Porównanie
Napisano Ponad rok temu
Jaka jest waga RAT7 z D2?
i generalnie poproszę o kilka słów, które pomogą mi wybrać. O przeznaczeniu chyba nie muszę pisać (moze na wszelki wypadek kilka słów: a więc nóż na kilkudniowe wypady do lasu do zadań wszelakich)
To jest jedno. Drugie pytanie:
nóż EDC - tutaj wybieram (tylko i wyłącznie!) pomiędzy: Lone Wolf Tighe Tactical Folder ze stali CPM-S30V, a Seki Cut Encounter ze stali D2. Prośba do Was (jako, że różnica w cenie jest delikatnie mówiąc spora): jakie są zalety stali S30V? Czy w nożu EDC nie wystarczy mi D2?
Proszę o wypowiedzi na temat. Nie szukam innych noży. (Wybaczcie takiego "disclajmera" , ale na jednym z zagranicznych forów użytkownicy (pytanie na temat EDC) zaczęli mi wymieniać inne modele, a na interesujący mnie temat uzyskałem niewiele informacji.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
D2 spokojnie na EDC wystarcza, spokojnie wystarcza 440c czy n690, a nawet AUS6 jak nie katujesz noża. O s30v mogę Ci powiedzieć tylko tyle co czytałem,więc nic nie powiem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Używam go głównie do otwierania wszelkiej masci opakowań (przebijanie) - stąd ksztalt głowni w wybranych przeze mnie modelach.
Na wszelki wypadek podaję linki:
Seki
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Mnie interesuje ostrze bez pokrycia.
Lone Wolf
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a podstawowe różnice między RAT-7 D2 i Fallkniven A1 są moim zdaniem takie:
stal - w pierwszym D2 w drugim VG10 laminowana 420 - ta druga powinna być mocniesza
szlif - pełny płaski w RAT i convex w A1 - ten pierwszy będzie na pewno lepiej ciął, drugi trudniej się ostrzy ale jest mocniejszy.
grubość i masa - Fallkniven ma grubszą klingę, 6 mm vs. 5 mm i ale lżejszy - 305 g.
podsumowając RAT-7 wygodniejszy do cięcia i kuchennych prac, A1 na pewno mocniejszy i lepszy np. do rąbania. Ja bym wolał RATa ze głównie ze względu na szlif. A patrzyłeś na Swamp Rata Camp Trampa?
Napisano Ponad rok temu
i RAT7 - a zdecydowało to, że łatwiej go naostrzyć w polowych warunach.
Dzięki
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
jesli nie brac pod uwage rdzewnosci, to D2 powinna być nawet lepsza do edc, a na pewno nie gorsza. Tyle że różnica w cenie pomiędzy tymi dwoma nożami na pewno nie bierze z rodzaju użytej stali.
Oczywiście, że nie, a przynajmniej nie tylko. W grę wchodzą tytanowe elementy itp. "metryczka" Wolfa znajduje się na stronie, do której podałem link. Seki mi wystarczy.
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście, że nie, a przynajmniej nie tylko. W grę wchodzą tytanowe elementy itp. "metryczka" Wolfa znajduje się na stronie, do której podałem link. Seki mi wystarczy.
no dość sporo tytanowych elementów bo rękojeść, liner lock i klips. W sumie tylko liners ma znaczenie, bo powinien lepiej blokowac od stalowego. Ale ja i tak bym chyba wolał Encountera, chociaż różnica między nimi wcale nie jest taka duża, przynajmniej w USA to około 15$. A tak w ogole jak kupisz to pochwal się i napisz coś o nim bo to ciekawy i mało popularny nożyk.
btw Tighe Tactical chyba już nie robią, ale jeszcze można go dostać.
Napisano Ponad rok temu
A1 na pewno mocniejszy i lepszy np. do rąbania.
Bo ja wiem? Pracowałem oboma nożami i mam nieodparte wrażenie, że RAT lepiej rąbie (pomimo dośc neutralnego wywazenia) od przewalonego na klingę A1. Po za tym oba noze sa na tyle mocne, ze cięzko stwierdzić bez bezsensownych i destrukcyjnych testów który jest "mocniejszy".
A tak naprawdę A1 i RAT7 trudno porównywać, bo to zupełnie inne podejście do noza terenowo-leśnego. Zalezy kto co lubi. Mi bardziej pasuje filozofia Ontario/RAT niż skandynawscy konweksiarze. Siódemka to dla mnie nóż dużo bardziej uniwersalny, lepszy w kuchni, wygodniejszy w łapie i last but not least - ładniejszy.
BTW - musze dokończyć tę cholerną recenzję A1 versus SRK.
Napisano Ponad rok temu
różnica pomiędzy Encounterem a "taktycznym" Wolfem jest w moim przypadku trochę większa, bo kupuję wersję small - 4 cale to dla mnie za duże ostrze jak na EDC. 3,25" w zupełności mi wystarczy.
Postaram się coś napisać na jego temat i zrobić parę zdjęć.
pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Bo ja wiem? Pracowałem oboma nożami i mam nieodparte wrażenie, że RAT lepiej rąbie (pomimo dośc neutralnego wywazenia) od przewalonego na klingę A1. Po za tym oba noze sa na tyle mocne, ze cięzko stwierdzić bez bezsensownych i destrukcyjnych testów który jest "mocniejszy".
A tak naprawdę A1 i RAT7 trudno porównywać, bo to zupełnie inne podejście do noza terenowo-leśnego. Zalezy kto co lubi. Mi bardziej pasuje filozofia Ontario/RAT niż skandynawscy konweksiarze. Siódemka to dla mnie nóż dużo bardziej uniwersalny, lepszy w kuchni, wygodniejszy w łapie i last but not least - ładniejszy.
no w sumie nie wiem dlaczego tak napisalem powtorzylem czyjas opinie. Powinien za to być lepszy do podważania czy rozłupywania, ale do rąbania niekoniecznie. Mi też bardziej odpowiada filozofia RAT-a. Wolalbym mieć pełny płaski szlif, nawet kosztem wytrzymałości.
Napisano Ponad rok temu
hmm... A1? przecież SRK ma zbliżoną długość głowni do S1... taką samą grubość (5mm) więc chyba z S1 można by go porównywać.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Camillus CUDA Close Quarter Battle
- Ponad rok temu