Rzadki filmik z Ch. Tissier do sciagniecia za friko! :P
Napisano Ponad rok temu
i przy okazji pytanie do szanownej publicznosci:
ja rozumiem, ze uke ma sie chronic, nieoporowac itd. itp. ale jak to kurna jest, ze 7 dan aikido, normalnie nawet aikikai, ma problem zeby "nieswojemu" uke zrobic technike tak, zeby dzialala... niepojete (dla mnie), a moze za tym stoi jakas filozofia? :? :? :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No i gdzie ten film?
Napisano Ponad rok temu
kliknij na napis powyzej [/quote]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
LoLale jak to kurna jest, ze 7 dan aikido, normalnie nawet aikikai, ma problem zeby "nieswojemu" uke zrobic technike tak, zeby dzialala... :? :? :roll:
Bo aikido nie działa, jeszcze nie zauważyłeś :roll: :twisted: :wink:
Przecież nie robił tam technik, tylko prezentacje, były "stopy" i opowiadanie.
Co innego że na mnie by nie zrobił nawet tych technik, które robi szybko, nie mam w zwyczaju zawijać się tak jak jego uke. 8)
Napisano Ponad rok temu
Co innego że na mnie by nie zrobił nawet tych technik, które robi szybko, nie mam w zwyczaju zawijać się tak jak jego uke. 8)
To zrobiłby inne. Najprawdopodobnie bardziej bezpośrednie. Fanga w machę etc.
Napisano Ponad rok temu
ja rozumiem, ze uke ma sie chronic, nieoporowac itd. itp. ale jak to kurna jest, ze 7 dan aikido, normalnie nawet aikikai, ma problem zeby "nieswojemu" uke zrobic technike tak, zeby dzialala... niepojete (dla mnie), a moze za tym stoi jakas filozofia? :? :? :roll:
Ale konkretnie, to do którego fragmentu pijesz i co dokładnie masz na myśli
Napisano Ponad rok temu
i przy okazji pytanie do szanownej publicznosci:
ja rozumiem, ze uke ma sie chronic, nieoporowac itd. itp. ale jak to kurna jest, ze 7 dan aikido, normalnie nawet aikikai, ma problem zeby "nieswojemu" uke zrobic technike tak, zeby dzialala... niepojete (dla mnie),
Wydaje mnie się że to uke ma problemy z właściwym przyjęciem techniki - tak jakby ciągle się spóźniał z reakcją na ruchy tori.
Poza tym zastanawia mnie jeden fakt - dlaczego uke padają tak twardo? Przecież tak się pada tylko w Europie, gdzie miękkie pady są "praktycznie nieznane" :-) .
Napisano Ponad rok temu
irimi nage :twisted: :twisted: :twisted:Ale konkretnie, to do którego fragmentu pijesz i co dokładnie masz na myśli
Napisano Ponad rok temu
irimi nage :twisted: :twisted: :twisted:Ale konkretnie, to do którego fragmentu pijesz i co dokładnie masz na myśli
irimi nage co
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
generalnie nie rozumiem sensu pierwszej czesci tej techniki.
Napisano Ponad rok temu
irimi nage to, co napisalem w 1 poscie.
Ale co, że robi parę razy wejście końcowe, albo przeciąga moment rzutu, o to sie rozchodzi
Napisano Ponad rok temu
poza tym, moim zdaniem, zwyczajny instruktaz; a te "przekombinowane" irimi nagi z "przytupem" to juz osobny rozdzial
Napisano Ponad rok temu
hmmm powiedzmy ze o to, chociaz ja to inaczej zinterpretowalem. Dla kontrastu spojrz jak Ch.T. robi irimi nage na swoich uke (i jak padaja... na wysoookie yoko - jak dla mnie tresura, ktora poszla troche za daleko, a ten filmik to wlasnie pokazuje)irimi nage to, co napisalem w 1 poscie.
Ale co, że robi parę razy wejście końcowe, albo przeciąga moment rzutu, o to sie rozchodzi
PS. sorki za niedzialajacy link . Trzeba robic tak, jak gheed napisal
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
hmmm powiedzmy ze o to, chociaz ja to inaczej zinterpretowalem. Dla kontrastu spojrz jak Ch.T. robi irimi nage na swoich uke (i jak padaja... na wysoookie yoko - jak dla mnie tresura, ktora poszla troche za daleko, a ten filmik to wlasnie pokazuje)irimi nage to, co napisalem w 1 poscie.
PS. sorki za niedzialajacy link . Trzeba robic tak, jak gheed napisal
A, Ch.T czesto tak poprawia ludzi, moim zdaniem chodzi o to, że ludzie maja tendencję do przewracania się od byle ruchu, nie odbieram tego jako brak umięjętności
Napisano Ponad rok temu
chyba juz bardziej o to, ze w pewnym momencie "poprawia" uke, prostuje go, klepie go w plecy, zeby sie wyprostowal... taka troche tresura moze, nie wiem co on tam dokladnie robi, nie mam glosu (zreszta to pewnie i tak francuski)....
On nie poprawia uke tylko pokazuje w którym momencie (przy jakiej pozycji ciała uke, kiedy to biodra "wyprzedzają" reszte ciała) najłatwiej jest rzucić. Bardzo trudno jest uchwycić ten moment przy dynamicznym wykonaniu techniki, robiąc ja statycznie (powoli) trudno jest uzyskać to wychylenie - stąd w przypadku potrzeby zwrócenia uwagi na ten element prowadzacy jest zmuszony to takiego właśnie "poprawiania" uke.
Nie zawsze to co widzimy, z zwłaszcza wtedy, gdy nie słyszymy lub nie rozumiemy co do nas mówią powinno być podstawa do wysuwania tak dalekich wniosków
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Daitoryu aikijujutsu Takumakai - pokaz w Helsinkac
- Ponad rok temu
-
Dyskryminacja
- Ponad rok temu
-
25-26 czerwiec Ch.Tissier Berlin
- Ponad rok temu
-
AIKIDO A SIŁOWNIA
- Ponad rok temu
-
Letnia Szkola USAF WR w San Fransisco
- Ponad rok temu
-
Składki na PFA!!
- Ponad rok temu
-
Największe Bożyszcze Kobiet - Karczek!!
- Ponad rok temu
-
Zdegradowani, odepchnięci, zapomniani :( szukają macierzy :P
- Ponad rok temu
-
Aikido, kenjutsu, Inaba sensei i inne ciekawe historie...
- Ponad rok temu
-
Damskie zachwyty czyli Ohh i Ehh na tatami :) top ten ;)
- Ponad rok temu