PS. Rosomak, no offence, ale mogę zapytać, co ty uważasz za warte ćwiczenia? Albo prościej - co ćwiczysz? Bo jak widzę twoje wypowiedzi, to nie zauważyłem ani jednej rzeczy, która warta byłaby według ciebie zaszczytu trenowania jej
K.
E tam - mna sie nie przejmuj. Ja tam czasem sobie cos napisze na forum ale obstaje przy tym, ze akurat w tym przypadku utwardzanie niczemu nie sluzy (tzn. tak jak uzytkownik wosiu napisal - mozna sobie lekko jakies tam cwiczenia robic na wzmocnienie stawow, nadgarstka itp. - ale delikatnie - zeby lekko wzmocnic) i to w zupelnosci wystarczy ale nie robic z tego jakiegos problemu typu: czy to utwardzanie jest dobre czy moze jakies inne lepsze - bo nie tedy droga.
Co jest warte cwiczenia?
Czas lepiej przeznaczyc w 100% na powtorzenie w kolko od 20000 - 50000 ruchow na sparingpartnerze, ktory cie atakuje przez 2-3 lata na kazda z 4-8 skutecznych technik modyfikowanych lekko w zaleznosci od sytuacji w walce i miec je opanowane do perfekcji niz tracic czas na jakies chore rzeczy.
Jesli komus w kungfu zalezy na skutecznosci to w takim przypadku kungfu jest nudne i malo kto ma ochote takie cos cwiczyc - bo pewne rzeczy trzeba powtarzac do upadlego az do znudzenia - az powstaną - nazwijmy to - "prawidlowe odruchy bezwarunkowe na ulicy" 8)
Ludzie chodzac na kungfu czesto chca sobie tylko pocwiczyc bo to takie egzotyczne, poutwardzac sobie np. rece
i ludzic sie ze przy tym, ze efektem ubocznym treningow bedzie skutecznosc w walce
A na takie rzeczy lepiej czasu nie tracic i nie cwiczyc - lepiej zajac sie zupelnie 'inna branza' a da to wiele wiecej satysfakcji i korzysci niz rzeczy typu utwardzanie - np. lepiej juz sobie pobiegac - bardziej zdrowe i zwiekszajace kondycje co sie w 100% z korzyscia przelozy w walce -zwlaszcza gdy przeciwnik wyjmie kose z kieszeni albo bedzie 5 przeciwnikow. Bo chyba kazdy mi przyzna racje, ze na 5 przeciwnikow bardziej skuteczne bedzie bieganie niz utwardzona dlon
PS.
Co z tego ze ktos ma utwardzona reke jak ona nigdy do celu nie dojdzie?
Vanderlei Silva nie ma utwardzonej reki (ma rekawice) - i potrafi tak jebnac kolesia w ringu nieutwardzona rekawica, ze po takim jebnieciu walka sie szybko konczy. Wnioski sie same nasuwaja.
UTWARDZANIU MOWIE STANOWCZO
NIE