pazur" ?
- Ponad rok temu
-
Foldery od Leathermana
- Ponad rok temu