budo_Kubek napisał
Jeśli nie masz ochoty na kucie
Mam. Nawet nie wiesz jak wielką. Tylko najpierw muszę doleczyć dłonie, załatwić kuźnię i nauczyć się robić damast. Wiele ciętych ostrzy polegnie, nim spełnię wszystkie 3 warunki (a z pierwszym najgorzej, niestety).
budo_Kubek napisał
Thnx. Szczerze mówiąc, gdybym tylko wiedział jak miecze owego twórcy sprawują się w praktyce... Bo jeśli opinie mają dobre, to chyba wolałbym zaufać praktyce niż, choć świetnej, to jednak teorii Melonmelona. Jedno wiem na pewno - próby wygoogleania tych 2 gatunków stali dawały sporo linków do długich noży, mieczy itp. Szkoda że ich opisu nie znalazłem, liczę na pomoc w tej kwestii, zwłaszcza na opis porównawczy (jak zwykle).
budo_Kubek napisał
Może być również cóś jak 1065, zawartość węgla mniejsza, mniejszy problem z pękaniem przy hartowaniu.
Chyba jednak zaryzykuję pęknięcia. Raz się żyje, kling to też dotyczy
budo_Kubek napisał
Gurkowie robią swoje Kukhri ze stali zbliżonej do 1055, nad tym też można się zastanowić.
Wiem że mówiłeś o stali, ale tak sobie myśle... Kukhri fajna rzecz, ciekawe czy ktoś już to tu robił
Dodane:Matgaw, nz3 wydaje się miła. Ale jednak... hm... nie wiem jak będzie się zachowywało przy takich proporcjach (znaczy się kształt).
No i znowu mam dylemat, aktualnie między 3 gatunkami.