Co i gdzie wybrać?
Napisano Ponad rok temu
Obserwując niebezpieczny wzrost populacji gatunków z rodziny szeleszczących, jak każdy trzeźwo myślący człowiek, doszedłem do wniosku, że warto się zaopatrzyć w coś, co pomoże mi np. uniknąć niepotrzebnej utraty telefonu :wink: .
Ciekawym rozwiązaniem była dla mnie pałka teleskopowa, ale w nią zaopatrzył się już brat. Przekonałem się o jej skuteczności, lecz jednak wolałbym coś "subtelniejszego".
Przegladając nieco artykułów na necie trafiłem na coś takiego jak Yawara. Jako, że już kiedyś o tym słyszałem to zagłębiłem się w literaturę i stwierdziłem, że jest to całkiem ciekawa pozycja jako broń do samoobrony.
W tym miejscu zwracam się do Panów (i Pań oczywiście :wink: ) o radę.
1) Czy jest to broń dobra dla kogoś dość żółtego w temacie walk? (pół roku Taekwondo i okazyjne sparingi freestyle'u)
2) Jak jest z poręcznością? Czy np. lepiej nadaje się do tego ten dynks (kubotan) do kluczy?
3) Czy przy wzroście 190 cm i masywnej posturze taka broń się sprawdzi (oczywiście nie oczekuje cud na kiju, ale żeby bolało bardziej niż gołą łapą).
4) Czy są jakieś sklepy internetowe gdzie można dostać Yawarę? Sprawdziłem allegro, kilka wyszukiwarek i wyskoczył mi tylko sklep z tymi kubotanami. Natomiast czy w którymś ze sklepów w Krakowie oferują taką broń? Znalazłem posta z adresami, ale nie miałem jeszcze okazji ich sprawdzić bo jestem unieruchomiony z powodu niedawnej operacji :wink: .
Huh, dużo tego jak na pierwszy raz, ale mam nadzieję, że znajdzie się ktoś, kto będzie w stanie mi pomóc :-) .
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Yawarę zrób sobie sam ... co za problem - to w końcu tylko kawałek pręta. Możesz zrobić z metalu, drewna , kości , twardego plastiku- ze wszystkiego. Nikt raczej takiej broni "nie sprzedaje", chyba że jakiś amator na Allegro.
Ktoś tutaj ( tzn. na vortalu budo ) robił i sprzedawał yawary/kubotany. Poszukaj. Ale jak dla mnie zrobienie czegoś takiego własnoręcznie byłoby świetną zabawą.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
budo: wykonanie yawary [pl] <-- zpbacz koniecznie
Napisano Ponad rok temu
Poprawię [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ale ja bym się bał o ten ostry koniec
Napisano Ponad rok temu
)
Napisano Ponad rok temu
Może wykażę się brakiem finezji, ale chyba lepszy od jawary będzie zwykły baton, czy nawet łańcuch. Mniej poręczne przy noszeniu, ale yawarą jest ciężej wyjść ze staecia z gościem z nożem, niż przy pomocy batona(zasięg i brak koniecznościo wczodzenia w zwarcie
)
Łańcuch vs. nóż przestraszony Nie wiem jak w twoim, ale w moim Matriksie to nie jest dobry pomysł.
Baton Yawara nie służy do walki z nożownikiem (do tego najlepszy jest duuuży dystans i ewentualnie maczeta), ale jest najporęczniejszym wspomaganiem w autobusie, windzie, na klatce schodowej czy w lokalu.
Możesz mieć zawsze przy sobie i to nie nosząc kamizelki, uprzęży itp.
Napisano Ponad rok temu
Łańcuch vs. nóż przestraszony Nie wiem jak w twoim, ale w moim Matriksie to nie jest dobry pomysł.
Baton Yawara nie służy do walki z nożownikiem (do tego najlepszy jest duuuży dystans i ewentualnie maczeta), ale jest najporęczniejszym wspomaganiem w autobusie, windzie, na klatce schodowej czy w lokalu.
Możesz mieć zawsze przy sobie i to nie nosząc kamizelki, uprzęży itp.
Podpisuję sie pod tym obiema ręcyma
Ja chciałem napisac to samo z tym że na nóż polecić pistolet
Napisano Ponad rok temu
I to tez nie w każdej sytuacji :wink:Ja chciałem napisac to samo z tym że na nóż polecić pistolet
Napisano Ponad rok temu
(...)[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników](...)
No, moim zdaniem patent jest nadwyraz ciekawy. Dobrze się składa bo sklep jest w Krakowie, więc podskoczę do niego jak będę mógł i sprawię sobię coś takiego (bo cena żadna). Jak przetestuję to zdam relacje :-) .
Jeszcze raz - podziękowania dla wszystkich; nie spodziewałem się takiej życzliwości. Najmilsze forum jakie znam :wink: .
Napisano Ponad rok temu
Vercengetoryx - a walczyłeś kiedyś łańcuchem?
Napisano Ponad rok temu
Jak przetestuję to zdam relacje
8O
Jak Ci nie przeszkadza niezbyt ładny wygląd to polecam duże wiertło do betonu grubo owinięte taśmą izolacyjną... sekunda roboty i otrzymujesz naprawdę fajny sprzęt....
Napisano Ponad rok temu
Łańcuchem bawiłem się na treningach i wcale nie jest to nieużyteczne, tylko należy umiejętnie nim władać i dobrze dobrać. Tzn. niegruby łańcuch a na końcu np. metalowa duża nakrętka. Swoją drogą marynarze lubię napierdalać takim ciężarkiem na lince, który oryginalnie służył do rzucania cumy.
Napisano Ponad rok temu
No i łancucha używano w Mechanicznej Pomarańczy
Napisano Ponad rok temu
Miałem napisac że na dośc szybkiego kolesia z nożem co nie bedzie sie bał go użyć baton to kiepskie rozwiązanie :? Nóz jest wielokrotnie szybszy i poręczniejszy , można dźgac i ciąć nie mówię juz o porównaniu skutecznosci noża w porównaniu do pałki w bardzo blisim dystansie.
Jeszcze kilka lat temu myślałem że kolo z nozem to żaden problem - jestem dośc szybki , złapię reke z nożem i po sprawie. Jednak po próbach z kumplami okazało sie że kazdy z nas z nożem pociął bez problemu tego bez noża :twisted: i nie musze chyba wspominac że żaden z nas nie jest specjalistą ani od walki wręcz ani od walki nożem
Na nóż najlepszy jest pistolet i to nawet nie zawsze jak dodał Hellfire :wink:
Kurde, naprawdę no ja nie mam pojecia o wykorzystaniu łańcucha w walce 8O
Interesuje mnie jak mozna sie tym bronić w knajpie gdzie jest full ludzi i ogólnie mało miejsca ?!
Napisano Ponad rok temu
A co do realnego starcia z nożem...podpisuję się, w praktyce masz marne szanse na obronę. No chyba, że gość jest pikjany albo śpi.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
dresy coś o nich
- Ponad rok temu
-
techniki nożne- niskie
- Ponad rok temu
-
taktyka walki niskiego a krępego
- Ponad rok temu