mleko...
Napisano Ponad rok temu
Kupujesz jogurt, ze 2 litry mleka. Mleko wlewasz do garnka, podgrzewasz do temperatury 40 st.Celsjusza (równo ! ), wlewasz jogurt, zdejmujesz garnek z ognia i zawijasz w koc. po dwóch godzinach masz 2 litry jogurtu
Napisano Ponad rok temu
Coz... wyniki sportowe nie musza isc w parze z wiedza.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Kurde, nie rozumiem jak naukowcy nie mogą się zgodzić w tak prostej kwestii...
?
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
Najfajnieszy jest ten frgament: "Oni są chyba nienormalni? - zastanawia się Jagna Marczułajtis. - Przecięż gdyby mleko było niezdrowe, to nie byłoby go w sklepach!"
Coz... wyniki sportowe nie musza isc w parze z wiedza.
K_P
tez mi sie ten fragment podobal ale to w sumie nie o jej wiedze chodzi, bardziej o rozsadek, trzeba byc niezle zamulonym zeby cos takiego powiedziec, przeciez w sklepach mozna kupic kazdy szajs (alkohol, szlugi, cukier itp.), wiec palnela chyba nie myslac...
a swoja droga ciekawe artykuly, dzieki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Masz jesc zywnosc jak najmniej przetworzpna chemicznie. Jak najmniej. Mleko taka nie jest.
Podgrzewanie czy też metoda UHT to przetwarzanie fizyczne nie chemiczne. Na (moim) kartonie mleka UHT nie napisano o żadnych dodatkach. Jeśli to prawda to powinno być zdrowe, a biorąc pod uwagę lepszą odporność na przechowywanie nawet zdrowsze od "zwykłego".
Napisano Ponad rok temu
Jeśli to prawda to powinno być zdrowe, a biorąc pod uwagę lepszą odporność na przechowywanie nawet zdrowsze od "zwykłego".
nooo, to jest logika to "zdrowotność" jedzenia określa się wg. "odporności na przechowywanie" ?
Napisano Ponad rok temu
Wady: jest dwa razy droższe niż tradycyjne mleko, i szybko traci świeżość nieprzechowywane w lodówce.
Sam nie piłem, zamierzam spróbowac. Może ktoś próbował ? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Moja gospodyni, do której jeżdżę na wieś też produkuje mleko "zimne", w wersji od agroturystycznej krowy.
Wszystko się zgadza: mleko jest w szklanej butelce, dwa razy droższe od zwyczajnego sklepowego ( bo płacę za dojazd i pobyt w gospodarstwie ) No i szybko traci świeżość, jeżeli gospodarz po pijaności wyciągnie wieczorem to mleko, upije trochę i zapomni schować do lodówki.
Napisano Ponad rok temu
Pzdr 8)
Napisano Ponad rok temu
Szkło zostawie profesjonalistom
Napisano Ponad rok temu
A co do tego ze wypłukuje wapń z kości itp. to jest to podobno prawda jednak jedząc dużo przetworów mlecznych blokuje się te straty.
Napisano Ponad rok temu
A da sie najeść 0,5 l jogurtu i 0,1 kg płatków?? Bo jak dla mnie 1 l mleka i 0,2 kg płatków owsiamych + rodzynki + kakao to dopiero w miarę pożywny posiłek
to zrób tak: 2 worki ryżu (2x100g) i jogurt 400-500g ja dzis to jadlem na śniadanie, dobre i malo sie nie zbełtałem jak już ein mogłem, a mam spust raczej tym sie najesz:D
Napisano Ponad rok temu
Problemu osteoporozy tez nie bylo, bo ludzie nie zdarzali jej miec - umierano statystycznie okolo 30.
Poza tym hodowla krow i picie mleka, to naprawde krotki epizod w trwaniu ludzkosci i nie sadze, zeby przez ten czas nastapily jakies znaczace dostosowanie genetyczne do tego rodzaju pokarmu.
Jedno jest pewne - im zywnosc jest mniej przetwarzana, miksowana, "prostsza" tym blizsza natury, wiec i nas.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Poza tym hodowla krow i picie mleka, to naprawde krotki epizod w trwaniu ludzkosci i nie sadze, zeby przez ten czas nastapily jakies znaczace dostosowanie genetyczne do tego rodzaju pokarmu.
No czy tak krótki to ja nie być pewien :wink: W średniowieczu już na pewno hodowano krowy, zastanawiam sie nad starożytnością... ale tu juz moja wiedza zoologiczno-historyczna sie urywa. Ale wydaje mi sie że pito mleko kozie w starożytności.
Jedno jest pewne - im zywnosc jest mniej przetwarzana, miksowana, "prostsza" tym blizsza natury, wiec i nas.
K_P
A tu nic dodać nic ująć
Napisano Ponad rok temu
Archeolodzy np. pokazywali w okolicach Bliskiego Wschodu treny na ktorych ludzie bez przerwy i bez jakichs zmian, prowadzili taki sam tryb zycia przez 70-100 tys. lat. Dopiero zmiana klimatu i pojawienie sie pustyni pogonilo ich dalej.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Ale tak jako ciekawostka - wiesz może kiedy powstała grupa krwi AB ?? koło roku 900 naszej ery. Tylko 1100 lat temu :wink:
No i z pewnością jest to grupa najlepiej przystosowana najlepiej do żywieniowych wymysłów nowego świata. Dodam jeszcze że ma ją zaledwie 5% populacji.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ksiazka "jeet kune do "
- Ponad rok temu
-
Robakozerca
- Ponad rok temu
-
Pomużcie bo niemoge chodzić z góry dziekuje
- Ponad rok temu
-
Drążek - ile podciągnięć?
- Ponad rok temu
-
Jak sie rozciagac!!
- Ponad rok temu
-
maść na kalafiory
- Ponad rok temu
-
Czy Jurek Dudek y spółka zdobędą puchar.
- Ponad rok temu
-
Codzienne ćwiczenia
- Ponad rok temu
-
gryf, talerze itp:/
- Ponad rok temu
-
NĘDZNY SUPLEMENT
- Ponad rok temu