mleko...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja mleka i jogurtow spozywam dosc sporo, moze zle robie ? ma ktos pojecie jak to naprawde jest ?
Napisano Ponad rok temu
(...) ze to nienaturalne, ze ludzie to jedyne ssaki pijace mleko innych ssakow, i ze raczej to szkodzi niz pomaga... :roll:
ja mleka i jogurtow spozywam dosc sporo, moze zle robie ? ma ktos pojecie jak to naprawde jest ?
Tak, ludzie jako jedyne dorosłe ssaki piją mleko. I jako jedyne ssaki jedzą słodycze, ubierają się w tekstylia oraz wykształciły instytucję babci i dziadka. U innych gatunków tego nie ma.
W procesie rozwoju cywilizacynego odeszliśmy od natury i ten ekologiczny zryw (aczkolwiek pożyteczny w wielu aspektach) tego nie zmieni. Człowiek otoczył się nienaturalnością.
Dlatego, na pytanie, czy pić mleko, zawsze odpowiadam: skoro je lubisz, to pij.
Napisano Ponad rok temu
Amleka w zasadzie nie pije,. Zwlaszcza z kartonow, ktore maja wzanosc pol rou - po psotu dowiedziono to nie raz - to zabielona woda, bez wartosci odzywczych.
K_P
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mleko sie pasteryzuje na 2 sposoby momentalnie85-90 stop. i krótkotrwale 71-74 pzre zkilka sekund
a pasteryzacja generalnie jest od ~ 60-100stopni
Napisano Ponad rok temu
"Skrót UHT pochodzi od angielskich słów Ultra High Temperature (ultra wysoka temperatura). Metoda ta polega na bardzo szybkim podgrzaniu mleka do temp. 135-150o C przez 1-5 s i natychmiastowym schłodzeniu do około 20 oC." za resmedica.pl
mleko obrabiane w procesie UHT określa sie jako STERYLIZACJA a i o tym mowilem a pasteryzajca to to co napisales/las Ty ale to inna bajka jesli chodzi o wynik koncowy. .
Napisano Ponad rok temu
"Jaki jest wpływ metody UHT na wartości odżywcze? Białka występujące w mleku to w 80% kazeina, która jest odporna na temperaturę, i białka serwatkowe, które podczas podgrzewania ulegają częściowej denaturacji. Denaturacja nie powoduje jednak zniszczenia białka ani zmniejszenia jego wartości odżywczych, lecz jedynie rozluźnienie jego struktury, co ułatwia trawienie mleka.
Podczas procesu UHT straty witamin sięgają 5-10% i pokrywają się z występującą w naturze zmiennością składu witamin w mleku (jednorazowe zagotowanie mleka w domu powoduje straty witamin wynoszące 10-40%). UHT ma również pewien wpływ na kolejny składnik mleka - laktozę, która zamienia się w laktulozę. Niewielkie ilości tej substancji służą jako pożywka dla bakterii niezbędnych w czasie trawienia. Podczas utrwalania mleka tą metodą w substancjach mineralnych i tłuszczach zawartych w mleku nie zachodzą żadne niekorzystne zmiany."
a tu bylo pytanie o podgrzewanie do duuuuuzo nizszych temp.
Napisano Ponad rok temu
I jakim cudem denaturacja może nie powodowac zniszczenia/uszkodzenia białka ? ; )
UHT to gówno
Mleko spozywcze to mleko podawane oczyszczaniu pasteryzacji i normalizacji
Napisano Ponad rok temu
To ja juz kufa, nic nie rozumiem, co ja mam do platkow rano lac ? :? Bo jak slysze, ze woda koloryzowana, to , to ... no wymiekam. Sa moze jakies firmy produkujace w miare zdatne do picia mleko ?UHT ułatwia trawienie mleka ale bzdury, UHT uszkadza enzymy wspomagajace trawienie, wiec wzdecia są czeste ; )
I jakim cudem denaturacja może nie powodowac zniszczenia/uszkodzenia białka ? ; )
UHT to gówno
Mleko spozywcze to mleko podawane oczyszczaniu pasteryzacji i normalizacji
Napisano Ponad rok temu
a skoro juz jestesmy przy temacie... to jak jest w koncu z tym mlekiem, zdrowe czy nie ? roznie to slychac z roznych stronj
Warto zajrzec do ksiazek niejakiego M. Tombaka (a wlasciwie do jednej, bo we wszystkich pisze to samo) - twierdzi, ze niekwaszone mleko jest straszliwie niezdrowe - w kontakcie z sokiem zoladkowym tworzy sie bodajze kazeina - cos w rodzaju kleju o ktorym mozna powiedziec wszystko poza tym, ze dobrze robi przestraszony
Natomiast mleko kwaszone (zsiadle, jogurt, kefir, sery) dziala ponoc inaczej i jest cennym zrodlem bialka i mineralow.
Tak wiec cala ta kampania spoleczna "pij mleko" to strzal kula plot, chociaz lepiej chyba pic niekwaszone mleko niz kolorowe swinstwa zwane napojami :wink:
Napisano Ponad rok temu
Spoko, zaraz podam nr konta. Myslisz ze 50 dych na miesiac starczy na te jogurciki ? W kazdym badz razie dzieki za sponsoring :wink:Walnij sobie płateczki z jogurtem
A tak serio, to te jogurciki z platkami (ja sobie robie musli domowej roboty) dobre sa ?
Napisano Ponad rok temu
płatki rózne+rodzynki +rózne tam susze owocowe + Jogurcik = super jedzonko ; P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ksiazka "jeet kune do "
- Ponad rok temu
-
Robakozerca
- Ponad rok temu
-
Pomużcie bo niemoge chodzić z góry dziekuje
- Ponad rok temu
-
Drążek - ile podciągnięć?
- Ponad rok temu
-
Jak sie rozciagac!!
- Ponad rok temu
-
maść na kalafiory
- Ponad rok temu
-
Czy Jurek Dudek y spółka zdobędą puchar.
- Ponad rok temu
-
Codzienne ćwiczenia
- Ponad rok temu
-
gryf, talerze itp:/
- Ponad rok temu
-
NĘDZNY SUPLEMENT
- Ponad rok temu