Kata shotokan
Napisano Ponad rok temu
Mam nagrane na taśmie video jak Kanazawa opowiada o powstaniu kata Heian. Może przjęzyczenie ? Nie mam pojęcia 8O
Napisano Ponad rok temu
jednak mam wrazenie , że to Giro jest najblizej prawdy.
Napisano Ponad rok temu
..."Tym bardziej, że już nie żył...
Yasutsune (Anko) Itosu (1831 - 1915)"...
Właśnie owa względność źródeł powoduje, że nie warto się spierać o szczegóły historii karate shotokan. Tak na marginesie przeczytałem historię napisaną przez Giro, i jest to jeden z lepszych tekstów jakie czytałem. Oczywiście czasem widać źródło z którego autor korzystał ponieważ zbyt mało wysiłku zostało włożone w przełożenie tekstu na język własny... Jednak merytorycznie moim zdaniem bardzo dobry tekst. Gratuluję !
dan
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Yasutsune (Ankoh) Azato
(1828-1906)
Napisano Ponad rok temu
powstały z pinian kata czy z kanku dai[/quote]
Napisano Ponad rok temu
Do autora tematu - tu też masz filmiki z kata shotokanu [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] patrz dział media, potem filmy.
Napisano Ponad rok temu
Kata Pinian (Pinan, Heian) lub na odwrót, jak kto lubi, powstały: pierwsze dwa na bazie nieistniejących kata Chanan, stworzonych przez Sokona Matsumurę (niektórzy twierdzą że przez Itosu), następne na bazie prawdopodobnie Kushanku, tylko nie pytajcie której wersji (bynajmniej mi nie chodzi o Dai i Sho), bo to nie takie proste, ale na pewno nie na bazie Kanku Dai. Ostateczna forma Kanku dai została ustalona dopiero na słynnej standaryzacji JKA kata w 1949 roku... Do tego czasu kata ewaluowało z Kushanku Matsumura.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
EGZAMIN
- Ponad rok temu
-
wakacyjne treningi - kk
- Ponad rok temu
-
lista obecności.
- Ponad rok temu
-
Kimono do Full Contact
- Ponad rok temu
-
KARATECY - o Was pytam
- Ponad rok temu
-
Oszustwo na zawodach?
- Ponad rok temu
-
Refleksówka w karate ???
- Ponad rok temu
-
Beghetto lipiec/sierpien - ktos cos wie??
- Ponad rok temu
-
Ile razy w tyg. się rozciągasz?
- Ponad rok temu
-
Londyn 2012
- Ponad rok temu