Jeśli nie masz ochoty na kucie
Mam. Nawet nie wiesz jak wielką. Tylko najpierw muszę doleczyć dłonie, załatwić kuźnię i nauczyć się robić damast. Wiele ciętych ostrzy polegnie, nim spełnię wszystkie 3 warunki (a z pierwszym najgorzej, niestety).
Zostaje L6 i 1084.
Thnx. Szczerze mówiąc, gdybym tylko wiedział jak miecze owego twórcy sprawują się w praktyce... Bo jeśli opinie mają dobre, to chyba wolałbym zaufać praktyce niż, choć świetnej, to jednak teorii Melonmelona. Jedno wiem na pewno - próby wygoogleania tych 2 gatunków stali dawały sporo linków do długich noży, mieczy itp. Szkoda że ich opisu nie znalazłem, liczę na pomoc w tej kwestii, zwłaszcza na opis porównawczy (jak zwykle).
Może być również cóś jak 1065, zawartość węgla mniejsza, mniejszy problem z pękaniem przy hartowaniu.
Chyba jednak zaryzykuję pęknięcia. Raz się żyje, kling to też dotyczy
Gurkowie robią swoje Kukhri ze stali zbliżonej do 1055, nad tym też można się zastanowić.
Wiem że mówiłeś o stali, ale tak sobie myśle... Kukhri fajna rzecz, ciekawe czy ktoś już to tu robił
Dodane:Matgaw, nz3 wydaje się miła. Ale jednak... hm... nie wiem jak będzie się zachowywało przy takich proporcjach (znaczy się kształt).
No i znowu mam dylemat, aktualnie między 3 gatunkami.