może tak :
LPD [Low Power Device] i PMR [nie pamiętam jak się rozwija ten skrót] działają na tej samej albo podobnej czestotliwości w okolicach 430MHz [CB koło 27 MHz] co ma oczywiście związek z przenikalnością, rozchodzeniem się fal itp.
[[[niektóre modele mają ciekawą funkcję - alarm kiedy drugie urządzenie znajdzie się poza zasięgiem]]]
LPD ma mniejszą moc [rzędu 1/8 W] PMR chyba coś koło 1W
ze względu na małą moc LPD są czasami używane jako "baby caller" [czy jakoś tak - zostawia się przy dziecku żeby słyszeć kiedy się obudzi] ja kupiłem w celu rozmawiania między dwoma samochodami jadącymi koło siebie [chociaż jako teraz działa też w tej drugiej funkcji] zasię ... można przyjąć że do 1 km [trochę lasu jakiś budynek] mniej jeśli dużo budynków [ok 700m] , więcej na płaskim terenie [np. 4 km]
PMR ma nieco większy zasięg [rzędu 3km w średnim przypadku]
CB [modele ręczne]- jeszcze większy zasięg [moc do 4W] ale ponoć przenikalność fal mniejsza
LPD i PMR są jednak mniejsze i lżejsze niż CB
do tych zastosowań co podałeś można wypróbować PMR [najlepiej faktycznie wypróbować zamiast kupować] o ile to będzie w terenie - co będzie się działo po wejściu do budynku ...
o innych rodzajach łączności się nie wypowiadam bo się nie znam, poza tym chyba nie ma innych ogólnodostępnych częstotliwości
poklon
teraz to juz mniej wiecej wiem czego szukac...
thnx
pozdr
k.