Back lock puści. Dobrze wykonany i dopasowany liner z porządnej grubej zahartowanej stali nie puści. Jak i frame lock. IMHO...
a propos linersie w Bucku, to są tacy na bladeforums którzy twierdzą że w ten sposób są w stanie odblokowac każdego liner locka...
Porównanie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mam nadzieje, ze nam Nozoman wybaczy.
Czytales to? IMO ciekawe.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Back lock puści. Dobrze wykonany i dopasowany liner z porządnej grubej zahartowanej stali nie puści. Jak i frame lock. IMHO
a to jeszcze się poprzekomarzam ja tam nie wiem czy backlock w Extrema Ratio jest w stanie puścić, cokolwiek by z nim nie robić. Z tego co pamietam z testu Messer Magazine to nie chciał puścić. A'propos liner locków to odmienne zdanie w tej sprawie ma m.in. Joe Talmadge, który mówi że widział mnóstwo problemów z linersami, często to zależy od jego długości, sprężynowania itp., ale jego zdaniem nie jest to do końca pewna blokada. Z kolei Cliff Stamp mówi że przy ruchu obrotowym rękojeścią (np po "wykręcaniu" wbitego w cos czubka) można niechcący odblokować frame'a. A jak niechcący odblokować axisa?
Napisano Ponad rok temu
A jak niechcący odblokować axisa?
Niedawno czytalem tez gdzies na BF, ze ktos tam odblokowal chyba kciukiem AFCK przy zmianie uchwytu.
Probowalem moim TSEKiem i ni chuinki nie idzie. Moze za malo sposobow zmiany uchwytu znam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale chciałbym wiedzieć, za co wybulę dodatkowe 300 zeta...
Czy SRK rzeczywiście jest ostrzejszy (w sensie golenia), którym się lepiej tnie, którym rąbie, no i przede wszystkim jak się zachowuje VG10? Do tej pory używałem jedynie klasycznych stali (440, 1095), a nie mogę znaleźć porównania własności fizycznych (trzymanie ostrza, wytrzymałość na ukruszenia, itd.) lepszych stali nierdzewnych w stostunku do węglowych.
Wybaczcie laikowi, byłbym wdzięczny gdyby ktoś powiedział mi, gdzie się mogę w tej materii dokształcić.
Jeśli ten A1, z założenia podstawowy/jedyny nóż na dłuższe wyjazdy ma mi się szybciej tępić czy łatwiej kruszyć, to już chyba wolę kupić tańszego SRKa i włożyć więcej trudu w jego codzienną pielęgnację...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Camillus CUDA Close Quarter Battle
- Ponad rok temu
-
RTAK idzie na emeryturę
- Ponad rok temu
-
Pytam bo nie wiem
- Ponad rok temu