Trekking -Bajkał i północna Mongolia
Napisano Ponad rok temu
Plecak spakowany, wizy odebrane, gotów do wyjazdu, a tu coś takiego.
Tajga solo (no nie wiem - chyba jeszcze nie czuje się na tyle, mimo kilku wyjazdów w tajgę - do tej pory był ze mną zawsze przewodnik) to nie Bieszczady, więc szukam kompana lub kompanów dysponujących około miesiącem wolnego i mających świadomość, że to trochę inna skala problemu niż w polskich realiach.
Może to nie najlepszy pomysł, żeby na taki wypad jechać z kimś kogo się nie zna, ale za daleko zabrnąłem i szak mnie trafia na samą myśl, że miałbym to odpuścić.
Taki mało elegancki wstep.
Wyjazd oczywiście można przesunąć o kilka dni.
Tak na marginesie , mam 40 lat.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Akme - i Ty narzekasz :shocked!:Ehhh... gdyby nie zona... pisalbym sie bez dwoch zdan...
Mnie, ...wa mac, trzyma zona, tesciowie i to, ze jestem w Reichu na kontrakcie i nie mam urlopu
A od 3 lat nigdzie nie bylem
I co ja mam powiedziec? Pewnie tylko ..."Niech mnie ktos przytuli"... ze lzami w oczach
Napisano Ponad rok temu
Nie no... ogolnie to nie narzekam... czasem tylko pomrudze...Akme - i Ty narzekasz
W sumie ciesze sie, ze zona ma podobnie jak ja outdoorowa dusze... ale na tajge to jej nie namowie Zreszta mamy juz inne (tez ciekawe) plany na ten rok...
Bionick... no nie zazdroszecze... od 3 lat nie ruszac sie z domu? Chyba bym olal taki kontrakt (gdybym mogl oczywiscie) :roll:
Ale zeby nie robic oftopa... ludzie - korzystajcie z okazji, ze mozecie zabrac sie z kims kto ma doswiadczenie w tego typu wyprawach! To jest dopiero przygoda!
Kiedys sie tam wybiore...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bilety, wizy, + inne ok 1200-1500USD.Jakie na oko koszta takiej wyprawy sa? Jakis dolny limit wiekowy? Ostatnio bylo 24..
Odpowiedź na drugie pytanie trudniejsza . Ktoś może mieć 40lat i być totalnie nie odpowiedzialny, a z drugiej strony 18latek ....
Co do wieku to ma byc to ktoś myślący i odpowiedzialny 50 czy 100km od najbliższej wioski nie bedzię możliwosci powiedzenia a ja kur... mam dość biorę zabawki i idę do domu.
No i oczywiście kondycja i sprawność na trochę ponad przeciętnym poziomie, ale z tym akurat na BUDO chyba nie bedzie problemu.
Napisano Ponad rok temu
Można zamknąć temat.
Wszystkim życzę udanych urlopów i do usłyszenia pod koniec sierpnialub na poczatku września.
Napisano Ponad rok temu
Wszystko co dobre kiedyś się kończy (równo miesiąc bytności w Rosji). Do Mongolii i Chin nie dotarłem ale nie narzekam. Dzięki pomocy Eugene, załapałem się do ekspedycji naukowej z Uniwerku Moskiewskiego badającej lodowce w górnym paśmie tajgi. zaczeliśmy Od Kuznieckiego Ałatału i później Sajany Zachodnie. Jak sie pozbieram podłączę kilka fotek (i recenzje o plecaku Arizzon-Wisport).
Na razie muszę dojść do siebie, bo tak w dupę to jeszcze nigdy nie dostałem, ale warto było.
Guest_budo_Gacor_*
Napisano Ponad rok temu
Dawaj foty!!!
Napisano Ponad rok temu
no i ciesze sie ze ci wyszlo i do tego naukowcem jak slysze zostales
pozdro
slaw
Napisano Ponad rok temu
Makato is Back!!
Zazdroszczę Ci man, jak cholera wspaniałych wakacji!
O czymś takim marzy chyba wiekszość z nas. :roll:
A teraz napisz, jak się najlepszy polski plecaki spisał. (bo zxakładam, że to własnie on był Twoim towarzyszem na tej wyprawie) :twisted:
Napisano Ponad rok temu
witamy w domu :-) ...
Napisano Ponad rok temu
Trochę trudno mi zebrać wszystkie wątki w jedno krótkie nadające się do przedstawienia streszczenie.
Miesiąc ( tyle to trwało ) to szmat czasu do opisania, tym bardziej, iż każdy dzień był inny.
Z drugiej jednak strony przelecial jak z bicza strzelil.
Ekspedycja zaczęła sie od Kuznieckiego Ałatału - to takie dziwne miejsce na granicy Sajanów Zachodnich gdzie notowane sa najwyższe opady w całej Rosji. Zima standardowo ponad 6m śniegu ale bywają miejsca iż jest jego nawet 12m ( licząc jako grubość warstwy śniegu w danym regionie a nie grubość jakiejś zaspy jak pozwiewa śnieg z okolicy).
Suma rocznych opadów w przelicznie na mmH2O to ponad 2700mm.
I tak tez tam było na zmianę +30 w cieniu i słońce i co kilka godzin ulewa.
Cała ekipa liczyła 7osób.
Po 4000km od moskwy i kolejnych 2godzinach jazdy pociągiem ( w tamten region nie prowadzi żadna dorga dla samochodów tylko kolej.
Na dzieńdobry czekała nas przeprawa na drugą strone tej rzeczki, łodzią więc nic nadzwyczajnego, jedynie to, że to ostatnie miejsce z "cywilizacją".
Napisano Ponad rok temu
a plecak?
Napisano Ponad rok temu
Na powaznie zazdroszczę wyprawy i także z niecierpliwością czekam na jeszcze............ :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
RAT-RTAK
- Ponad rok temu
-
Problem z klipsem (M21)
- Ponad rok temu
-
Zagadka
- Ponad rok temu
-
Zostałem właścicielem Amphiego...
- Ponad rok temu
-
"Knife prototype" - warto kupić?
- Ponad rok temu
-
Poznajcie Marysię... [lekki off topic]
- Ponad rok temu
-
Pomóżcie mi się zdecydować!!!
- Ponad rok temu
-
AUTOSTOP,NAMIOT,PODRÓŻE-POTRZEBUJE NOŻĄ!
- Ponad rok temu
-
podkladki z brazu fosforowego czy z teflonu?
- Ponad rok temu
-
sebenza
- Ponad rok temu