Kata shotokan
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rzeczywiście kiedyś obecne czarne pasy często uczyły się kata z książek. Było to jednak mniejsze zło... Wtedy pozostawała alternatywa nie znać wogóle jakiegoś kata czy też uczyć się go z książki ? Myślę, że ludzie wtedy nie uczyli sie z książek bo tak lepiej tylko dlatego, że nie było często innej możliwości...
Poza tym co to znaczy nauczyć się z ksiązki danego kata ? Jesli mamy na myśli opanowanie kolejności ruchów to OK. Możemy powiedzieć, że z książki da się to zrobić. Ponawiam jednak pytanie: co to znaczy nauczyć się kata ? Tylko trening z mistrzem, praktyka formy pod jego czujnym okiem oraz praktyczny trening zastosowania /bunkai/ pozwala na stwierdzenie: nauczyłem sie tego kata... Nie mam tu na myśli klubowego sensei, bo to często za mało...Proszę się nie obrażać ale uważam, że klubowi sensei sami muszą jeszcze studiować podstawowe formy. A niestety czesto po osiągnięciu stopnia mistrzowskiego i otwarciu swojego dojo uczą innych zapominając o własnym rozwoju. Pisząc mistrza, miałem na myśli shihana i to bezduskusyjnego. Dla mnie nie każdy 5 Dan to shihan. Być shihan to coś więcej, tzn. wytyczać drogę swoim uczniom /sensei/, którzy z kolei pokazują właściwą drogę i zrozumienie kata swoim uczniom... Kata to esencja naszego karate. Jego jądro. Tu nie może być kompromisu. Jeśli o tym zapomnimy, jeśli przyrównamy kata do form przy muzyce lub zaczniemy je studiować wyłącznie z książek będzie to oznaczało, że karate zmierza ku samozagładzie...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nauczyć sie kata to w rozumieniu opanować w stopniu dostatecznym ruchy. Jak już wyżej pisałem, uczymy sie w domu a na treningu sensei koryguje nasze błędy. A co do tego jaki sie ma pas i jakiego kata sie uczy to nie ma znaczenia. Jeżeli znasz techniki występujące w danym kata to jesteś w stanie sie go nauczyć. Może ci to zająć nawet cały dzień ale jeżeli masz dość samozaparcia dasz sobie rade.
Nauczysz sie ruchów z książki. Sensei skoryguje twoje błędy. Dobra - opanowałeś pierwszy z sześciu szczebelków prowadzących do nauki owego kata.
1. Nauka Formy
2. Nauka ura - kata
3. Nauka kata bunkai omote
4. Nauka kata engi bunkai
5. Nauka interpretacji każdego ruchu
6. Nauka kata bunkai
(Jeżeli o czyms zapomniałem bądz cos napisałem w tym źle to prosze mnie skorygowac)
Ale dopiero po opanowaniu tych wszystkich rzeczy mozesz powiedziec - umiem to kata.
Co do posta dana - łapie sie go nogami i łapami - nic dodac nic ująć.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. Nauka Formy
2. Nauka ura - kata
3. Nauka kata bunkai omote
4. Nauka kata engi bunkai
5. Nauka interpretacji każdego ruchu
6. Nauka kata bunkai
Oj chlopie troche namieszales z tymi punktami.
Napisano Ponad rok temu
1.yoi-no kisin;
2.inyo;
3.waza no kankyu;
4.tai no shinshuku;
5.kokyu;
6.kensei;
7.tyakugan;
8.zanshin.
Nauka kata obejmuje wszystkie te punkty.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...sprawdziłem w słowniku to co napisałeś...
poszukaj dobrze i sie zorientujesz. ciekawe tez po co ura kata?
Napisano Ponad rok temu
1: oczywistezapodawaj
2: zbedne
3, 4, 5: interpretacja-znaczenie i zastosowanie ruchow
Napisano Ponad rok temu
ciekawe tez po co ura kata?
Żebyś potrafił zareagowac w kazdej sytuacji. Bo po opanowaniu formu kata to sie przyzwyczajasz do okreslonej pozycji i strony. To tylko jeden z powodow.
A pkt. wziąłem z seminarium na ktorym byłem w sierpniu. Mogłem pomieszac kolejność bądź jakiegos tam zapomniec. Ale mniej wiecej tak to wygląda.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
EGZAMIN
- Ponad rok temu
-
wakacyjne treningi - kk
- Ponad rok temu
-
lista obecności.
- Ponad rok temu
-
Kimono do Full Contact
- Ponad rok temu
-
KARATECY - o Was pytam
- Ponad rok temu
-
Oszustwo na zawodach?
- Ponad rok temu
-
Refleksówka w karate ???
- Ponad rok temu
-
Beghetto lipiec/sierpien - ktos cos wie??
- Ponad rok temu
-
Ile razy w tyg. się rozciągasz?
- Ponad rok temu
-
Londyn 2012
- Ponad rok temu