Krótkofalówki...
Napisano Ponad rok temu
Będąc w Szczyrku zaobserwowałem człeka, który do kontaktu zbliskimi używał malutkiej krótkofalówki (zastanawiały mnie tylko te wielkie sanki, które za sobą ciągnął i niebieski krzyż na ramieniu :wink: ).
Nie chcąc do końca kopiować jego rozwiazań, postanowiłem, że daruję sobie te sanki ale krótkofalówkę to bym sobie załatwił/kupił.
Pytanie moje jest takie - czy szanowni forumowicze mają doświadczenia ze sprzętem takim, jakie ewentualnie marki polecają i na co zwrócić uwagę przy zakupie.
Prosze mieć na uwadze, ze komunikacja może odbywac się w terenie górzystym.
pozdr
kurm
p.s.
oczywiście są tel. kom. ale trochę to kosztowne, zwłaszcza za granicą.
k.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jest jeszcze kwestia zasięgu w górach, czasem jest, a częściej go nie ma. Sam chodzę sobie po górach, więc wiem. Co do krótkofalówek, na nieduże odległości powinny być dobre. Gorzej jeśli ktoś idzie sikać na drugą stronę góry :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
podam ci secret sposób... beirzesz dwa kubki po lodach typu plastikowa nicosc... i dwa guziki i tyle sznurka ile ci tam czeba..dziurawisz dna przez to rpzeicgasz sznurki blokuejsz guzikami...i tka oto masz telefon... teraz napisznasz snzurek i juz wiesz gdzie rodzinka jest..i mozesz tez pogadac
phi.. taki sposób to ja znam od czasu, jak ukończyłem szkolenie taktyczne w grupie starszaków państwowego przedszkola nr 2.
Kryptonim - Wiewiórki.
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Jest jeszcze kwestia zasięgu w górach, czasem jest, a częściej go nie ma. Sam chodzę sobie po górach, więc wiem. Co do krótkofalówek, na nieduże odległości powinny być dobre. Gorzej jeśli ktoś idzie sikać na drugą stronę góry :wink:
tam gdzie musiałem rozmawiać, to zasięg raczej był.
sikanie natomiast odbywa się generalnie bez przekraczania szczytów, więc jakoś by może dało radę. zastanawiam się tylko, na ile podawane odległosći 3 czy też 5 km odpowiadają w terenie górzystym i zalesionym prawdzie....?
Napisano Ponad rok temu
Polecam Maxcom uzywam i sa nawet dobre
a jakie, w jakim terenie i jak sobie radzą?
Napisano Ponad rok temu
W Tatrach jest ciekawiej
na ile podawane odległosći 3 czy też 5 km odpowiadają w terenie górzystym i zalesionym prawdzie....?
A pamiętasz operację Market Garden i co wtedy zawaliło?
Napisano Ponad rok temu
W Tatrach jest ciekawiejna ile podawane odległosći 3 czy też 5 km odpowiadają w terenie górzystym i zalesionym prawdzie....?
A pamiętasz operację Market Garden i co wtedy zawaliło?
ee...nnoooo..... mur się zawalił?
Napisano Ponad rok temu
ee...nnoooo..... mur się zawalił?
... na generała Sosabowskiego
A tak na poważnie to łączność radiowa używana na pustyni, okazała się nieskuteczna w tym wypadku.
Napisano Ponad rok temu
... na generała Sosabowskiegoee...nnoooo..... mur się zawalił?
A tak na poważnie to łączność radiowa używana na pustyni, okazała się nieskuteczna w tym wypadku.
60 lat później niejeki G.W.Busch wybrał się z "bratnią pomocą" do narodu irackiego.....
Też im się krótkofalówki popsuły i o mało tej wojny nie przegrali.
Wniosek z tego taki, że w obliczu napiętej sytuacji międzynarodowej nie mogę sobie pozwolić na zakup byle czego, bo mogę coś przegrać.
Sam widzisz, że moje pytanie jest jak najbardziej zasadne. :wink:
Napisano Ponad rok temu
to ma być LPD, PMR, CB czy jeszcze coś innego ?
