PRZETARG NA ZROBIENIE NOŻA
Napisano Ponad rok temu
Obiektem przetargu jest nóż. Bez rękojeści, zahartowany, z nawierconymi dziurami, ze szlifem, czyli wszystko prócz rękojeści i wykończeniówki(polerka czy coś). Wykończenie to chciałbym coś jakby niedo-satinfinish. Czyli gładka stal, ale co się nie świeci. Nóż ma być do pracy.
Wymiary:
grubość płaskownika coś około 6mm, długość klinki 22-25cm, szerokość klinki około 4,5-6cm.
Załączam rysunek obrazujący "na oko" jak ma ten nóż wyglądać.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
stal: o1, d2, nz3, ewentualnie własną propozycję.
Chętnych proszę na priv, by obgadać projekt, kwestię finansowe i czas realizacji. Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli ma być tylko do rąbania, to trzeba chyba zmienić kształt rękojeści, bo będzie wyślizgiwał się z ręki. Na taki spory nożyk, to chyba jednak D2 nie do końca, chyba, że nisko hartowana ( a to szkoda stali by było)
Przemyśl, czy nie taniej w sklepie kupić, no chyba, że chcesz "customa".
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Hmmm.....projekt oczywiście będzie zmieniany, dzięki Kubek za uwagi, może ktoś się jeszcze wypowie? A jeśli zamieściłbym pełny projekt z opisem to czy ktoś by się podjął?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Zamieść projekt, to można będzie przynajmniej podyskutować.
Mnie bardzo ciekawi, ile koledzy po pilniku będą chcięli za zrobienie takiego noża, bo to sporo roboty będzie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
tym bardziej ze te "5 metrów spodni" to nuda jakich mało.
a poza tym szlif na tasmówce nie jest tanszy. czy wiesz ile trza sie uczyc i ile materiału zmarnowac zeby dobrze robic na tasmie?
przy nozach tak jak przy wszystkim - nie placisz a produkt ale za doswiadczenie.
ps. moim zdaniem - zrób sobie sam ten nóz. nawet jak nie wyjdzie jak spod igły to bedzie twój custom. naprawde TWÓJ.
pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Custom ma sens jeśli zależy Ci na jakości i wyjątkowości noża. Jak chcesz mieć tanio, to tylko seryjne.
Napisano Ponad rok temu
Kwestia ceny. Czy ja mam temu komuś opłacić naukę pracy na taśmówce? Nie. Ja tylko myślę, że szybciej będzie zrobić szlif na taśmie niż pilnikiem, a czas to pieniądz.
A samemu nie mam jak zrobić noża, bo właściciel mieszkania, które wynajmuję nie zgodzi się na warsztat, a do domu będę mieć dość daleko, a robienie noża 3h raz na dwa tygodnie mija się z celem.
Napisano Ponad rok temu
dwa, do robienia noza nie trza warsztatu, bo wielu tutaj obecnych nozorobów robi cudenka w domu albo na balkonie.
trzy, nie masz co sie unosic bo nikt tu złych checi nie miał wobec ciebie. tylko dobre rady.
cztery, jak robi sie przetarg na nóz to nie wie czego mozna sie spodziewac. tak ze nie miej potem pretensji ze jest nie taki jak byc powinien. najpierw sie robi a potem sprzedaje.
pięć- robienie pilnikiem nie jest drozsze bo nie płacisz za roboczo godziny tylko za efekt.
Napisano Ponad rok temu
"5 metrów spodni"-wybacz, że nie będę karczować krzorów 3cm tanto, convex z potrójnie łamanym ostrzem :wink:
Spoko, a przetarg, to przetarg, i dlatego liczę, że ktoś zrobi za mniejsze pieniądze. Tyle, po prostu wolna konkurencja
Właściciel nie chce widzieć nawet pilnika czy papieru ściernego w domu:(
Nie płacę za roboczogodziny...? Czy gdy efekt jest ten sam, z tym, że w jednym wypadku twórca poświęcił nożowi pół roku a w drugim 10h, to czy cena będzie identyczna?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
a jesli chodzi o karczowanie to naprawde, kup sobie w rolniku najzwyklejsza machete. około 28 zeta, po naostrzeniu do takich celów jest wystarczajaca.
Napisano Ponad rok temu
A karczowac to ja muszę takie krzory potężne a i drewienko na ognisko zdobyć, a to szałas zbudować, a to gałęzie na drzewku przyciąć, tak więc zwykłą maczeta będzie za lekka
W ciągu kilku dni, góra tygodnia wrzuce już ostateczny projekt i będzie to termin gdy przetarg się zakończy a prejekt równocześnie dostanie wykonawca. Wtedy sobie podyskutujemy dlaczego taka a nie inna rekojeść, że garda za mała, etc. :wink:
Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nóż łańcuchowy ;)
- Ponad rok temu
-
Do Konusownerów.
- Ponad rok temu
-
toxic