może tak :
LPD [Low Power Device] i PMR [nie pamiętam jak się rozwija ten skrót] działają na tej samej albo podobnej czestotliwości w okolicach 430MHz [CB koło 27 MHz] co ma oczywiście związek z przenikalnością, rozchodzeniem się fal itp.
[[[niektóre modele mają ciekawą funkcję - alarm kiedy drugie urządzenie znajdzie się poza zasięgiem]]]
LPD ma mniejszą moc [rzędu 1/8 W] PMR chyba coś koło 1W
ze względu na małą moc LPD są czasami używane jako "baby caller" [czy jakoś tak - zostawia się przy dziecku żeby słyszeć kiedy się obudzi] ja kupiłem w celu rozmawiania między dwoma samochodami jadącymi koło siebie [chociaż jako teraz działa też w tej drugiej funkcji] zasię ... można przyjąć że do 1 km [trochę lasu jakiś budynek] mniej jeśli dużo budynków [ok 700m] , więcej na płaskim terenie [np. 4 km]
PMR ma nieco większy zasięg [rzędu 3km w średnim przypadku]
CB [modele ręczne]- jeszcze większy zasięg [moc do 4W] ale ponoć przenikalność fal mniejsza
LPD i PMR są jednak mniejsze i lżejsze niż CB
do tych zastosowań co podałeś można wypróbować PMR [najlepiej faktycznie wypróbować zamiast kupować] o ile to będzie w terenie - co będzie się działo po wejściu do budynku ...![]()
o innych rodzajach łączności się nie wypowiadam bo się nie znam, poza tym chyba nie ma innych ogólnodostępnych częstotliwości
poklon
teraz to juz mniej wiecej wiem czego szukac...
thnx
pozdr
k.

FaceBook