[uzywam czasami LPD i CB]
Napisano Ponad rok temu
musisz sobie odpowiedzieć na jedno zajebiście ważne pytanie :
pytanie oczywiście podstawowe... ale nie mam pojęcia o czym piszesz :wink:
lece na google poczytać trochę o tym
Napisano Ponad rok temu
szpanermusisz sobie odpowiedzieć na jedno zajebiście ważne pytanie :
Napisano Ponad rok temu
a komórki z funkcją PTT nie wchodza w grę ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
sorki - właściwie pytanie powinno być nieco inne - do czego dokładnie będziesz używał , jakie odległości, jakie teren, zalesienie ? ... tylko nie posiadam wystarczającej wiedzy żeby doradzić na pewno dobrze
a komórki z funkcją PTT nie wchodza w grę ?
więc tak - używał będę do kontaktu w terenie górzystym i zalesionym zasadniczo, w odległościach.... no włałsnie tak dokładnie nie wiem.
generalnie przyjmuję, że te 5 km to by wystarczyło (gdyby było prawdziwe). jeżeli oddalimy się pow. 5 km (co może się sporadycznie zdazyć), no to trudno - zostaje comórka.
znalazłem na allegro modele po 300 pln, deklarujące zasięg w granicach 18 km ("przy idealnych warunkach"). Nie wiem jak wpływają góry i lasy na zakłucenie "idealnych warunków" i jak drastycznie spadają deklarowane zasięgi.
pozdr
k.
Napisano Ponad rok temu
LPD [Low Power Device] i PMR [nie pamiętam jak się rozwija ten skrót] działają na tej samej albo podobnej czestotliwości w okolicach 430MHz [CB koło 27 MHz] co ma oczywiście związek z przenikalnością, rozchodzeniem się fal itp.
[[[niektóre modele mają ciekawą funkcję - alarm kiedy drugie urządzenie znajdzie się poza zasięgiem]]]
LPD ma mniejszą moc [rzędu 1/8 W] PMR chyba coś koło 1W
ze względu na małą moc LPD są czasami używane jako "baby caller" [czy jakoś tak - zostawia się przy dziecku żeby słyszeć kiedy się obudzi] ja kupiłem w celu rozmawiania między dwoma samochodami jadącymi koło siebie [chociaż jako teraz działa też w tej drugiej funkcji] zasię ... można przyjąć że do 1 km [trochę lasu jakiś budynek] mniej jeśli dużo budynków [ok 700m] , więcej na płaskim terenie [np. 4 km]
PMR ma nieco większy zasięg [rzędu 3km w średnim przypadku]
CB [modele ręczne]- jeszcze większy zasięg [moc do 4W] ale ponoć przenikalność fal mniejsza
LPD i PMR są jednak mniejsze i lżejsze niż CB
do tych zastosowań co podałeś można wypróbować PMR [najlepiej faktycznie wypróbować zamiast kupować] o ile to będzie w terenie - co będzie się działo po wejściu do budynku ...
o innych rodzajach łączności się nie wypowiadam bo się nie znam, poza tym chyba nie ma innych ogólnodostępnych częstotliwości
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowości w ofercie Maxpedition
- Ponad rok temu
-
Jaki kolor plecaka wybierasz
- Ponad rok temu
-
Oswieccie mnie!!!!
- Ponad rok temu
-
POLSKI plecak survivalowy- recenzja po wyprawie.
- Ponad rok temu
-
Jak przypiac?
- Ponad rok temu
-
TAKTYCZNE/EDC --RADIO--JAKIE KTO POSIADA-UŻYWA-OPINIE
- Ponad rok temu
-
czy lina alp. po 2 latach leżenia sie do czegoś nadaje ??
- Ponad rok temu
-
Glo-Toob
- Ponad rok temu
-
INOVA X1-REGULACJA NAPIĘCIE-- POGROMCY MITÓW!!!
- Ponad rok temu
-
taktyczny pendrive
- Ponad rok temu